Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Internet pro bytový dům od 2 poskytovatelů?

Od: martin81 odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

chci požádat o radu. Mám na starosti Internet pro náš bytový dům (devět bytových jednotek). Momentálně to máme tak, že máme na střeše anténku na příjem bezdrátového internetu od jednoho poskytovatele, z ní vede síťový kabel do switche, ze kterého pak máme rozvedený internet po domě.

Kvůli případným výpadkům (i zvýšení rychlosti) bych rád začal využívat ještě jednoho poskytovatele bezdrátového připojení - moje představa tedy je, že na střechu by přibyla ještě jedna anténa, z obou by tedy vedly kabely do jednoho routeru (?), ze kterého by pak zase byl internet roztahaný po domě.

V ideálním případě by to tedy bylo tak, že by koncový uživatel využíval "sloučené" rychlosti od obou poskytovatelů, a byli bychom krytí pro případ, kdy připojení od jednoho z nich vypadne.

Je tahle varianta nějak realizovatelná, prosím Vás? Samosebou čím snazší a levnější možnost se naskytne, tím lépe. Při hledání na internetu jsem narazil na termín "Multi WAN" - je tohle cesta pro nás?

Díky moc!

Martin

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

0x

Dvě antény do speciálního routeru, odtud do přepínače.

Jak moc je takový router speciální a drahý, to netuším. Vím, že si ho člověk může postavit z normálního starého PC nebo si koupit nějakou destičku s malou spotřebou navrženou speciálně pro tyto účely (tedy nízkoenergetická náhrada standardního PC, které by jinak běželo 24hodin denně).

Klíčová slova pro tvoje hledání jsou link aggregation a pfSense (nebo nějaký jiný podobný projekt).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]