Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přeinstalovat OS na nb (nemám cd)

Od: vickey* odpovědí: 22 změna:

Mám koupený notebook, ale nedávali k němu cd s OS. Znamená to tedy, že OS nemůžu přeinstalovat?
Také jsem tedy zkoušela dát do mého nb kopené CD s OS windows 8.1, ale nechce to vzít ten CD key, prý je špatný. Na přeinstalaci xp fungovalo, ale když to dám sem do mého nb s w 8.1, nechce to vzít. Co je špatně?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

OS samozřejmě přeinstalovat můžete, ale pokud k NB máte OEM verzi OS, můžete tuto verzi nainstalovat pouze do NB, k němuž jste licenci koupila.

Obdobně s Win 8.1 – pokud jde o OEM verzi, můžete ji nainstalovat jenom do NB/PC, k němuž jste licenci koupila.

Máte-li "krabicovou" verzi, můžete ji nainstalovat i do jiného PC/NB. Vždy ale můžete nainstalovat pouze do tolika NB/PC, kolik máte platných licencí.

CD key podle mne špatný nebude, spíše odhaduji, že se snažíte nainstalovat verzi, kterou už někde máte, nebo že se snažíte nainstalovat OEM verzi na jiný HW.

Je-li můj odhad mylný, doplňte prosím informace, ať se posuneme dál.

vickey*
hodnocení

Možná jsem položila dotaz pro nepochopení věci špatně, tak píšu znovu: mám klíč od OS k mému notebooku, když jsem notebook koupila byl tam windows 8 - od toho mam ten klíč. A myslela jsem si, že když mám originální verzi "krabicovou" s windowsem 8.1 a chci ji nainstalovat právě na tento notebook, tak že tam můžu zadat ten klíč, který jsem dostala k tomu notebooku, ale to nejde a nechapu proč to nejde, je jedno jestli je to přece v8 nebo v8.1 (tu si klidně přece můžu stahnout zdarma pokud mam 8). Jde mi o to proč nemužu použit na w 8.1 klíč, co mám od nb od os8

doplněno 07.09.14 13:30:

Zkrátka mám klíč od OS, ale nemohu ho použít. Je mi k ničemu

Sice máš pravdu, že pokud máš Win 8, můžeš si stáhnout zdarma Win 8.1.

Ale při instalaci nepujde použít klíč z Win 8 na Win 8.1.

Ovšem, když máš originální krabicovou verzi Win 8.1, tak k němu máš i licenční klíč ne?

vickey*
hodnocení

Ano mám 2, ale už jsou nainstalované na jiných pc, tak jsem myslela, že by šel použít tenhle. Takže prostě svůj nb přeinstalovat nemůžu aniž bych si zakoupila windows 8 (8.1), ikdyž mám klíč.

Když to už máš nainstalovaný na jiných kompech, tak to nemůžeš instalovat ještě jinam. Kupovat ovšem nic nemusíš, stáhni si instalačku Win 8 někde z netu a nainstaluj to z ní. Při instalaci použij tvůj licenční klíč. Jen tak na okraj, na tom noťasu nemáš recovery oddíl, kde by byla instalačka woken?

vickey*
hodnocení

Moc nerozumím té poslední větě. Ale pokud to dořbe chápu, tak si můžu jakoby windows 8 stáhnou od někud a požít na něj ten můj klíč? nemusím mít cd?

A odkud to můžu stáhnout. Z nějakého oficiálního webu nebo myslíte ulož to? protože tam stahovat nechci

Ano, stáhneš si instalačku z netu a použiješ svůj klíč. Mělo by se ovšem jednat o čistou instalačku, na netu se často povalují instalačky všelijak upravený.

Poslední věta je o tom, že na noťasech bývají recovery oddíly, kde je nahraná instalace systému. V případě potřeby se spustí instalace z tohoto recovery oddílu a pak máš systém stejný jako v době koupě přístroje. Ovšem u každý značky se ten recovery proces spouští různě.

vickey*
hodnocení

Aha dobře už to chápu, ano to je možné, že to tam někde je, zkusím se mrknout. Jinak myslíš, že bys mi mohl poslat odkaz na tu instalačku? Chtěla bych právě, aby to nebylo nijak upravené, jen čistě instalační soubor.

