Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám pro vás zajimavou otázku, kterou nevyřešily ani moji učitelé informatiky, ani nikdo z mích známých co se pohybují v kruzích IT, takže se obracím na vás. Mám notebook Lenovo ThinkPad Edge E535, koupil jsem ho na alze bez operačního systému, nainstaloval sem na něj Windows 8, všechno bylo vpohodě, pak jsem hardisk naformátoval (asi po jednom roce provozu na W8) a nainstaloval jsem Windows 7. Notebook se začal hrozně přehřívat, ani chladící podložka nepomáhala, vypínala ho pojistka proti přehřátí procesoru, dostal jsem pár rad, jako vyčistit chladič a větrák, doplnit chladící pastu, nainstalovat všechny nejnovější ovládače. Problém se sice zlepšil, ale notebook vydržel maximálně tak o 10 minut navíc. Byl jsem bezradný tak jsem se vrátil k Windows 8, notebook se již nevypíná, ale pořád se strašně přehřívá a to i při používání pouze Skypu a prohlížeče. Už nevím co s tím, ani Linuxy nepomohli. Na záruku s ním nemůžu jelikož už jsem ho rozebral právě kvůly té radě o čištění, jelikož sem nedopatřením přetrhnul záruční pečeť na chladiči procesoru. Doufám, že někdo z vás mi zde bude schopen poradit. Rád bych na něm používal Windows 7, v ideálním případě tři operační systémi souběžně s možností výběru při startu: Linux (BackTrack) a Windows 8, Windows 7. Ale to je vedlejší jde mi hlavně o sprovoznění na W7. Děkuji moc za každou pomoc.
doplněno 08.08.14 16:53:
Příhřívá se na levé straně klávesnice, a právě tam je procesor, čipová sada a grafika, takže nelze s přesností říci co se přehřívá.
Doplnit pastu? Pasta se mění - starou je nutné setřít jak z CPU tak z chladiče a nahradit ji přiměřeným množstvím nové. Pokud by jí tam bylo moc, tak by se teoreticky mohl zhoršit přenos tepla, což by mohlo způsobit přehřívání. Co jsi s tím udělal?
Ten chladič jsi vyčistil pořádně? Není pořád něčí ucpaný? Větrák se točí? V BIOSu jsi nic neměnil?
V biosu sem se hrabal akorát před instalací prvního OS, kvůly zapnutí bootu z DVD, chladící pastu jsem samozřejmě setřel a dal novou (tu se stříbrem - vodí lépe teplo), docela se v počítačích orientuji, takže vím na 100%, že jsem dal správné množství, větrák se točí téměř pořád a je pořádně vyčištěný a chladič také, všude je průchodnost vzduchu dobrá a ikdyby nebyla nevysvětlovalo by to proč na W7 se přehřívá více než na W8 jsou to stejné platformy.
Když se to tak hřeje tak co vytížení procesoru? Už jsem na několika stránkách narazil na problém (nevím proč), že se lidem vytíží procesor na 100% což samozřejmě produkuje teplo. Pokud by byl pořád vytížený naplno zkusil bych hledat lidi nebo otázky s tímto problémem.
Ahoj,
jaký je v něm konkrétně procesor? Na stránkách výrobce uvádí přímo v tomto modelu 4 různé.
Existují různé programy (Teď z hlavy si vzpomenu jen na AIDA64) které změří teplotu procesoru i grafické karty.
Pokud se přehřívá procesor.. Na jaké běží frekvenci a na jakém je napětí?
V Everestu to není, teploty a napětí ukazuje jen AIDA...
Frekvence procesoru je koukám v pořádku.
Teď je otázka jak je na tom s napětím.. U tohoto procesoru by mělo být 0,81-1,3V.
Samozřejmě, že to umí více programů. Já to myslela v porovnání Everest - AIDA64 , jelikož jsou to příbuzné programy.
BUde to znít blbě ale ukus pokud je v ntb více ramky nechat obsazený pouze jeden slot...
Já řešil podobný problém...problém byla vadná ram která mě z neznámého důvodu ač normálně fungovala pekelně rozehřívala chipset na desce...otestováno v dalších 2 strojích...
A jak víš že se vyznáš v tom kolik tam dát a jak pasty...stříbro vs. silikon udělal rozdí 2-4 stupně° celsia...
Nicméně stačí stáhnout přihlouplý program speedfan a on ukáže co se zahřívá...vždyt to je primitivní záležitost zjistit proč se věttrák roztáčí...bude něco peče anebo nefrčí pwm controla otáček...
Vým to protože mám za sebou před 100 postavenejch počítačů, tak se myslím, že vyznám, rozdíl udělá větší, ale to je jedno. Já nevím proč tady všichni řeší samotný přehřívání, je to problém to ano, ale problém je ten rozdíl těch dvou OS a to W8 a W7, proč to na jednom běží líp než na druhým, a ramka je tam jedna originál 4GB, skoušel jsem tam dát i třeba 2x2GB, 1x4GB a 1x2GB, nebo 2x4GB, problém byl vždycky, ať už je tam originální jedna, nebo jakékoliv jiné.
No, když vynechám možnost hw závady, tak mě napadá jedno: W8 mají dostatečně dobré ovladače, aby NB pracoval, jak má. Když jsi tam dal W7 se starými ovladači, začal se přehřívat. Pak jsi NB rozebíral, foukal, patlal, snažil se ... a teď už nepomůžou ani správné ovladače z W8, protože jsi něco v tom hw nebo BIOSu neudělal správně.
Takže bych ho ještě jednou rozebral, vše pečlivě vyčistil a zkontroloval, znovu správně namazal, vše správně připevnil, zkontroloval BIOS, nainstaloval na čistý disk W8 a vidělo by se.
To jsem dělal, když jsem se vracel k těm W8, tak jsem hardisk naformátoval (pomalým způsobem), všechno vyčistil, skontroloval chladič, všechno jsem udělal správně a BIOS taky skončil v základním nastavení, ještě jsem pro jistotu zapnul diagnostickej program od Lenova a ten nikde neukázal chybu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.