Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
můj systém ukládání a tříděný fotek se vyvíjel. Důležité pro vývoj bylo to, že na rozdíl od většiny já převážně nefotím "ptákoviny" (cíleně lidi, fotky stylu "hele tady jsem byl" apod.), ale můj archiv fotek mi slouží jako hlavně technický a dokumentační archiv a prodloužená pamět. Příklady:
- koupím si elektrickou pilku do dílny, tak ji nafotím ze všech stran včetně výrobního štítku a výrobního čísla.
- dělám opravu na autě - detailně si fotím průběh práce a stavu
- dělám úpravy okolo domu - opět si fotím celou akci
Začínal jsem asi jako každý - udělat složku, pojmenovat ji podle akce, přejmenovat fotky. Velmi brzy jsem zjistil, že v takovém chaosu (hlavně díky přejmenovávání fotek) se vělmi těžko něco rychle a cíleně hledá. Navíc pokud jsem to čas od času vypaloval jako zálohu někam na CD. Takže po různých pokusech jsem si vymyslel systém.
Základem je program IrfanView, který díky svým funkcím umí sloužit i jako jednoduchá databáze a vyhledávání v této databázi podle klíčových slov. Pomocným programem je rozšíření schránky systému Windows, které mi umožňuje kopírovat vybraná klíčová slova. Nedílnou součastí je i dokument v poznámkovém bloku, kam si pod sebe píšu klíčová slova.
Všechno do sebe zapadá, takže třídění fotek a následné vyhledávání potřebných fotekje velmi rychlé. Jak to v praxi funguje?
Nafotím fotky. Doma z foťáku vyjmu kartu, strčím ji do čtečky. Ve složce Fotky na disku udělám složku s názvem třeba 2014_09_21 (tak se složky automaticky řadí pod sebe podle data - nejdřív rok, pak měsíc, pak den) a třeba nějakým doplňujícím popisem (třeba "chalupa - kytky"). Fotky z karty překopíruju do složky na disku. Otevřu program IfranView, zvolím miniatury. Tam se mi ukáží složky a fotky ve složkách. Vyberu tu novou složku a ukáží se mi miniatury fotek. Vyberu skupinu fotek, u kterých chci mít určité klíčové slovo, které si předem nakopíruju do schránky z textového dokumentu. Pro tu označenou skupinu fotek vyberu pravým tlačítkem myši volbu "Beztrátové operace s JPG" a následně volbu "nastavit data IPTC vybraných souborů" .Objeví se tabulka, ve druhé záložce vyberu "klíčová slova". Do kolonky "klíčová slova" sytémem Crtl+V vložím nakopírovaná předvolená klíčová slova. tato se uloží k vybraným fotkám (třeba k 10 vybraným fotkám z celkových 20 - uloží se to hromadně ke všem vybraným). Pak postupuju dál stejným způsobem, takže u každé fotky jsou třeba 4 klíčová slova, oddělená čárkou. A to je vše. Pokud si člověk tento systém zapamatuje, roztřídění a popsání balíku třeba 100 fotek je otázka 10 minut. Nejdůležitější je vhodně zvolit klíčová slova.
Hledání fotky (fotek) je pak už strašně jednoduché. V programu IrfanView si do hledání napíšu potřebná klíčová slova (otevři si daný texťák a tam si vyberu z už zadaných klíčových slov to, které mi pro dané hledání vyhovuje nejlíp) a dám hledat. Program IV mi z předem vybraných složek vyhledá fotky, která mají požadované (požadovaná) klíčové (klíčová) slovo (slova) a zobrazí mi je. Opět jednoduché a rychlé. Najdu tak potřebné fotky napříč uloženými složkami během pár minut.
Pokud chci najít fotky jen nějaké události (třeba akce) využiju právě řazení fotek ve složkách podle data a případného popisu.
Jen pár poznámek na konec.
- aby celý systém dobře fungoval, je třeba si hlídat, aby foťák měl při focení nastavený vždy správný (aktuální) datum a čas - to aby pak nevznikl chaos ve složkách označených datumem a opravdu fotky s určitým datem byly ve složce s příslušným datem)
- ukládání a třídění fotek tak jak jsem popsal výše je rychlé. Podstatně pracnější je dodatečné přidělování klíčových slov fotkám kdysi dávno pořízeným a uloženým "bez kladu a skladu". Ale i to jde díky možnosti přidělování klíčového slova hromadně třeba 100 fotkám naráz poměrně rychle.
Díky tomuto výše popsanému systému se bez problémů orientuju v celém svém archívu fotek (aktuálně cca 40GB a přes 20.000 fotek).
Zálohy dělám tak, že celou složku fotek mám uloženou na jednom pevném disku a její přesnou kopii ana disku druhém. Nové složky postupně průběžně přikopírovávám na disk druhý, aby záloha byla stále plná a aktuální.
Žádné fotky z nafocených (kromě těch zcela nezřetelných) nemažu, protože už se mi stalo, že jsem si něco nafotil a ten potřebný detail byl vidět třeba pouze jen na té jinak špatné fotce.
Když už množství fotek v kompu přesáhne únosnou míru... typicky cca 4,7 Giga pak to bez komprimace vypálím na DVD RW popíšu datem a šlehnu s tím do šuplíku.
