Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzostupné zoradenie v exceli

Od: j61m odpovědí: 4 změna:
Mám označenie miestností v stĺpci, kde sú naformátované bunky ako text. Príklad:
705/4
502
705/2
705
111/3
111
Potrebujem to zoradiť nasledovne:
111
111/3
502
705
705/2
705/4
Samozrejme sú to stovky riadkov. Je to možné urobiť automaticky?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

1x

no já myslím že se vám věc nepovede protože požadujete příliš mnoho. Excel vám sice roztřídí jabka od hrušek a seřadí vám je podle velikosti, ale vždycky každé zvlášť. Nejdříve jabka, potom hrušky nebo naopak.

Číslo vždycky zůstane číslem i v buňce naformátované jako text a když mezi číslice vložíte nečíselný znak, automaticky se celý string stane textem. Čísla smíchaná s kousky textu nesetřídíte stylem A>Z nebo 1>9. Můžete si sice vytvořit vlastní způsob třídění, ale v tomto případě nevím jak. Píšete, že buněk budou stovky a jejich obsah se bude měnit.

Možná by pomohlo vymyslet vlastní funkci a buňky třídit makrem. Ale psát makra je dost obtížná věc a mě se do ní zrovna moc nechce, protože toto makro bude obsahovat cyklus DO a nějakou procerudu pro třídění, pravděpodobně typu quick sort, když už se jedná o třídění stovek buněk. No a navíc uvnitř tohoto cyklu bude muset být do posledního detailu popsáno jak hodnoty číst a jak s hodnotami zacházet.

Se obávám, že vaši otázku zde na poradně nevyřešíme.

hodnocení

1x

Jak píše @figurek, podle zadání by to bylo dost složité. Ale pokud by vám nevadilo při značení místností v Excelu používat místo lomítka desetinnou čárku, měl bych toto řešení: Daný sloupec vyberte a zvolte Formát buněk jako Číslo s platností na 1 desetinné místo. Zobrazí se toto:

705/4
502,0
705/2
705,0
111/3
111,0

Vyberte sloupec, stiskněte CTRL+F, do pole Najít zadejte / (lomítko) a do pole Nahradit zadejte , (desetinná čárka) a dejte Nahradit vše. Zobrazí se

705,4
502,0
705,2
705,0
111,3
111,0

Následně proveďte setřídění sloupce. (Data, Seřadit,Vzestupně). Výsledek:

111,0
111,3
502,0
705,0
705,2
705,4

Při pořizování dat do sloupce se u celých čísel (bez lomítka) automaticky dotáhne des.čárka s nulou. V ostatních případech pište místo lomítka des. čárku (je to i jednodušší).
Pro třídění celé tabulky pak můžete využít Automatický filtr (Data - Třídění - Automatický filtr), viz návod: excel-navod.fotopulos.net/...

doplněno 25.10.14 20:43:

Není zač, jsem rád, že jsem pomohl !

j61m
hodnocení

Ďakujem za radu, nahradil som lomítko desatinnou čiarkou, zoradil vzostupne a následne som zasa nahradil desatinnú čiarku lomítkom. Všetko je OK.
Ešte raz ďakujem.

hodnocení

0x

Požadovaný hodnoty zatrhnout/označit. Pravým tlačítkem myši seřadit, je tam X možností. Nejspíš vlastní řazení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]