Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smaže linux windows?

Od: frkotou* odpovědí: 12 změna:
Dobrý večer, stáhl jsem si z oficiální stránky opensuse iso a vypálil ho na cd. Chci se zeptat, pokud budu instalovat opensuse, smaže mi to windows xp nebo ne? chci, abych tam měl dva os a nesmazalo mi to xp.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

2x
V instalátoru by měla být volba pro nainstalování vedle Windows, kdy si Linux potřebné úpravy na disku udělá sám. Jebň nevím, jak to funguje v případě disku s více oddíly...

helper123*
hodnocení

0x

Pokud máte 2 disky nebo více (min. 2) oddílu na disku, tak mužete linux nainstalovat tam. V opačném pripade budete muset vytvorit novy oddil disku nebo naformatovat (vymazat) oddíl s Win XP.

frkotou*

A ten oddíl vytvořím jak a v té instalaci se mi ukáže výběr kam to chci instalovat?

helper123*

V nástroji správa disků, nevím, jestli je to v XP, zkuste to pohledat. Případně na to lze použít i ěnjaké utility, zkuste ale pohledat tu Správu disků, podle mě by tam mohla být.

praivo*

A proč, když to jde udělat přímo v instalátoru Linuxu?

helper123*
Podle mě je to lepší si připravit dopředu, pro lepší pocit.
praivo*
Vždyť to stejně během instalace bude muset přeformátovat na ext4...
helper123*
Ale i tak je to pro lepší pocit, aby s tím pak nemusel šachovat. :) A nešla by změnit cesta k DVD mechanice, takže by byly C a E disky, D mechanika...
praivo*
Ale on s tím bude muset šachovat, protože bude muset ručně vybrat oddíl a zformátovat ho. Kdyby to dělal až při instalaci, stačilo by mu zvolit "Nainstalovat vedle Windows" a bylo by hotovo.
frkotou*

Je to ono?, ale nemůžu najít nikde přidat oddíl.

Smaže linux windows?
helper123*

Ano, je to ono. Klikněte pravým tlačítkem a dejte "Zmenšit oddíl", vyberte požadovanou kapacitu (doporučuji nechat u Win rezervu 10 GB) a oddíl zmenšete. Poté se vám tam vytvoří další část, to je to odtržené místo (černá barva). Klikněte na něj a dejte "Vytvořit nový oddíl", vyberte plnou kapacitu, která je volná, fomrátování povolte a jako technologii použijte NTFS. Předtím doporučuji změnit u DVD mechaniky písmeno na E, ať máte disky C a D a mechaniku E (změníte to kliknutím pravého tlačítka a zvolíte volbu "Změnit písmeno jednotky a cestu".

Smaže linux windows? #2
Smaže linux windows? #3
frkotou*

Děkuji Vám moc, de to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]