Zhodnocení PC sestavy

Od: Datum: 08.08.14 11:24 odpovědí: 41 změna: 16.08.14 13:55

Dobrý den, chtěl bych si nechat postavit novou mašinu. Všechny komponenty, které bych chtěl použít jsem přidal do seznamu - http://www.czc.cz/38t3klmrcqj7abnei13e5freo9/seznam
Po vás bych chtěl, abyste se na to podívali a zhodnotili, zda by to tak mohlo být a co byste případně změnili.
Jinak ještě bych potřeboval monitor. Vysvětlil by mi někdo ty typy displeje? TN, IPS co je lepší. Na počítači se bude hrát hry, editovat v 3D programech, práce v photoshopu a tvorba videí.
Nevím který by byl nejlepší. Cenu bych chtěl max. 3000, tak můžete sem dát který byste koupili vy a jeden který by se vešel do 3 000. Díky


doplněno 15.08.14 17:32:

UPRAVENO DOLE!
Sestavil jsem nový seznam co na něj říkáte nyní? - http://www.czc.cz/3kgu73t6c4hpu8tnop6afsu5fe/seznam


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 08.08.14 11:30
avatar

Sestava je dobrá.

K tomu monitoru jasně IPS panel (novější technologie, úspornější, lepší podání barev a pozorovací úhly)

IPS panely jsou doporučovány pro DTP a jiné grafiky

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.08.14 12:26

TN monitory se používají jen ke hrám že?
A na sestavě by si neud+ělal žádnou změnu? Chtěl jsem aby byla okolo 22 K, snažil jem se udělat vše co nejlepší

Datum: 08.08.14 14:10
avatar

Jen bych si u toho IPS panelu ověřil v praxi (na Internetu), že má odastatečně nízkou odezvu, jak jsou novejší, tak se zaníčalo opět od 16-25ms směrem dolu

Jo a taky bych tam dal SSD disk a pokud máte více počítačů nebo zařízení pro přehrávání multimedií, tak bych zauvažoval o NASu 1-3TB přes GLAN bude rychlost srovnatelná jako disk v počítači, ale disk bude dostupný všem v LAN, připojit libovolnou USB tiskárnu, zálohovat data na všech počítačích, úsporné stahování HD filmů přes noc, kamerový systém a další vychytávky za NAS box příplatek

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.08.14 23:05

Takže odezvu tak 1-5 ms ne? :)

Datum: 09.08.14 16:25

A bude stačit ten zdroj?

Datum: 08.08.14 13:07
avatar

Zdravím ,

sestava fain , něco podobného mám doma , jen bych doporučil ještě zvolit SSD disk pro systém a pro programy které budete nejčastějsi spouštět a ten terovej nechat na data.

Dále pak si ověřte zda se grafická karty vejde v pohodě do skříně typu MIDI , u těchto karet už to bývá problém.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.08.14 23:12

Můžu se zeptat, jak by se to dalo na jisto zjistit?

Datum: 09.08.14 12:43

Ve specifikaci skříně je uvedena max. délka karet 32cm, u karty je uvedena délka 269mm, takže by to mělo být v pohodě.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.08.14 19:04

A kdybch měl skříň 29cm a kartu také 29cm, vadilo by to nějak?
Jinak u této karty velikost nepíšou - http://www.czc.cz/asus-r9280x…c-0-f_2027483=sRadeon+R9+280X

Datum: 10.08.14 11:16

Vadilo, prostě málo místa.
Jinak u té Asusky karty je v podrobných specifikacích uvedena délka 11,2", tj. cca 28,5cm

