Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Facebook pro x proti

Od: noname* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

jsem na vážkách, zda si založit účet na facebooku. Jaké jsou klady a zápory vlastnictví účtu? Má to cenu?

Díky za odpovědi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vlazy*
hodnocení

5x

Podle mne to cenu má asi jak pro koho. Pro mne určitě nějaký facebook a jiné podobné sociální sítě cenu nemají. Nemám potřebu se tam prezentovat a dávat tam o sobě téměř všechny informace, fotky a nevím co všechno ještě a pak se snažít přesvědčovat lidi aby si to všechno o mne četli a prohlíželi a dali si mne mezi přátelé. Pokud se budu chtít nějak na internetu prezentovat tak je proto dost možnosti jak to udělat i bez facebooku. Komunikovat s lidmi se také dá bez facebooku. Nevidím žádný rozumný důvod proč bych se tam měl registrovat a dávat tak k dispozici asi každému značný kus svého soukromí. Facebook za celou svoji existenci dokázal natolik zblbnout obrovské množství hlavně mladých lidí, že si už ani bez něho nedokážou představit internet. Pro ně internet = facebook. Někteří už možná jsou ve stádiu kdy by potřebovali pomoc psychiatra a nebo jsou tomu velmi blízko. I když v internetu se téměř ze všech míst na nás valí snaha nasměrovat nás na facebook a lidi kteří tam nejsou registrování jsou mnohými považování za nějaké podivíny tak se tomu snažím odolávat. Jsem jednoznačně proti facebooku a podobným sociálním sítím.

Je to můj názor na facebook který nemám v úmyslu nikomu vnucovat.

hodnocení

2x

Pokud nemáte přílišnou potřebu přehnané sebeprezentace a dobře si nastavíte soukromí, tak jděte do toho. Ale počítejte s tím, že je to velký žrout času.

iz*
hodnocení

2x

Stejně jako cokoliv jiného je internet včetně Facebooku dobrý sluha, ale zlý pán. Záleží na každém jednotlivci, jak služby využívá, jak si je nastaví, a co jim sdělí. To, že si někdo neumí ohlídat soukromí, přece není chybou té které služby. Souhlasím s Claymanem, vyzkoušejte, uvidíte.

Pro začátek bych jen doporučila si před založením účtu na FB založit samostatný "spamový" e-mail a ten používat pouze k různým registracím. Po založení účtu zadat co nejméně informací (můžete postupně doplňovat) a to, co uvést musíte skrýt před ostatními.

Projít si různá nastavení, pro začátek skrýt vše, co skrýt půjde. Zase můžete postupně odkrývat, doplňovat, ... A zakázat zobrazení ve vyhledávání.

hodnocení

2x

Dobrý den, rozhodnutí je samozřejmě na Vás, nicméně facebook má svá specifika, která tu kupodivu nikdo zatím nezmínil, tak vám je řeknu a pak se rozhodněte:

-zrušení účtu vpodstatě nejde, můžete pouze deaktivovat, ale to je tak asi všechno. Už to je známka, že facebook je síť pochybná, neboť na všech věrohodných sítích lze účet bez problémů zrušit.

-musíte se smířit s tím, že vás ostatní budou moci označovat na fotkách, a podobně, i když tuším, že s tím se dá něco dělat,

- pokud můžete, nepište si na FB jméno a příjmení, jako to dělá většina lidí (ono vpostatě to každému nedojde, protože FB automaticky při registraci chce jméno a příjmení, což je podezřelé). Všude na věrohodných stránkách (jako třeba i zde na Poradte.cz) lze vystupovat pod přezdívkami, tak takhle zkuste FB ošálit;), uvést datum narození bohužel musíte, i když do toho by také nikomu nic být nemělo (zde na Poradte.cz také nikdo datum narození nechce, že?)

-nastavení soukromí sice dosti dobré, ale úvodní fotka profilový obrázek se zobrazí všem, takže zvažte, co si jako obrázek zvolíte;

-pokud jde o klady, tak tam vidím pozitivní jenom to, že nebudete "out" ale "in", protože FB dnes - bohužel! - má skoro každý a tak to tohodle pochybného "kolektivu" zapadnete taky

- k záporům, FB si ukládá vše, co mu svěříte a může si s tím libovolně nakládat. Pak vám to může i ublížit. Pokud si neupravíte nastavení, tak se vám může stát, že budete mít zaspamovanou e-mailovou schránku zprávami z FB, ve kterých se vpodstatě ale nic důležitého nepíše, jen to, že někdo z vašich přátel něco sdílí, přátelí se, že jste na Fb už dlouho nebyl a kolik vám toho za tu dobu uniklo a další zbytečné (z mého pohledu) věci.

