Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem půl roku v novém zaměstnání, dostala jsem notebook. Omlouvám se za laický popis. V notebooku jako ochrana je nějaký oficiální antivirový program Microsoftu. Kolega není typický "ajťák", ale tvrdí, že když mi tam manžel dal další 2 programy (Avast? a cosi), počítači to vadí. Manžel prozměnu zuří, že v tom případě nesmím nic vypracovávat na našem PC, abych nepřinesla nějaký vir. Prosím o radu, kterého z nich mám brát vážně. Děkuju, Jana
Dva a více antivirových programů spuštěných nejednou na jednom kompu, to je lepší tam nemít žádnej. Programy se většinou mezi sebou hádají a často to skončí tak, že je komp nepoužitelnej. Totálně zamrzlej. Musí se vybrat jeden, ten správnej antivir a ty ostatní odinstalovat. Často to nejde jinak, než v nouzovým režimu.
Souhlasím s Jenykem a přidám další pohled na situaci: Je ten notebook Váš (zaměstnavatel Vám jej daroval nebo prodal), nebo jde o notebook zaměstnavatele? Jestli patří zaměstnavateli, neměla byste do něj bez souhlasu zaměstnavatele nic instalovat.
Notebook je zapůjčen zaměstnavatelem, našemu správci nevadí, když manžel něco zálohuje a něco mi nainstaluje, jen toto se stalo problémem ... můj osobní problém tkví v tom, že nejsem schopná dělat vše jen na tom notebooku, ale i na našem, nenosím ho domů denně, přeposílám si mailem některé vypracované věci a používám materiály, co jsem dělávala kdysi (na PC v předchozích zaměstnáních, manželovi se "do ruky " nedostaly, takže nemohl hodnotit antivirovou ochranu) ... jsem z toho dost nešťastná, už na jaře mi doma manžel udělal scénu, tvrdil mi, že ten notebook byl totálně zavirovaný (když jsem ho dostala), narychlo jsem zakládala mail, kde si budu posílat práci, co nesmím otevřít doma. Jenže máme v práci ještě další PC plus dostávám podklady i od dalších kolegů (s podobnými notebooky?) ...
Já bych si toto pro jistotu upřesnila se zaměstnavatelem. Podle mne byste na věcech/materiálech/dokumentech do zaměstnání měla radši pracovat na PC/NB, ke kterému máte přístup jenom Vy. Nebo dokážete zabezpečit, aby se manžel nedostal k věcem ze zaměstnání?
Pokud Vám zaměstnavatel zapůjčil notebook, měl k tomu důvod. Myslím, že si nepředstavoval, že se materiály dostanou do dalšího PC.
Tím nechci říct, že byste manželovi neměla důvěřovat. Ale zaměstnavatel může mít na věc jiný pohled ...
––––– K antivirům: Dohodněte se se zaměstnavatelem a pokud nebude mít námitky, odinstalujte všechny antivirové programy, restartujte a nainstalujte si antivir, který Vám doporučuje manžel (až po dohodě se zaměstnavatelem!).
Ale používejte jenom jeden, jinak Vám to bude dělat neplechu.
Dobrý den
V tomto případě doporučím manžela neposlouchat. Opravdu vadí více antivirů v jednom PC. nechte jeden a zbytek odinstalujte. Neznamená to že více antivirů více zachytí ale přesně naopak.
a myslíte, prosím, že oficiální antivirový program od Microsoftu stačí? Manžel má výhradu právě k němu ... Kolega "ajťák" nevím, nakolik čemu rozumí, nechci mu křivdit, na druhou stranu považuju u oboru IT za nutnost "věčně aktualizovat své znalosti" a kolegovi je nad 50 let a má i jiné aktivity než jen dělat IT technologa ... Na druhou stranu by pro mě řešení "neposlouchat manžela" v tomto případě záchranou bylo.
Těžko říct, který antivir byste měla zvolit. Já jsem o Ms Security Essentials zase četla, že jde o dobrý antivir. Já už několik let nepoužívám žádný. Avast mi "bral" moc paměti, nejlepší zkušenost jsem měla s Avirou.
Ještě se zeptám, s čím potřebujete doma pracovat, o jaké typy souborů jde, a jaký software používáte. Možná, že by se dalo něco doporučit na základě toho.
–––––– "Kolegu nad 50" bych nepodceňovala, klidně může "strčit do kapsy" leckoho mladšího. (Sama patřím ke starším. PC mne ohromně baví, pořád mne baví se učit nové věci ... )
Pokud je to jen Windows Defender a nejsou to Windows 8, pak se to s jiným antivirovým programem netluče, protože až do Windows 7 to byl jen antispyware program. Pokud je tam ale Microsoft Security Essentials, pak je pravda, že je to plnohodnotný antivirus a ten už by dělal spolu s dalším nainstalovaným potíže. Ale špatná zpráva je, že Microsoft Security Essentials nebude patřit zrovna k těm nejlepším, co se tak různě píše. Já osobně používám bezplatnou verzi Avastu, ale to už je na každém, jak se rozhodne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.