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.08.14 22:01

Já bych malou změnu pro další navýšení výkonu (budˇ hned nebo časem) udělal a sice:
základní deska s čipsetem Z97 a odemčený "K" procesor
http://www.czc.cz/msi-z97-pc-…mate-intel-z97/152778/produkt a http://www.czc.cz/intel-core-i5-4690k/154158/produkt
Tato kombinace vám dovolí plné taktování, sice to vyjde o cca 500 Kč více, ale v ceně procesoru je poukaz na software v hodnotě cca 2500 Kč a výkonově jste opět o pěkný kus výše. A něco malinko by se dalo třeba stáhnout na bedně, např. tato http://www.czc.cz/zalman-z3/133909/produkt taky patří mezi dobře hodnocené.
Monitor do 3000 tento http://www.czc.cz/benq-gw2320…led-monitor-23/138985/produkt

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.08.14 23:11

Není ta deska horší? Radši bych k tomu přidal 300Kč a koupi jinou ses tejným čipsetem, ale nevim no.

Datum: 09.08.14 12:41

Tak je pravda, že je to jedna z nejzákladnějších desek čipsetu, má horší zvukovku, horší síťovku, další až tak posoudit nedokážu, takový znalec základovek zas nejsem. Ale nemyslím, že by měla být nějak vyloženě špatná.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.08.14 15:09

Myslim, že tyhle dvě by se tvářili lépe- http://www.czc.cz/asus-z97m-p…id=2402cev058g5m9thljm8ed7v1d
http://www.czc.cz/msi-z97m-g4…id=2402cev058g5m9thljm8ed7v1d
A jinak proč by tamta deska neměla dovolit plné taktování?

Datum: 09.08.14 16:25

To samozřejmě ano, ale snažil jsem se co nejméně zdražit celkovou cenu sestavy.
Ohledně taktování se jedná o nějakou dohodu Intelu a výrobců desek, že plně taktovat půjdou pouze odemčené "K" procesory (nyní výjimečně přibylo ještě výroční Pentium G3258) a pouze na čipsetech "Z" (v případě socketu 1150 tedy Z87 a Z97). Z této dohody malinko vybočuje Asus, který umožňuje taktování i na některých deskách H81, B85, H87 a H97. Ale tuto funkčnost přímo Asus 100% nezaručuje, protože samozřejmě záleží, jak se k tomu Intel postaví ohledně např. aktualizací. Více ZDE.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.08.14 16:47

A procesor se pak přetaktuje sám nebo to musím udělat já?

Datum: 09.08.14 17:16

To musíte samozřejmě sám... Návod třeba ZDE

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.08.14 18:28

A je to pak hodně znát na výkonu? nebo to je jen o něco navíc..? ) Jestli to neni zbytečný)

Datum: 09.08.14 18:56

Nárůst výkonu zhruba od 20% nahoru, jak v které aplikaci, jak v které hře a samozřejmě záleží taky na míře přetaktování. Dobře to ukazuje tento test: různé aplikace, hry
Já vám samozřejmě variantu s taktováním nechci vnucovat, jen mi to přijde jako dobrá alternativa k původně navržené sestavě, kdy při nárůstu ceny sestavy o dejme tomu 5% můžete získat o 20 a více procent vyšší výkon.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.14 14:08

V porovnání s mým kompem to máš o něco lepší, ale taky mnohem dražší. Pořídil jsem si starší komp za cca 4000 (bez monitoru a systému) je o třídu pozadu, ale když se podívám na velikost paměti a maximální počet disků, tak v tom jsme na tom stejně. Máš teda výhodu, že můžeš rozšiřovat paměť až na 32GB pokud to máš v plánu, já skončím na 16GB. Procesor máš 3.3 GHz, já mám 3.1 Ghz AMD Athlon 6000+. Výhodnější máš SATA III, dvakrát rychlejší než ty moje SATA II. paměti RAM máš 2x rychlejší, ale zase stejnou kapacitu co já. Disk máš 2x větší (kapacita). Paměť máš výrazně lepší 6x více paměti (tohle raději neporovnávám, moc se v kartách nevyznám). Ventilátor máš zřejmě pomalý, protože ten můj pracuje na otáčkách cca 4600 za sekundu (teplotu procesoru mám kolem 28-36° normálně a při konverzi videa mám teplotu 52° max 54°. Přibližně 56 minutové video wmv v kvalitě cca 1200kbps konvertuji do avi 1100 kbps asi 40 minut (to si myslím že u tebe bude malinko rychlejší, to není zas tak velký rozdíl ale třeba se pletu). Vypalovačka mi vypaluje DVD při rychlosti 22x. Zdroj asi podobný co ty 500W ale bez sata koncovek, mám na to rozdvojky. Tak nevím jestli se vyplatí investovat tolik do nového, ale zase to máš v záruce. Já bych asi koupil raději použitý ale defakto nový a v záruce za méně peněz nebo za stejnou cenu ještě výkonější počítač již hotový. Výhoda: mám jistotu, že pojede protože si ho nechám předvést.