vlazy*

kuba12: Facebook možná má i svoje asi zanedbatelné klady, ale argumenty které uvádíš spíše svědčí, že od facebooku radějí pryč a nelést někam kde do značné míry jde o lákání různých více či méně soukromých a citlivých informací z lidí které pak můžou být použité nebo i zneužité ke kdo ví jakým účelům. To, že všichni kolem mají facebook ještě neznamená, že bych tam měl lést i já a to pouze proto abych byl před ními "in" a přijali mne tak do svoji party. Všechno to co nabízí facebook se dá získat i jinam, ale facebook je pro mnohé lidí něco moderního a proto tam nutně musí být i oni když tam jsou i mnozí ostatní. Někteří možná ani příliš nepřemýšlejí nad tím do čeho lezou (registruji se) a jde jim asi pouze o to být "in" a to bez ohledu na to jestli to k něčemu potřebuji nebo ne.

hodnocení

1x
Dobrý prostředník jak být v kontaktu s blízkými či spolužáky. Strašák že o sobě prozradíte příliš mnoho i těm, co nechcete. Zkuste, uvidíte.

naihonn*
hodnocení

1x

Pokud jde o zabití času hraním hromady různých, ale v zásadě hodně odobných flashových her, pak není lepší místo než Facebook. I jiné sociální prvky tu jsou, ale čím víc by je člověk chtěl využít, tím víc nepřehledné to všechno rázem je. Pokud jde o získání informací o tom, co člověka zajímá a být pořád aktuálně informovaný, doporučuju rozhodně zvolit místo Facebooku Twitter, ale někdy není na výběr, protože je to třeba jen na Facebooku, ale to je minimum případů. Pravděpodobně není nijak nebezpečné si ten účet založit, jen pak člověk musí dávat pozor, co všechno tam o sobě či jiných píše.

qt
hodnocení

0x

Facebook je takový, jak si ho uděláte. Pravdou je, že obsahuje celkem nepříjemné prvky (nemožnost smazání účtu atd.), ale všechno ostatní je na vás. Nemusíte tam mít žádnou fotku, žádné informace o sobě, i falešné jméno projde. Díky skupinám a různým facebookovým stránkám můžete mít rychle informace o škole (pokud studujete) a o oblibených činnostech, hudbě atd, zprávách, novinkách. Většina komunikace se přesunula tam.

Takže ano, facebook má cenu, i kdybyste si tam nechtěl s nikým psát. Doporučuji si projít pořádně nastavení a nastavit si soukromí podle sebe. Dost lidí to nedělá a pak si stěžují.

Mimochodem, přijde mi, že teď je "in" nadávat na facebook a cítit se povýšeně, když ho nemám. Něco jako: nejsem FB ovce, radši budu anti-FB ovce a nadávat na něj, i když o něm nic nevím.

vlazy*

"všechno ostatní je na vás." A také na provozovatelích facebooku jak s tím vším naloží.

"Nemusíte tam mít žádnou fotku, žádné informace o sobě, i falešné jméno projde." V takovém případě asi nemá příliš smysl ten facebook mít.

"Díky skupinám a různým facebookovým stránkám můžete mít rychle informace o škole (pokud studujete) a o oblibených činnostech, hudbě atd, zprávách, novinkách." Tyto informace jde získávát i z jiných zdrojů.

"Většina komunikace se přesunula tam." To možná ano, ale pouze kvůli tomu, že provozovatelům facebooku se povedlo zblbnout tolik lidi aby se tam registrovali a aby pak mohli s ními nenápadně manipulovat.

"Takže ano, facebook má cenu," Ano má cenu, ale jak pro koho. Pro mne určitě ne.

"Mimochodem, přijde mi, že teď je "in" nadávat na facebook a cítit se povýšeně, když ho nemám." Mne to zase připadá, že někteří lidi už pomalu přicházejí na to co a jaký facebook ve skutečnosti je a k čemu skutečně slouži.

qt

Vy budete mít blízko ke konspiračním teoriím, co? Samozřejmě jsme pro facebook obchodní artikl, ale furt je to užitečná služba pro dost lidí. Informace jde získávat z jiných zdrojů, stejně jako lze rozdělávat oheň křesadlem. Když mám způsob, jak mít informace na jednom místě, proč bych ho nevyužil. Někomu to nemusí vyhovovat, mně ano, proto facebook mám. Zatím mě nikdo nemanipuloval ani na něm nejsem závislý, čas dokážu zabít jinde.

Nepřesvědčuji vás, abyste si ho pořídil, jen se vám snažím říct, že fb není to, co si myslíte. Analogicky: tablet bych si nepořídil, pro mě je vesměs zbytečný, ale pro ostatní lidi je užitečný (nemyslím tím děti, co si na něm hrají).

vlazy*

qt: Nemám se s tebou nebo s kýmkoliv jiným v úmyslu dohadovat jestli je facebook něčím až tak hodně úžasným, že bez něho ani nejde žít a nebo to až tolik úžasné není a nemá příliš význam tam lézt a prezentovat se téměř celému světu. Pro mne facebook je něčím co nepotřebují a ani nechci. Jsem proti facebooku a myslím, že jsem to zde snad dostatečně zdůvodnil. Tak jak jsem už psal svoje názory na to nemám v úmyslu nikomu vnucovat.

takjan*

Je to ďáblův vynález, jako internet...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]