Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistit jestli OS podporuje starou desku?

Od: h4ever® odpovědí: 15 změna:

Zajímalo by mě jak zjistit když máte nějakou starou desku například z roku cca 2003-2004 a chcete si koupit např. Windows 7 *, vzhledem že ta deska už vyšla před pradávnem? Příklad:

biostar.com.tw/...

(nevím kdy vyšla, ale domnívám se že snad kolem 2003-2004)

Případně jak zjistit, který typ Windows XP podporuje, jestli potřebuje service pack 1, 2 nebo 3? Stalo se Vám někdy, že ste instalovali starší OS např. první vydání XP bez service packu nebo SP1 a nebyly tam ovladače na desku? Jak se chránit aby k tomu nedošlo? Třeba u výše uvedené desky není napsaný jaký systém by člověk měl použít, aby ho mohl bezpečně nainstalovat.

* - ikdyž vzhledem k tomu, že PC je staré a pomalejší tak asi by nebyla dobrá volba volit Windows 7

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

biostar.com.tw/...

a otevřete BIOS, DRIVER, jinak rok 2007

hodnocení

Mám doma tuhle desku P4TSE, ale kupoval jsem ji v roku cca 2004. Takže to nemohlo být 2007. Tak oni ty stránky nějak aktualizují, ale tak to by bylo třeba aktualizovat BIOS? Tak který soubor bych měl stáhnout, kromě toho BIOS Update Utility? V čem je uložený ten BIOS? A pokud nejde nainstalovat systém (Windows XP na 80GB disk, mohlo by to deta být tím že ten BIOS nebyl updatovaný? Já už Windows instaloval na ATA disk 160GB u této desky, ale u toho 80GB to prý nejde).

doplněno 17.08.14 21:50:

A k čemu jsou ty ovladače? To se instaluje předtím než se nainstaluje Windows nebo potom? A je třeba je instalovat? updatovat ty obladače co tam mám nainstalované když provedu update BIOSu?

lmgify

Vyrobce udela nekolik (2 az 4) verzi te desky v prubehu rekneme roku az dvou let, kdy jsou ty hlavni komponenty na desce (severni a jizni mustek) relevantni. Pak je ten HW uz moc zastaraly a jsou lepsi mustky, takze se nevyplati tu desku zlepsovat nebo vyrabet. Je tedy dost nepravdepodobne, ze by jsi koupil desku v 2004 a nekdo ji jeste v roce 2007 vyrabel. Jedine snad, kdyby to byl konec roku 2004, zacatek 2007 a byla ta nejaka zakladnejsi deska (bez velkeho mnozstvi kvalitnich integrovanych periferii).

V prubehu doby vyroby a pak jeste nekolik mesicu po skonceni vyroby (nekdy ale treba i jeste 2 roky), k ni vydava aktualizovane verze BIOSu a ovladace. Nekdy se ovladace dostanou primo do novejsi verze Windows, takze uz neni zapotrebi k ni ovladace vydavat, protoze se nainstaluji samy pri instalaci Windows.

Ovladace jsou pomocne programy, ktere operacnimu systemu umozni pouzivat periferie, ktere jsou pripojene k PC (coz je v podstate cokoliv mimo CPU, pamet a nejzakladnejsi funkce nejbeznejsich periferii). Tedy vsechny ty graficke karty/čipy, zvukove karty, sitova rozhrani, ... Karty mohou byt jak karty do sbernic, tak uz integrovane primo na desce.

Ovladace se instaluji po instalaci systemu.

lmgify

V čem je uložený ten BIOS?

Je ulozeny na desce v čipu pametoveho stejneho cipu jako je pouzity v USB klicenkach nebo v SSD discich (tzv. fleška/flash).