doplněno 10.08.14 14:25:

Kolik to do dělá 22-23 tisíc bez monitoru? Za osum a půl i s monitorem něco takového bych spíš dal: http://pocitace.avizo.cz/vyko…uper-cena-zaruka-9952859.html Je to čtyřjádro 3,6 Ghz. Stejná paměť stejná velikost disku ale nepíše jestli SATA III.

Potažmo za 10 tisíc:

http://pocitace.avizo.cz/prod…ni-pc-ctyrjadro-10014867.html CPU 3.3 GHz zdroj 750+50W a píše že je rok starý tak snad SATA III - 750 GB trochu málo ale za tu cenu...

Případně za 13 tisíc:

http://pocitace.avizo.cz/prod…-klavesnice-mys-10008784.html RAM DDR3 8 GB , ale CPU jen dvoujádro ale 4,4 GHz , grafika mám 2G paměť. To je taky slušný počítač, možná ještě lepší než ten co chceš koupit.

doplněno 10.08.14 15:17:

Ještě k tomu ventilátoru, ten můj dává ještě větší otáčky i 5200, tak bych asi hledal fakt lepší.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.14 15:22
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.14 15:30

Tam srovnávaj intel core5 3.5 Ghz quad core vs AMD Athlon X2 dual core o frekvenci 3.0 Ghz. Tak to není zrovna moc férové srovnání. Ale když už tak by to chtělo srovnat i kolik "topí". V dnešním teplém počasí konvertuju videa a mám teplotu na 53°C to mi příjde docela dobré, ale je to závislé na tom jaký použiješ ventilátor.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.14 15:38
avatar

Tak jinak: 84W i5 4690 vs 95W FX-6300

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.14 15:55

Dobře, ale já tomu zas až tak nerozumím takže nevím který procesor je výkonější (chtělo by to ten benchmark, ale na těch stránkách zrovna ten či onen procesor nenajdeš). Mě osobně na úpravu videa stačí to co mám, ovšem samozřejmě, jestli ty nové procesory to stihnou za dvakrát nebo čtyřikrát kratší dobu tak to je samozřejmě výhoda, protože i na tom ušetříš energii. Já mám AMD Athlon AM2 3.1 Ghz a to přibližně hodinové wmv na avi trvá překonvertovat 40 minut. Tak by mě třeba zajímalo jak rychle to stihne na svém PC nebo na tom levnějším pc co jsem tu uvedl AMD FX4100 QUAD CORE nebo Intel core i5 2500K s frekvencí 3.3 GHz (to dražší co jem uváděl bylo AMD dual core 3.9 pravda asi bude slabší se dvěma jádry)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.14 16:24