Pak, za času dlouhých zimních večerů to třídím do jednotlivých složek (rodina, dovolená, příroda...) a vypálím buď na klasické CD,
nebo radši z důvodu ceny dnes již na DVD.
Hlavní je, dobře si to popsat i s datem, jelikož se v tom pak člověk úplně ztratí a neví, co je co a kdy a kde.
Někdy si říkám, jak byla kdysi, za časů klasických foťáků ta práce jednodušší.
2kedar. Já zase budu za staromilce. Není nad to, sednout si ke krabici s fotkama a brát jednu po druhé do ruku . A jinak k tazateli. V počítači v tom mám čurbes, protože těch fotek stále jen přibývá a přibývá. Dělám to jako kedar, ale zdá se mi, že k těm " v šuplíku" se už v životě nedostanu
Taky je mi příjemnější fyzická podoba tech fotek... člověk to chytne do ruky a začnou se samy rozvíjet vzpomínky,
jak to tenkrát bylo, kde byl jaký nábytek, a co se tenkrát na baráku kopalo...
Ty z toho šuplíku vyndávám fakt jen když se v zimě nudím, jelikož na zahradě není nic na práci.
Mám to asi místo televize, protože tam mám naladěné jen dva kanály a to je Prima ZOOM a čt24.
Používám software co jsem dostal kdysi k nějakému fotoaparátu, má možnost volit vzhled stránky jak v plánovacím diáři - den, týden, měsíc , nebo celý rok. V jednotlivých políčkách jsou náhledy. Když něco hledám není to problém, nic třídit není třeba, program sám přiřadí fotky se stejným časem pořízení do stejných kolonek
A když třídit , tak právě pomocí tohoto, objeví to složku s fotkama i někde zapomenutou v hlubinách PC a přiřadí je do doby pořízení na stránce kalendáře s náhledem.
Je dobré naučit se mazat. Bez lítosti, protože každé další prohlížení fotek zabírá čas a jak přibývají další a další, prodlužuje se i čas prohlížení a hledání. Zvlášt když si z podařeného výletu nebo společenského setkání přinesete několik set fotografií a myslíte si, že jsou všechny dobré k uložení. Přiznejte si, kdy nejdete čas se vracet ke starým fotkám a všechny si je prohlížet.
Jsou fotky nebo ucelené tématické seriály, které se zachovávají celé, ale spousta naplácaných fotografií je mnohdy zbytečná, stačí vybrat ty nejlepší, které nejlépe vystihují fotografovaný objekt a ty uložit.
Samozřejmě je nanejvýš vhodné si dělat archivní kopie.
Pročítám si reakce na váš dotaz a také přispěji svou zkušeností. Rozhodně netřídím fotografie, alba, složky podle data. Nevím, kolikátého bylo včera, natož abych si vzpoměl na datum předloňského výstupu na Milešovku. Totéž platí pro "Klíčové slovo." Fotím ve formátu RAW, tedy fotografie po stáhnutí do PC a případné korekci přeformátuji do JPG (RAW má např. 10 MB, zatímco JPG 3,5 MB), vytřídím nekompromisně nekvalitní, mázlé, opakující se..., uložím do složky s popisem akce (např. Milešovka 10.10.2010) a také ihned zálohuji na DVD (bohužel tato média jsou nespolehlivá a rozhodně nejsou "nezničitelná", jak nám bylo v minuloesti tvrzeno). Chystám se zakoupit externí HD, neboť jsem díky vadnému notebooku přišel nenávratně o mnoho materiálu. Prostě si vyzkoušejte více možností a jedna vám zcela jistě bude vyhovovat. A čas od času vybrat extra kousky na fotopapír z fotolabu.
Jako fotograf asi těžko třídíte, ale pro běžnou rodinu to problém není. Na ploše mám složku do které stažené fotky dávám a až se mi jich zdá hodně, pojmenuju složku třeba 10.8.-20.9.2014 Pak jí uložím na externí HDD a časem vypálím i zálohu. Když něco hledám stačí trochu odhadnout stáří a najdu to.
Mám je na externím HDD a třídím je po složkách podle jména události s datumem. Mě to vyhovuje, ostatním moc ne, tak si společné fotky třídí podle svého, hlavně podle data události.
Za sebe mohu doporučit hromadně, co nejdříve, aby toho nebylo moc, vyplňovat EXIF (např. Artist, City, Image Description, Keywords, User Comment), dle kterého se pak dá výborně vyhledávat. Samotné soubory klidně mohou být třeba ve složkách dle data pořízení, např. ve formátu YYYYMMDD. Navíc, v případě nějakého problému se souborovým systémem a nezálohovými fotkami pak při záchraně nepřijdete o roztřídění ztrátou názvů složek či souborů.
Používám na 15 MPx zrcadlovku max 4 GB paměťovou kartu - jednak mne to nutí nefotit každou kravinu (i když i na tohle je tam místo dost) a za druhé mne to nutí téměř po každé akci stahovat fotky do compu a při tomto jich ještě pár promažu. Nepotřebuji z každé akce mít 500 průměrných fotek - stačí mi 30 - 50 dobrých mezi kterýma se třeba neztratí 3-4 extra povedené a pár jich třeba vyvolám. No a na disku mám složku jménem obrázky a v ní to třídím do dalších složek s nápisem např "Chorvatsko - Šibenik 2014" . Takové nesmysly jako např. rajče nepoužívám neboť to fotky akorát zprasí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.