Nejste přihlášen/a.
Zdravím, přemýšlím, že bych svůj stolní PC projela čističem s názvem CCleaner. Bojím se, že mi smaže i to co nechci, že se počítač třeba nerozjede. Jak moc se mám bát? Nebo maže jenom to, aby systém fungoval správně, jako že nechá na pokoji ty důležité programy a složky. Mám to risknout? Chtěla bych svižnejší odezvu a tento PC ještě nikdy CCleaner neprojížděl. Díky za názory.
Ccleaneru se bát nemusíte. Sám jej používám již několik let. Vymaže ze systému jen balast, který k ničemu není. Snad jen pokud používáte systém automatického přihlašování na webové stránky, tak při vymazání coockies (což je také v pořádku) dojde k odhlášení, takže je dobré si pamatovat hesla. Při spuštění programu je automaticky přednastaveno "bezpečné" čištění a pokud nebudete zasahovat do nastavení tak to bude OK.
CCleaner je vynikající. Jednou měsíčně - při vydání nové verze - zaškrtnu všechno včetně Volného místa a nechám komp důkladně vyčistit, i když to jede pět hodin. Pak znovu zadám všechna hesla a je to.
V zásadě základní nastavení stačí, i když osobně tam naházím všechno.
Můžu tohle bez obav smazat, zatím jsem dala jen analýzu, a tohle mi to vyplyvlo. Já vím, jsem asi paranoidní, ale raději se ptám. Nastavení jsem nechala, tak jak to bylo.
Já bych povypínala mazání u internetových prohlížečů. Sama CCleaner používám s povypínaným mazáním historie prohlížečů a tak dále, prostě věci související s prohlížečem- Někdo třeba v historii důležité stránky nemá, ale třeba já mám v historii spousty stránek které si celé nepamatuji, třeba jen částečně a tak se historie hodí. Ale to už je na osobní zvážení. Přeci jen- když už budu chtít mazat historii, dá se to přímo v prohlížeči a mohu si i vybrat co přesně chci smazat, zatímco v CCleaneru ne.
OK. Díky za tip. Jinak jsem to smazala a vypadá to, že PC funguje dobře. Jinak co se týká těch registrů, nejsem si jistá, jestli do toho mám jít, na nějakých diskuzích čtu, že s těmi registry měl někdo problém...
Nemusíte se bát, že by vám CCleaner PC potažmo systém jakkoliv poškodil. Pouze je někdy vhodné si jej upravit k obrazu svému. Např. ve výchozím nastavení u prohlížeče Firefox maže tzv. relace což jsou odkazy které nejčastěji navštěvujete a které se vám nabízejí v průběhu psaní adresy nebo po rozkliknutí adresního řádku což někdo rád zrovna nemá když se mu ztratí.
Jinak i co se registrů týká je na tento program spoleh, ale můžete si před jejich čištěním vytvořit zálohu dvojím způsobem. A to buď prostřednictvím samotného CCleaneru, který vám toto po kliknutí na tlačítko "Opravit vybrané problémy..." nabídne. Nebo přímo v systému pomocí editoru registrů. Ale plně postačí když si případně vytvoříte zálohu jen v tomto programu jelikož se zálohují pouze ty klíče v registru které jsou určené k vymazání.
Apropo jak často defragmentujete pevný disk ve svém PC?
@Capri: Díky za odpověď. Takže se nemám těch registrů bát? Dobře. A když si vytvořím zálohu těch registrů, tak když bude nějaký problém, když to ten Ccleaner nějak "zvorá", tak jak budu postupovat? A disk jsem nedefragmentovala nikdy.
Jasně tak určitě nemůžu na 100% říct bude to OK přísahám kdo ví na co... :D Ale už jej sem tam pár let používám a nikdy se mi nestalo, že by ze systémového registru odstranil klíče které jsou potřeba. Takže se zálohou bych se rozhodně nebál ty dle něj nepotřebné vymazat. A jak teda na obnovu zálohy... není to nic složitého... vlastně je to snadný. Stačí soubor se zálohou registru dvojklikem spustit (popřípadě ještě potvrdit upozornění) a klíče které se vymazaly se zapíší zpět. Název souboru je ve tvaru cc_datum_čas.reg a ve výchozím nastavení se ukládá do složky "Dokumenty". Jinak ale teda spíš než zastaralé klíče v registru které ničemu zase tak nevadí bych se spíš kouknul na defragmentaci disku která spíš vylepší odezvu. Ona by měla být po instalaci systému nastavená automatická defragmentace, ale ptám se jen pro jistotu jestli jí někdo nezrušil. Když tak je vhodné to zkontrolovat... klepnout na tlačítko Start a do vyhledávacího pole zadat Defragmentace disku a odklepnout Enter. V okně Defragmentace by se pak mělo ukázat jestli je plán nastavený nebo ne.. mělo by tam být "Defragmentace podle plánu je zapnuta".
Já jsem zálohu registru také nikdy nepotřebovala, takže ji už ani nedělám. K historii prohlížečů: Podle mne je lepší si důležité nebo často navštěvované stránky uložit do záložek (do oblíbených položek) a historii promazávat také.
Ještě lepší je si v prohlížeči nastavit, aby historii neukládal vůbec (nebo třeba jen poslední den). Na oblíbené stránky se dostanete ze záložek.
S čištěním registrů jsem taky nikdy neměl problém, ale raději je zálohovat (CC se ptá jestli chcete).
Jsem opačného názoru.Vždy odkliknu NE u otázky chcete zálohovat registry .Je to naprosto zbytečné tohle zálohovat a jen další balast do počítače.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.