Opravdu je vidět, že tomu až tak nerozumíš (bez urážky - nemůžou znát všichni všechno). Takže tady ti šoupnu odkaz na jeden z největších srovnávacích testů procesorů z poslední doby, aby jsi si mohl udělat obrázek.
Tvůj Athlon tam už - vzhledem k jeho stáří cca 7let - není, ale jeho výkon odhaduji přibližně na úroveň Athlonu II X2 250 nebo 260 (oba dva v tom testu jsou). Dále tam najdeš i to FX-4100 a i5-2500K. Jaký procesor je v tom tvém třetím odkazu ví jen bůh a majitel - specifikace "AMD 2jadro (Turbo 4,4 GHz) (Normal 3,9 GHz)" je poněkud nedostatečná. Dále, jelikož tazatel chce i5 - 4590 a to je novinka, která v tom testu ještě není, můžeme použít jejího předchůdce i5 - 4570.
Tak a teď mrkni na ty tabulky, první je průměrný výkon ve hrách: http://pclab.pl/art50000-11.html a druhá čas komprese filmu do mp4: http://pclab.pl/art50000-42.html.
Srovnávacích tabulek je tam samozřejmě mnohem víc, ale tyto myslím zcela dostatečně ukazují rozdíly ve výkonech procesorů.

doplněno 10.08.14 16:31:

Jo a ještě k tomu chlazení. Zjednodušeně - současné procesory topí naprosto minimálně a podávají při mnohem menší spotřebě daleko lepší výkony.
A k chladiči, opět zjednodušeně - vybraný ventilátor je schopný při otáčkách max 1400 chladit stejně, jako tvůj při 5200. Který z nich je účinější a tišší?

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 10.08.14 16:44

Dík za tabulky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.14 21:59

Provedl jsem pár uprav ale zustal jsem u stejnoho procesoru, vložil jsem jiný chladič a pár věcí, co teď? - http://www.czc.cz/563ucotd8ci3gbafqe9pmgslk8/seznam

Datum: 10.08.14 23:32

Se založením toho druhého vlákna v tom bude dobrý hokej, někdo bude psát tam, někdo sem...admine, nešlo by to sloučit a to druhé zrušit?
Ale k věci, už jsem psal výše, že karta má délku 11,2", což je 284,5mm, místo ve skříni je udávaných 290mm, takže vejít by měla, ale bude to natěsno. Já osobně bych raději zvolil jinou skříň nebo kratší kartu (sichr je sichr).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.14 23:41

Skříň bych chtěl tuto, ale kratší karta, aby byla za podobnou cenu a měl stejný výkon není

Datum: 11.08.14 07:03

Já bych raději koupil o polovinu méně výkonný počítač za 8,5 naž 2x tak výkonný za 23 tisíc. Ale je potěšující vidět, že v dnešní době stále existují lidé, kteří jsou ochotni utrácet. Povzbuzuje to ekonomiku státu a hlavně developery. Kdyby všichni používali jen použité počítače, tak by vývoj technologií stagnoval.

@frantisekpetru K tomu chladiči ještě: na mém Athlonu s duálním jádrem mám teď po ránu teplotu 27°C a otáčky na ventilátoru 1100. Včera při konvertování v odpoledním čase to bylo 4000 otáček při 54°C. Myslím, že koupit to čtyřjádro by se už vyplatilo. Třeba příští rok, to zase klesne cena.

doplněno 11.08.14 07:28:

@caabik Případně i7 2600 za 11 tisíc:

http://www.sbazar.cz/kuzelick…am-stolni-pc-mozno-i-s-dvouma

ušetříte polovinu a jste přibližně na stejném výkonu

doplněno 11.08.14 07:46:

zkuste funkční link http://tinyurl.com/oebvngj

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.14 13:20
avatar
Moje levné Pentium G2020 ani v plné zátěži nemá přes 30 °C a větrák se přitom sotva točí...
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.14 23:39

A grafika tam není.. kdybych koupil tu stejnou za 6K, tak jsme na 17,5, tak radši koupim nový celý a budu ho mít pár let v záruce

Datum: 11.08.14 13:13

Potom jedině kartu, co byla v původní sestavě, její délka je 269mm. Cenový nárůst, pokud by to byl problém se dá případně kompenzovat na desce (vzít čipset B85 - rozdíl je vpodstatě jen v počtu USB a SATA portů. Třeba: http://www.czc.cz/msi-b85-g43-intel-b85/130608/produkt nebo http://www.czc.cz/msi-b85-g43…ming-intel-b85/134462/produkt) nebo na zdroji (např. http://www.czc.cz/seasonic-s12ii-520-520w/74749/produkt nebo http://www.czc.cz/seasonic-s12ii-620-620w/75373/produkt). Žádná z těchto případných změn se nedotkne výkonu či kvality sestavy.
Skládat si budete sám nebo necháte poskládat přímo v CZC?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.14 23:43

