Nejste přihlášen/a.
Můžete mi poradit jak zazálohovat oddíl tak aby se to rovnou převedlo na tar?
Mám např. příkaz na zazálohování oddílu dd if=/dev/sdb1 of=/mnt/ZAL/oddil1.dd
a chtěl bych to ještě zabalit protože na oddílu je volné místo, tak to chci zkompresovat a dát tomu jméno např. oddil1.dd.tar ovšem nevím jak na to.
A také potřebuji příkaz na vybalení z taru a obnovu. Tedy například, když ten soubor budu mít vypálený na DVD, tak očekávám že by se to mělo načítat z DVD, rozbalovat a zapisovat přímo na disk sdb1 pomocí dd. Výsledkem tedy bude obnovený oddíl.
dd a tar jsou dva různé způsoby. Buď použiješ dd a dostaneš blok nějakých syrových dat (kopii disku, ať je tam, co je tam), nebo tar a dostaneš do jednoho souboru naskládané soubory zdrojové včetně cest, příznaků apod. Tedy když chceš dostat "tar", použij tar na normálně připojený systém (na adresář, do kterého je připojen požadovaný oddíl).
Např. "tar -zcvf ~/vysledny.tgz /mount/pripojeny_oddil/*" ti (doufám) vytvoří v domovském adresáři pakovaný (gzip) soubor "vysledny.tgz" a v něm bude obsah oddílu, který je namontován do /mount/pripojeny_oddil. A do toho *.tgz lze vlézt, něco vykopírovat apod. Prohlédni si parametry taru, lze použít lepší kompresi než gz, vynechávat, co nechceš zálohovat atd.
Kdybys použil dd, musel bys pak pro čtení vytvořený obraz disku někam připojit pomocí loop (normálně příkazem mount), ale asi by to nemohlo být komprimované. Pak by se s tím nejspíš dalo pracovat jako s normálním diskem. Jinak komprimovaný obraz lze vytvořit třeba "dd if=/dev/sda1 | gzip> obraz.gz", ale jak jsem psal, nejspíš se nedá zapakovaný přimontovat. Obnovit původní stav disku z něj ale samozřejmě lze.
Připomínám, že pracovat s /dev/sdbX apod. je poměrně nebezpečné.
Ale já ten obraz nechci připojovat, to je jen bitová záloha. Já chci přesnou zálohu vytvořenou pomocí dd a tu chci zkomprimovat třeba do taru nebo do zipu, aby to nezabíralo tolik místa. Je to jeden soubor a chci ho do dát archivu. Nejlépe kdyby to šlo přes pajpu nebo přes>> já nevím jak se to dělá ale tohle musí jít jedním příkazem přece. Utrčitě ne tar jako takový, nechci jen zazálohovat soubory, ale chci přesnou kopii oddílu.
Vždyť jsem ti tam jeden příklad napsal: dd if=/dev/sda1 | gzip> obraz.gz
A rozmotání asi třeba: cat obraz.gz | gunzip | dd of=/dev/sda1
Nejdřív si to na něčem vyzkoušej, třeba na flashce, ať si nezlikviduješ HDD.
Pozn.: Sakra, před tím "většítkem" má být mezera, pořád vypadává.
Gunzip je stejne jen link na "gzip -d". Zkus ls -L $(which gunzip)
Jinak jestli chces delat jen zalohu oddilu, tak na to pouzivej hotove programy jako je prave trebaprave ta klikaci Clonezilla. Takhle pres dd je to jak by se to delalo v drivejsich dobach nebo jak to dnes delaji profici ze vzdalenych terminalu za pouziti zakladnich programu (kdyz jen /sbin je tvuj kamarad )
Jestli na tom cdéčku CloneZilli je GUI, tak nevím jak ho spustit. Já vždycky spouštím příkazový řadek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.