Disky 80GB a 160GB jsou z pohledu pocitace stejne. Fungovat by mely oba.

hodnocení

Já to myslel jako jestli jsou ty updaty uložené v nějakém souboru, ale už jsem to tam asi našel, je to v té sekci BIOS hned na začátku. Ale nebudu to updatovat když to není třeba.

meart*
hodnocení

0x
Vetsina desek je zpetne kompatibilni. Stejne jako sata2 a sata 3. Am2 am2+ am3 atd ja mel noname desku ze sestavy veriton a jely ja tom vsechny systemy. Jinak na webu vyrobce urcite najdes. Kdo je vyrobce?
hodnocení

P4TSE je BIOSTAR, stačí zadat do google.

chizuru*
hodnocení

0x

Přímo s Windows 7 jsem neměla nikdy problém. Mám tu desku z toku 1999, která mi nebrala Windows XP SP3, jen SP1. Řekla jsem si, že schválně zkusím jestli mi na tom půjde Win 7. A světe div se- hodně pomalu, ale šlo to - S procesorem 466MHz a 256MB RAM. Mimo to jsem tu na jednom z počítači z roku 2001 měla Win 7- Ten měl hybridní desktop-server desku s Athlonem 2400+ a 2GB RAM. Taktéž na dvou počítačích z 2003 mi také šel Win 7- Pentia 4 2,66GHz s 1GB RAM.
Není lepší způsob než na tom ten systém zkusit. :)
Mnohem větší problém než kompatibilita Win 7 se starší deskou bude jestli je utáhne ostatní HW. Jaký je zbytek sestavy? Jestli se vůbec vyplatí tam dávat Win 7 a nestačí tam ty Win XP (Tedy pokud na té desce půjdou).
Abych to shrnula tak bych řekla, že s kompatibilitou Win XP SP3 bude větší problém než s kompatibilitou Win 7.

hodnocení

S Windows Professional XP SP3 jsem neměl problém. V té době byly XP éčka úplně běžnou záležitostí a velimi oblíbenou. Myslím ale že oprávě SP3 je větší jistota než bez SP vůbec. Zbytek sestavy tj. Pnetium 4 2.4 Ghz a 2GB RAM DDR1, já bych tam taky Windows 7 nenstaloval, jak důlouho to vůbec trvá, to musí trvat dlouho oproti Windows XP. CD-ROM 32x. Asi vpnout prefetch aby jel rychleji.

lmgify
hodnocení

0x

Třeba u výše uvedené desky není napsaný jaký systém by člověk měl použít, aby ho mohl bezpečně nainstalovat.
No, na te strance, co jsi poslal, jsou pro tu desku ovladace od Win98 az po Win8.1, takze bych se nebal, ze na tom Windows nenainstalujes *smich*

hodnocení

Nechápu co píšeš. Co to znamená, že tam jsou ovladače? Já myslel že ty ovladače se instalují až potom nainstaluješ systém! Tak jak bys je mohl použít před nainstalováním Windowsu?!

chizuru*

Kdyby ta deska ten systém nepodporovala, tak pro ni přeci nebudou dělat ovladače. Myslím, že tím chtěl říct tohle. :)

hodnocení

Aha, já myslel že bez těch ovladačů to nepůjde nainstalovat. Jakože že třeba bys musel hodit ovladače na disketu nebo flashku, spustit instalátor a až teprve potom instalovat Windows nebo tak něco :), Ale tak by to stejně nešlo.

lmgify

Psal jsem ti uz nekde jinde, ze standardne Windows pri instalace podporuje bezne periferie v jejich bezne konfiguraci. Takze bude treba podporovat VGA rozliseni a puvodni IDE prenos, ale jestli nebude obsahovat ovladace pro tvoji konkretni kartu, tak nebude pouzivat super-hyper-3D-rozliseni tvoji karty a Ultra-Hyper-SATA prenos z tvojeho pevneho disku. Sice to pojede, ale jen v tom zakladnim rozliseni a zakladni rychlosti. Zde nastupuje uloha ovladacu. Po instalaci je spustis a nainstalujes a ony ti zpristupni ty pokrocile funkce tech periferii, takze ti najednou Windows pojedou ve vysokem rozliseni a z disku budou cist jako z praku apod.

hodnocení

Každopádně, díky, takhle do detailu vysvětlené je to mnohem jasnější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]