Karta by se měla vejít, sice hodně těsně, ale měla snad to nebude takový problém. U toho zdroje mi bylo razeno, že mám brát zdroj PLUS GOLD, tyhle jsou PLUS BRONZE. Jaký je v tom přesně rozdíl nebo co to přesně namená?
Jinak jestli to postavím já nebo CZC je jedno, ale nechám to radši na nich :D

Datum: 12.08.14 01:12

Je to certifikace energetické účinnosti zdroje:
Plus GOLD - 92% účinnost při 50% zatížení a 88% účinnost při 20% a 100% zatížení
Plus BRONZE - 85% účinnost při 50% zatížení a 81% účinnost při 20% a 100% zatížení
Zkrátka pro běžného smrtelníka s běžnou sestavou PC nepodstatné rozdíly.
K té délce karty, resp prostoru pro ni. Narazil jsem ještě na netu na tohle:

doplněno 12.08.14 01:14:

ups

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.08.14 09:04

Dík za info, hlavně ty screeny pomohly. Možná vyberu ještě jinou nebo byste mi mohl třeba pomoct nějakou nabídnout. Ale chtěl bych aby tak case měla nějaký diodový větrák, čili aby svítila. Stačilo by kdyby zepředu. :)

Datum: 15.08.14 17:33

Udělal jsem nový seznam, co byste na to řekl teď? - http://www.czc.cz/3kgu73t6c4hpu8tnop6afsu5fe/seznam

 

Datum: 15.08.14 19:50

Tyhle dražší procesory v podstatě vůbec neznám, tím spíše přímo tento serverový (i když se údajně jedná defacto o i7 jen bez integrovaného grafického jádra). Takže těžko říct, zda bude výkonový nárust adekvátní příplatku za procesor, fakt nevím.
Kam přijde ten 120mm fan? Skříň má už 3 v ceně...i když stovka navíc už nehraje roli...
Já osobně bych to za 23 tisíc udělal takhle s SSD: http://www.czc.cz/dlqht67moeh65aunbteb2fe4u8/seznam

doplněno 15.08.14 21:59:

Pro upřesnění. Já to beru i ze strany poměru cena/výkon. Ten Xeon je o cca 25% dražší než i5-4590. Přinese mi i o 25% vyšší výkon? Nevím, ale myslím, že ne, odhaduju to tak do 10%. A proto, pokud jsem ochoten dát za sestavu 23 tis., radši bych zůstal u i5 a doplnil to o ten SSD.
Ale jak jsem už zmínil, Xeony ani i7 moc neznám, třeba se pletu a výkonový rozdíl bude značný a je to dobrá volba...
Mimochodem, operační systém máte?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.08.14 21:15

To je jako kdybyste se rozhodl jestli koupite i5 nebo i7.

Datum: 15.08.14 22:23

Ano operační systém mám, jinak PC potřebuji na streamování, natáčení her a renderování videí, kde si myslim, že se bude váce vláken v procesoru hodit.

Datum: 16.08.14 13:55

Jo, omlouvám se, nějak jsem zapoměl, že pc bude hodně sloužit i k těmto věcem, já to bral pořád více méně jako herní.
I když ty Xeony v testech moc nejsou a budu ho brát tedy jakoby i7-4770 (myslím, že by to mohlo zhruba odpovídat) a použiju již výše zmíněný test z pclab.pl, tak by měl v těch operacích s videem být zhruba o těch 25% lepší, než i5-4570 (což je předchůdce původně plánovaného i5-4590. Viz http://pclab.pl/art50000-42.html a http://pclab.pl/art50000-41.html.
Potom by jeho použití tedy dávalo smysl...

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.