Napřed se koukni na ten recovery oddíl.

vickey*
hodnocení

Mám tady OneKey Recovery, když na to kliknu, tak je tam zálohovat nebo obnovit a když kliknu na obnovit, tak se objeví "Chcete restartovat počítač do prostředí pro obnovu systému"? Dala jsem zatím ne, že nechci, ale kdybych dala ano, myslíte, že tam bude něco jako vrátit do stavu, jako po koupení přístroje?

Lenovo, že?

Když klikneš na Obnovit, tak se počítač restartuje, ovšem po restartu nenaběhnou wokna, ale istalační procedura. Tam vlastně jen budeš odklikávat další. Na konci všeho bude nainstalovaný nový, čistý systém. Samozřejmě vše co tam bylo, bude pryč. Takže napřed zazálohovat potřebný věci a teprve potom spustit recovery.

vickey*
hodnocení

Ano Lenovo, takže tímto by to mělo jít obnovit do továrního stavu?

No, továrního...vlastně jo. Bude tam sice tuna nepotřebnýho balastu. Takže ten pak odinstalovat, nainstalovat věci co potřebuju, vše nastavit podle sebe a pak si udělej novou, svoji zálohu. Pak při další přeinstalaci už to nebudeš muset mazat a znova instalovat. Bude to stejný jako v době kdy se dělala ta záloha. Čistou firemní instalaci si ale radši nech pro strýčka příhodu.

vickey*
hodnocení

Vlastně jsem toto už jednou dělala a i tu zálohu mám. Tu přeinstalaci jsem chtěla jen kvuli tomu, že mi nějak blbne touchpad a myslím, že přestal fungovat právě po nějaké obnově. Řešila jsem to i přeinstalací ovladače, ale nic. Proto jsem si to chtěla přeinstalovat, ale nemůžu právě sehnat ten windows 8 - ten instalační soubor.

doplněno 07.09.14 15:20:

http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/upgrade-product-key-only
Například na této stránce je nějaká instalačka (Install Windows 8), ale nevím jestli si tam pak mohu zvolit jazyk, nechci to totiž mít anglicky.

Když máš recovery, nemusíš shánět instalačku woken. Jinak čistá instalačka by měla být ke stažení tady

technet.idnes.cz/...

druhá kapitola. Ale nevím jak to funguje, nikdy jsem to nedělal.

vickey*
hodnocení

Dobře děkuji, za pomoc. Asi to zkusím. Něco jsem našla i tu windows.microsoft.com/... ale nevím jestli to nebude anglicky.

Proč chceš pořád stahovat instalačku, když ji už máš na disku hotovou? Ta instalačka má skoro 4 GB, sice netuším, jak rychlej máš internet, ale než to stáhneš, tak z toho recovery oddílu to budeš mít dávno nainstalovaný.

vickey*
hodnocení

TAk já to nechápu mám tu instalačku uloženou někde na disku? Abych mohla systém přeinstalovat? Pokud to jde, tak to udělám. (Jinak mám jiný hardisk, ten původní měl 1 TB a teď mi byl vyměněn, ale má jen 250GB nevadí to tomu nijak ne?)

V tom recovery oddílu je právě ta instalačka. Ovšem, když máš vyměněnej HDD? Pokud ti to dělali U Lenovo v servise, tak by tam ten oddíl mohl být. Pokud to dělal někdo jinej, třeba doma, ona to tak velká věda není, tak tam ten recovery oddíl vůbec nemusí být. Zkus to spustit a uvidíš, jestli se po restartu načte recovery nebo Wokna.

Pokud tam není, tak si z toho odkazu co jsem sem dal stáhni instalačku, vysmahni ji na placku, nebo si udělej bootovací flešku a nainstaluj to načisto.

vickey*
hodnocení

Jojo už to ale chápu, děkuji za trpělivost a pomoc.

Pak dej vědět jak to dopadlo.

lipepl
Nainstalovat 8, pak ze store 8.1.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]