Nejste přihlášen/a.
Dají se ve Windows získat data z nepřiřazeného oddílu? Rozumějte: máte jeden prázdný oddíl, druhý za ním obsahuje data a vy ho omylem odstraníte (tím se oba oddíly dostanou do společného nepřiřazeného prostoru) a mě zajímá jestli je možné se zpětně dostat k těmto datům.
Pro práci s disky používám Paragon Partition Manager (jsou snad i free verze), který má i "Undelete Partition".
Má to pěknou grafiku, já tam ale tuto funkci nevidím. Když kliknu na Unused partition. Asi bych musel v tom programu ten oddíl nejdříve smazat abych ho mohl obnovit. Jelikož to ale bylo smazané v jiném programu (gparted) a zřejmě již před několika dny, tak to asi nepůjde. Já si toho všiml až pozdě. Paradox je, že to bylo na záložním disku, ale oddíl, který sem vymazal obsahoval grafické práce v psd, tedy originály grafik, ale tenhle oddíl byl jedinečný, takže jsem o to komplet přišel. Naštěstí jsem to moc nepotřeboval.
Já mám
Paragon Partition Manager, version 9.0, build 4156 (21.01.08 ) Professional
a v menu je Wizards -> Undelete Partitions. Na tom, v jakém programu je partitions smazána by nemělo záležet.
Teď to zkoušet nebudu protože právě obnovuju data z oddílu. Ano, už jsem našel program, kterým to jde!
Tenhle program musíte mít:
Stažení zde:
doplněno 15.08.14 16:41:A je to! 18,5 Gygabajt dat zazálohováno asi za 10 minut Ještě bych se pokusil přijít jestli se dá nějak obnovit celý ten oddíl.
Ještě návod jak zazálohovat ty soubory v TestDisk - program na obnovu dat ze smazané partition:
1) spustit testdisk_win.exe
2) zvolte "no log"
3) vyberte disk (šipka dolů/nahorů) a potvrďte ENTER
4) zvolte Intel (tj. NTFS) a zmáčkeněte ENTER
5) zvolte Analyse a zmáčkeněte ENTER
6) najděte potřebný oddíl; TestDisk nezobrazuje popisky, ty si musíte najít v programu C:WINDOWSsystem32diskmgmt.msc - a podívat s na velikosti oddílů; prostě to porovnat
7) vyberete Quick search a zmáčknete ENTER
8) najdete si ten svůj oddíl viz bod 6) a zmáčknete P
9) zmáčknete a což vybere všechny soubory
10) pak zmáčknete velké C třeba pomocí caps lock.
zobrazí se vám aktuální cesta kam zálohovat data; vyberete si jiný disk či oddíl pomocí šipek doprava/doleva.
11) napíšete tam komplet cestu k adresáři např. W:RESTORED
12) pokud si jiste jisti správnou cestou, zmáčkněte C a tím začne kopírování.
Tento program umí také obnovit oddíl ze zálohy, což je naprosto skvělé. Určitě by se dal přidat na bootovací CD linuxu třeba do CloneZilla pro případ že nemáte nainstlovaný operační systém.
Otázka je jestli se dá taky obnovit oddíl aniž bych prováděl zálohu dat, prostě to udělat rovnou jako v tom Paragonu, který ovšem v demo verzi neobnoví nic.
Dále je tam program photoRec - nejspíše zkrate photo Recovery asi na obnovu dat z disku.
- vyberte disk, zmáčkněte Enter.
- potvrďte SEARCH
- vyberte typ filesystému, já volím other a enter
jsou tam dvě možnosti - dát skan souborů které jsou v nepřiděleném prostoru a druhá možnost je extract files from partition.
- dávám první možnost
- dále je třeba vybrat cílovou lokaci kam chcete uložit soubory... stejný postup jako výše.
Otázka zůstává jakým způsobem vytvořit zálohu. V linuxu by nejspíš stačilo použít dd, no ve Windows nevím
Podle toho, co popisujes, to vypada, ze se ti jen ztratil zaznam z partition table o poloze oddilu. Je divne, ze to GPaerted neprolinkoval spravne po odebrani toho predchoziho oddilu. Kdovi, co s tim kdo delal ... V kazde pripade ta data tam jsou, cela struktura oddilu tam je taky, jen na nej neni zaznam nebo je rozhozena tabulka oddilu.
Ja to vzdycky editoval hexaeditorem, takze jsem vedel, kde co na disku je, misto abych to sveroval odhadum nejakeho programu. Cela ta "oprava" je zalezitost prepsani par bajtu v tech tabulkach.
Schvalne sem posli screenshot Spravce disku, at je videt, jak jsou na tom disku rozlozene oddily a proc jeden z nich je "neprideleny".
Tyhle problemy s prolinkovanim oddilu odstranuje tabulka ve formatu GPT, jenze to zase Windows nerozdejcha (musi byt na UEFI desce a musi to byt novejsi verze Win (od Vista/?) ).
Screenshot sem házet nebudu, to je důvěrná věc. Ale já se zbavoval nepotřebných oddílů, které měly být vyprázdněné a asi jsem vzal nesprávný (cíl místo zdroje) a odstranil ho. Mají totiž podobné nebo stejné jména, jen se musím dívat na typ disku. Mohl to taky být Disk Manager kde se to stalo, ale nevím jestli typ operace, kterou jsem prováděl byla právě tam. Spojování oddílů myslím Disk Manager neumí. Každopádně by to chtělo aby MS umožnil barevné označení celého disku a vytvoření nadpisu k takovému disku, takže bych si mohl zdrojový disk označit barvou a nadpisem Zdroj, a cíl zase jinou barvou a označit ZÁLOHA. Tím pádem by bylo těžší udělat chybu se záměnou disků. Ale jak říkám, chybu člověk může udělat vždycky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.