Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Instalovani noveho win 7

Od: lukky007* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den ,

koupil jsem notebook bez OS a snažím se nainstalovat win 7 ale nedaří se. V biosu jsem nastavil mojí ATAPI CDROM:HL-DT-ST DVDRAM GTA0N na první místo a druhý HDD při vložení DVD nic neinstaluje DVD neni originální ale z práce. Pokud si vypálím Ubuntu na DVD a vložím tak neni problém naistalovat ale Linux nechci.Poradíte mi?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jsou dvě příčiny: 1) Píšete že vaše mechanika je ATAPI CDROM a to znamená že přečte jen cdčka a tudíž na něj windows 7 nenainstalujete protože se na obyč cd nevejdou, a linux jde spustitprotože jej možná máte na cd a ne na dvd... nebo 2) Vaše mechanika možná dvd podporuje ale dvd je špatně vypálené a tudíž z něj nejde nabootovat... (spíše se přikláním k bodu číslo 1)

A jen tak mimochodem jste si jist že váš notebook windows 7 utáhne? Novější notebooky totiž cd rom obvykle nemívají a míjí místo toho multi dvd ram což je mechanika co umí zapisovat/vypalovat a číst dvd i cd

lukky007*
hodnocení

mám DVD ram Inter core i5 3,1GHz, ram 4 GB, 1000GB HDD,NVIDIA 820M 2GB

musel jsem zakázat Secure boot ale dál mi neporadili

Mezi lidma kolují dývka sedmiček, kde je najednou víc verzí od home přes pro až po advanced. Pokud použiješ takové DVD tak se instalace zasekne. Stáhni si klasiku v angličtině a až když proběhne instalace tak teprve vlož svoje dvd a instalaci opakuj s českou verzí. Je to trochu zdlouhavější ale funkční postup. Mě to takhle zlobilo, když syn koupil notebook s linuxem a chtěl na něj widle.
Druhá možnost je, že dývko z práce obsahuje nějakou OEM verzi vázánou na konkrétní počítač. Tu pak na jiný komp ani nedáš. Máš jistotu že to už někdo na jiný počítač instaloval?
capri*

Je to trochu jinak...

OEM verze Windows nejsou ani tak vázané přímo na konkrétní počítač (potažmo hardware) jako na BIOS daného PC...

Existuje metoda aktivace, která se nazývá SLIC (System Locked Pre-installation) a kterou vyvinul sám Microsoft pro výrobce notebooků jímž dodává OEM verze systému. Tato metoda ochrany se skládá ze 3 prvků...

1 ) BIOS obsahuje tzv. ACPI_SLIC informace jenž je podepsána Microsoftem
2 ) Microsoftem vydaný certifikát, který odpovídá ACPI_SLIC informacím
3 ) Speciální typ product key (aktivační klíč), který odpovídá nainstalované verzi Windows 7

Jestliže Windows rozpozná přítomnost všech 3 prvků, je systém považován za legální a nepotřebuje následnou dodatečnou aktivaci. Nutno podotknout, že tato metoda je nelegálně využívaná pro legalizaci Windows jelikož stačí mít k dispozici patřičně upravený BIOS, opatřit si certifikát + product key a systém následně hladce projde kontrolou pravosti jelikož se tváří jako by byl dodán přímo výrobce notebooku.

Jsou i případy kdy výrobce notebooku vydá aktualizaci BIOSu ve které povýšší verzi SLIC a uživatel aniž by to tušil má možnost povýšit verzi Windows. O několika příkladech vím osobně. Jeden za všechny... Dotyčný zakoupil v roce 2009 notebook Toshiba kde byla OEM verze Widnows VIsta (v BIOSu použita metoda SLIC verze 2.0). Následně, ale výrobce začal po uvedení Windows 7 na trh jej do tohoto notebooku instalovat. Mezi tím tedy vyšla pro notebook aktualizace BIOSu se SLIC verze 2.1 (pro WIndows 7). Tudíž dotyčnému stačilo aktualizovat BIOS dodaný výrobcem, nainstalovat certifikát a product key a povýšil tím systém z Windows Vista na Windows 7 a užíval jej cca ještě 4,5 roku než notebook prodal.

Dík za vyčerpávající odpověď. Nikdy jsem o tom ještě nečetl, takže velmi užitečné. Ale tu ochranu asi nemají všechny OEM Windowsy ne? Na mém PC byl dodatečně nainstalovaný OEM Windows 7 zakoupený v prodejně microsoft, ale nevím nic o tom, že by tam byl nějaký klíč nebo to bylo nějak propojené s BIOSem. Normálně instaluju z DVD a pak aktivuju přes internet. Dá se to nějak rozlišit nebo podle čeho poznat že zrovna tohle DVD je propojené s BIOSem? Je pro to nějaké označení třeba na štítku, na obalu nebo něco takového?

capri*

Abyste mohl aktivaci prostřednictvím SLIC metody využít musí jí obsahovat BIOS vašeho notebooku. Pakliže máte notebook zakoupený bez OS je pravděpodobné nebo téměř jisté, že SLIC neobsahuje a tuto metodu nevyužijete. Můžete se ale zkusit popídit po BIOSu který SLIC má pakliže výrobce notebooku, který vlastníte prodával dotyčný typ i s předinstalovanými Windows. A více bych to asi nerozebíral jelikož už se tady člověk dostává trochu na hranu. Každý kdo se o to bude chtít více zajímat by si měl prostřednictvím Google a klíčových slov "SLIC aktivace" najít informace sám. Byl to jen nástin jakou aktivaci výrobci notebooků s OEM Windows v drtivé většině používají.

Ty sedmičky už jsou takové inteligentní, že je to vázáno na konkrétní hardware? Nedávno si nějaký borec stěžoval, že mu nejdou nainstalovat Windows XP ani Windows 7 a že se to sekne ve 39 minutě v instalátoru, takže to znamená, že má nelegální instalačky, jo?

doplněno 28.08.14 15:36:

ve 39 minutě v instalátoru Win XP

lukky007*
hodnocení

děkuji za pomoc ale udělal jsem to stylem že jsem si stáhl win 8 a pak následně win 7 žádný problém jenom to že při přípojení síťového kabelu nic nefunguje ani wifi. V biosu je mod EUFI a ten funguje na win 8 pak tam je legacy který je na win 7 ale mě to nešlo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]