Nejste přihlášen/a.
Dobrý den...
Nevím, jestli je to normální, ale moje grafika ATI Radeon X1950 XT Sapphire má v klidu asi cca 60 - 70 C a při hraní dosahuje až 89C a když otevřu skříŇ a sahnu na z plastu čouhající kus chladiče, tak si div nespálim ruku, na chaldiči je vyměněná pasta, a ventilátor se otáří překvapivě volně a fouká taky dost (nesmim mít prach za pc, jinak to při hraní všude lítá...) chladič je ale čistý, prodění vzduchu je pc dobré ve předu jsou dvě vrtule jedna na disk a ta druhá míží na nasávací otvor grafiky... Je tahle teplota v pohodě, nebo to není dobře a může to mít za následek se mi učité hry chvílema sekaj (ram mám dostatek a využití cpu je při hraní cca 60%)
PS: Pro pobavení... Co jsem si naměřil tak grafikou teče při maximálnim výkonu proud 8-9A (při 12V) což pokud se nepletu je odběr cca 100W. Procesor mám Intel Pentium 4 HT 630 3,0Ghz s OC na 3,9 (plánuju pokořit 4Ghz) chladím to tímhle... A ted to vtipné... Celou tu sestavu krmim zdrojem EuroCase 400W, ketrý jsem kompletně podomácku předělal (vyměnil některé součástky za výkonější) vlastně jsem vzal z 450W eurocase některé součástky a dal je do tohohle + ještě něco co se válelo po šuplíkách... A hle kupodivu, ono to jede...
Osobně se mi teplota zdá normální. Moje grafika má v klidu 60°C při hraní 90-100°c a když je na chladiči více prachu tak udělá i 120°C a jede v pohodě :D
Tak to jsem rád, ta teplota totiž ničemu nevadí, akorát mne to přišlo divný, tak díky, teď ale musim vyřešit jinej problém> začal se mki pc vypínat, napětí ok ve speedfanu je taky vše ok ale na chladiči chipsetu se nedá udžet ruka, skusim tam nacpat box chladič od cpu :D
Jasně, ta teplota ničemu nevadí, jen se ten PC začal vypínat a dalo by se na některých komponentech smažit vajíčka.
Ta grafika se mnou migruje napříč všema počítačema a takovouhle teplotu měla vždycky, takže to vypínání musí způsobovat něco jiného> já si myslím že je to ten chipset... Ořezal jsem pilkou a rozbrusem malý měděný chladič z CPU z nějakého prastarého kancl p4 2 GHZ, ale nedaří se mi na ten chipset uchytit, takže tam vacim ten starej, dal jsem novou pastu, ale to že pálí chadič do ruky není vada pasty Asi výrobce nepočítal s tím, že na týhle desce bude takovej obr. chladič na cpu a že holt nebude i ofukovat chipset, takže tam budu muset přidělat nějakej fan zvášt Mám celou krabici větráku od průměru 2CM až po průměr 16,5 CM, ale je problém že jsou všechny použité, a občas je problém vybrat nějaký co se točí volně, nerachtá a ani nevrčí a fouká slušně a nehoří při 12V (mé skušenosti s větráky ADDA, měli tam napsáno 12V tak jsem to připojil mezi černej a žlutej složim pc a pak hraju a hraju a najednou cejtim smrad jakko když se pálí cívka, nejdříve jsem si myslel že je to smrad z venku, ale pak jse čuchnul k pc a už jsem se leknul že hoří zdroj
... Větrák na uhel... Vyměněno... Ještě aby to nedělalo takovej kravál... Když jsou na 12V tak foukaj dostatečně, ale na 5V už foukaj málo, respektive přebas na chipset by to nestačilo... Mno uvidíme řekl slepý hluchému...
No tak chlazení chipsetu jsem vyřešil, ale pc se furt samovolně restartuje, ale při tom samém nastavení (taktu pamětí, napětí jádra, taktu CPU a dalších) pc normálně předtím fungoval, pak se ale začal restatovávat, nejdříve při spuštění hry a teď už se nemohou ani načíst windowsy... Zobrazí se nabídka jako když zmáčknu f8 a dam spustit normálním způsobem a za okamžíček se restartuje a jede odznova... Už mne nenapadá nic... PC si podtaktovat nemůžu dovolit, protože pak bych určité hry hrál s obťížemi jako třebas Team Fortress 2... chjóóó.. Ale teplotou ty restarty, protstě nejsou, protože teď tam už fakt přehřívajícího se není, a napětí +12 nějak nekolísá - v pozicích pro disketový mechaniky mám ručičkový voltmetr a ten se nějak neklimbá... (ani ve chvíli restartu) ... Ale všiml jsem si že napětí +12 kleslo o 0,1 voltu (asi kvůli přetaktování)
Tak teplota nad 100 už normální ani dobrá není. Jasně, zatím ta karta funguje, ale nesázel bych na to, že tak dlouho, jak by fungovala při přijatelnějších teplotách. Všeobecně se u většiny uvádí, že kolem 90-100 je taková maximální přijatelná hranice, ale jsem si jistý, že pokud je menší, je to rozhodně lepší.
Chcete nějakou radu, nebo se chcete pochlubit? Na druhou stranu dosahujete docela dobrého přetaktování, ale to je právě vykoupeno vysokou spotřebou, vysokou provozní teplotou a tím i zkracováním životnosti komponent. U vašich součástek vás kratší životnost nemusí trápit, ale ta zmiňovaná nestabilita musí být dost protivá. Ta grafika má už z výroby i bez dodatečného přetaktování, obrovskou spotřebou a těch 100W není nic neobvyklého.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.