Nejste přihlášen/a.
Mam zakladni desku z notebooku, ktera ma upadle dve soucastky, asi civky. Pujde to pripajet zpatky?
Na 99% ne..to co zůůstalo na desce jsou nožičky těch součástek...urval jste je a šance že je přiděláte zpět je tak 0,001%
Co vídím tak toto je bud odpor anebo cívka a ty body na těch nožkách na té desce respektive čtevreček na tom obdelníčku bylo místo kde byla původně vyvedena ta součástka...ale zkusit to může...
Tak jsem ocistil kontakty a zkusil napajet zpatky, jenze ta deska chladne rychleji nez to moje trafopajecka zvlada ohrivat. Zkusim jinou s vetsim vykonem a dam vedet jak to dopadlo.
Trafopajkou nie.Horucim vzduchom tiež nie.Hrozí ti že odfúkneš malé komponenty okolo,alebo prudom vzduchu rozohreješ cín a ten sa rozprská okolo a narobí skraty alebo cínové guličky môžu spraviť skraty.Takéto opravy robím denne.Tie cievky budú pravdepodobne v poriadku,pre istotu ich premeraj a očisti na nich plôšky...dosku nechaj tak a nenahrievaj až keď budeš spájkovať.Problém je v tom že vznikol studený spoj na plôške kvôli tomu že doska keď ide v peci je nastavený tepelný profil pre určitú skupinu komponentov aby nezhoreli a aby boli zaspajkované kvalitne.Podľa velkosti malé SMD rezistory (napr.) odoberú málo tepla ale také veľké komponenty ako napr.tie cievky odoberú veľa a tam vplyvom nedostatočného prehriatia môžu vzniknúť studené spoje.výrobca chcel zrejme ušetriť lebo tak veľké komponenty sa robia na ručnej montáži čo v našom prípade znamená že to tam dospájkuje ručne operátor na linke.Najcitlivejšie na teplo sú kryštály.V práci mám k dispozícíí WELLER WR3000.Je to odsávačka cínu,teplovzdušná stanica a spájovačka v jednom.Potrebuješ niekoho kto ten spoj krátkodobo nahreje na aspoň 450 stupňov čo trafopájka určite nedokáže ale podobná mašinka určite áno.Popýtaj sa vo svojom okolí po niekom kto opravuje autorádiá,DVD,TV,alarmy.Nejaký takýto kutil by ti mohol pomôcť.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.