Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,budete se smát,ale já nevím kde mám na Pc napsat dopis jak?Do teď jsem používala jen psací stroj je mi 71 roku a Pc mám asi 6 let takový ten velký né ty přenosný krabičky.Potřebuji napsat dlouhý dopis né email to umím kam mám kliknout?Najde se někdo a starý bábě poradí?Děkuji za pochopení případně i za radu-Marie
Záleží jaký máte program na psaní textových dokumentů. V podstatě na ploše kliknete pravým tlačitkem myši -> nový-> textový dokument, nebo WordPad nebo OpenDocument Text nebo nový dokument Word. V tom pak napíšete co potřebujete a dáte potom levým soubor, uložit (nebo ctrl+s). Pak to můžete poslat jako přílohu emailu nebo vytisknout. Snad jsem pomohl
Děkuji Vám oběma za odpověďi podle rady - repkin- se mi to podařilo jen neumím jěště přehazovat-posunovat ty řádky- upravit vzhled musím to vymazat a napsat znovu,ale dopis zvládnu což je na mě úspěch-děkuji pěkně
Stačí myší označit text (najet myší na začátek textu, který se má přesunout/smazat, zmáčknout levé tlačítko, držet ho a myší dojet na konec textu, se kterým se má pracovat, levé tlačítko pustit). Tento text bude zvýrazněný (barevně označený). Pak zmácknout pravé tlačítko myši, vybrat pozadovanou činnost (asi nejčastěji vystřihnout), text "zmizí". Najet s myší na místo, kde se tento vystřižený text vložit, zmářknout pravé tlačítko a zvolit "Vložit". Hotovo! Místo pravého tlačítko lze požadované činnosti (vystřihnout, vložit, ...) najít také v menu pod "Upravit".
Nejlepší by asi bylo stáhnout si LibreOffice a v něm, v součásti Writer, se dají sepsat sáhodlouhý pojednání.
Program je zadarmo, takže nemusíš mít žádný strachy, že budeš něco platit.
Sepíšeš dlouhý dopis a celý to pak pošleš emailem. Když se ví co a jak udělat, je to maličkost. Napoprvé to asi nebude úplně nejsnažší, ale zvládnout se to dá vcelku jednoduše.
Pokud se budou posílat dopisy mailem, tak přece není potřebný jakýkoliv textový editor. Prostě napsat dopis v oblíbeném mailovém klientu...
Paní asi tento dlouhý text posílat emailem nebude. Psát dopisy v emailu umí. Tento nový text asi bude chtít vytisknout a poslat poštou.
Jak už bylo řečeno, nejlepší je stáhnout a nainstalovat si zdarma dostupný balík kancelářských programů LibreOffice. V něm je pro účely psaní textů program Writer.
Z psacího stroje jste zvyklá na konci každého řádku odřádkovat pákou, která zároveň pootočí válec na další řádku. U počítačů se na konci každého řádku nemusí nebo dokonce nemá mačkat Enter a odřádkovávat. Dlouhý text se odřádkovává sám. Protože když budete chtít třeba změnit velikost písma, bude délka řádku jiná a bude to rozlámané nesprávně.
Další maličkost je psaní číslic, na psacím stroji jste byla zvyklá psát místo jedničky l (el) a místo nuly O (ó), na PC používáte numerickou klávesnici. Pokud vám náááhodou nechce psát číslice, podívejte se, jestli vám na klávesnici vpravo svítí světýlko u Num Lock (to znamená psaní číslic).
Velká písmena píšete stejně jako na psacím stroji, stisknete přeřadovač (Shift), podržíte ho a stisknete klávesu, na které chcete mít ten horní znak (velké písmeno E místo e, nebo číslice místo písmena 3 místo š nebo úvozovky " místo kroužkovaného ů, atd).
Podobně jako u psacího stroje je nad přeřadovačem klapička Caps Lock, kterou se Shift podrží a píší se jenom velká písmena. Na klávesnici vpravo pak svítí světýlko Caps Lock.
Podobně jako u psacího stroje se můžete vrátit o znak zpět tlačítkem (<- Backspace). Přitom se písmena mažou. Když se chcete vrátit k nějakému písmenu uprostřed textu, použijete klávesy se šipkami vlevo, vpravo nahoru nebo dolů. Ukazatel (kurzor) se posouvá na potřebné místo. Tam můžete písmeno vymazat stiskem tlačítka Delete, nebo text doplnit o další písmeno, nebo celá slova, věty, nebo odstavce.
Textové editory mají možnost doplňovat text, text se rozhnuje, text se vkládá, nebo přepisovat, funkcí Přes.
Je toho víc, až budete potřebovat další radu, svěřte se, poradíme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.