Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Právě se mi stala "zajímavá věc". Dostal jsem jpg soubor a měl jsem jej pouze oříznout o 5 cm z každé strany. Udělal jsem to ve photoshopu, ale po uložení byl výsledek cca 6x větší než originál. Vcelku mě to překvapilo, něboť došlo ke zmenšení originálu + kopresi v procesu uložení jpg. Jednalo se o 300 MPx banner.
Při ukládání jpg lze nastavit velikost komprese. Je možné, že originál byl silně komprimovaný, zatímco ten ořezaný jsi uložil se slabou kompresí.
Originál byl exportován přímo z křivek v corelu. I kdyby komprese byla velká a vznikl poměrně malý soubor (10 MB na 300 MPx jpg je neuvěřitelně málo), nechápu kde se vezmou ty desítky MB dat navíc oproti originálu. Pokud vím, tak komprese probíhá při každém uložení. Pokud tedy mám 10 Mb JPG soubor a provedu u něj kompresi (znehodnocení části dat), jak může být výsledek nejen větší, ale větší několikanásobně.
Je to záhada
Tak ještě jednou, možná srozumitelněji. Máš jpg o velikosti např. 10 MB. Natáhneš ho do editoru, ten si ho dekomprimuje abys ho mohl editovat, takže v paměti zabírá třeba 100 MB. Pak ho uložíš, přitom se zase zkomprimuje, ale protože máš nastavenou jinou míru komprese než byla ta původní, tak výsledek může mít třeba 30 MB.
Místo jpg si představ pro názornost třeba zip: taky když ho rozbalíš, zedituješ a znovu zabalíš s jinými parametry, tak velikost souboru se od toho původního může (někdy i o dost) lišit.
Tak to jsem netušil ... super, že jsem se dozvěděl něco nového . Podobná věc se mi stala u jednoho letáku A5. Ten jsem si ale dělal už od začátku sám a po exportu do PDF vypadal děsně. Tak jsem tam povípínal ty komprese a najednou měl výsledný soubour asi 500 Mb. Budu si o tom muset koupit knížku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.