Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mrtvy pevny disk? HDD zdechl?

Od: strnad® odpovědí: 7 změna:

Pri kontrole odlozeneho HW ze skrine jsem pripojil k W7 pres externi srak disk, ktery neni videt. Ve Sprave pocitace se zobrazuje jako Disk neznamy Neinicializovano. Pri pokusu o jakoukoli nabizenou inicializaci (MBR nebo GPT) to zahlasi> Nespravna funkce - viz foto Je to na vyhozeni nebo je nejaka sance to rozchodit treba pres jiny special program? Diky

Mrtvy pevny disk? HDD zdechl?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, tak ten HDD je nyní v rámečku a připojen k PC přes port USB? Je slyšet a ohřívá se?

Jaká je jeho historie, resp. nebyl použit a zformátován např. v TV nebo set-top-boxu? Může na něm být filesystém, který OS Windows nerozpozná. Zkoušel jste jeho přeformátování? Zkoušel jste použít Live-CD s OS Linux a načíst HDD pod Linuxem? Tam by měl jít i zformátovat. Zdravím!

doplněno 10.11.14 12:00:

Můžete tedy vyzkoušet Live-CD SLAX (viz odkaz). Stáhnete si ISO soubor (asi ten český), pak ho vypálíte na médium jako obraz disku (nikoliv datové CD), vložíte do mechaniky a v BIOSu se bude asi muset nastavit bootování z mechaniky jako první. BIOS uložíte a restart. Pokud OS Linux naběhne, tak tam použijete z nabídky (jako je START u OS Windows) program Systém / Správce diskových oddílů. Zkusíte tam ten disk načíst a zformátovat. LIve-CD nijak OS Windows neublíží a je to normální "klikačka", ale v tom programu si dejte velký pozor, jestli pracujete s tím ext. diskem - jinak si můžete zformátovat jiný disk a bude malér.

slax.org/...

doplněno 10.11.14 18:06:

Omlouvám se - neuvědomil jsem si, že se ta aplikace instaluje později a není přímo na Live-CD. Propojte se tedy drátem na internet a stáhněte si aplikaci viz odkaz. Instalace proběhne automaticky. Potom už to najdete v nabídce programů.

slax.org/...

hodnocení

Dekuji za reakci. Byl ve supliku, pred tim jen v PC. V zadnem jinem zarizeni nebyl. Po zapnuti pres USB ho slysim, teply neni. S linuxem si nerozumim, ale klidne si necham poradit jak na to - jestli je treba nejaka image na vyplaleni a moznost spustit to tak, aby mi to nepreinstalovalo w7, tak to klidne vyzkousim - vim, ze je mraky distribuci, ale praktickou zkusenost skoro nemam, vadi mi tam absence grafickeho rozhrani a nutnost neustalehoho pouzivatni prikazove radky...

doplněno 10.11.14 16:04:

stazeno, nabootovano.

V GUI ale nejsou popsane veci, ale alternativne jsem nasel : system : nastaveni systemu : Odpojitelna media - bohuzel tam nic na spravu HDD neni - tak jsem nejak ztracen - diky jsou videt jen ty, co normalne vidim, ale ani se s nima neda nic delat...

taky me nepotesilo, ze to nema integrovany SW pro wifi, ale jen pro drat

frkotou*

Doporučuji live CD slax. Pouze se spustí linux z cd a nemusí se nic instalovat.

praivo*
hodnocení

0x

Tipuji to na vadný rámeček. Zkus disk připojit přímo do počítače (SATA kabelem).

hodnocení

takze ani tento sw disk nevidi, takze vyhazuju.

tu knihovnu s KDE partition managerem jsem si stahl pres w7 na usb a pak instaloval primo na tom NTB. Jak je to ted s tim NTB kdyz prebootuju zpatky na W7 - co se stane s temi vytvorenymi oddily na kterych byl ten slax = to se smaze?

Mozna se s tim budu jeste chvili hrat, co byste mi doporucili za knihovny = nezbytne bych potreboval na ovladani wifi nebo neco na praci s fotkama. existuje do toho treba skype nebo je to jen ms?

ben®

Dobrý den, Live-CD se natáhne jen do RAM a pokud Vy něco neukládáte na HDD (např. stažené soubory), tak po ukončení OS nezanechá na HDD ani v OS Windows stopu. Všechna nastavení v Live-CD (a tam případně uložené soubory) zmizí po ukončení (z RAM). Po ukončení OS Linux si zase v BIOSu změníte bootování na z HDD jako první, uložíte a restart do OS Windows. Vhodné jsou moduly (aplikace) - Krusader = manažer souborů, GIMP = grafický editor, K3b = vypalování, Wine = emulátor aplikací OS Windows, LibreOffice = textový editor, DOSbox = pro DOS aplikace, Audacity = zvukový editor. "Wifinu"nemám, tak to neporadím a Skype je k dohledání v modulech na těch stránkách.

Některé moduly vyžadují ještě další ("pomocné") moduly a nabídnou je ke stažení, tak to povolte. Zdravím!

slax.org/...

martondra

mam podobny problem

pri inicializaci disku mi to napise zadost se nezdarila z duvodu zavazne chyby hardweroveho zarizeni

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]