Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvalitní printscreen

Od: trubadur odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, potřebuji udělat printscreen z nějakého programu a potřebuju , aby byl kvalitní. Poté co udělám printscreen vložím do malování, či jiného editoru , kvalita je nic moc... Nevíte jak na to?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x

Printscreen je v rozlišení displeje. Pokud můžete, tak toto rozlišení nastavte na maximum.

hodnocení

0x

Protože ho v tom editoru máš nejspíš zobrazený zmenšený. Dej si zoom 1:1 a měl bys to vidět tak, jak to bylo na obrazovce.

horak*

Kvalitu PrintScreenu může ovlivnit i formát. JPG bude horší než PNG nebo BMP.

jmlc*
hodnocení

0x

jestli chcete kvalitní jen jedno aktuální okno - stačí dát ALT + prtscr - je to vyfocení pouze a jen toho daného aktivního okna a ne celé obrazovky...

kvalita tohoto screenu je pak rozhodně lepší, než samotný prtscr

ria*
hodnocení

0x

Printscreen by měl být tak velký, jako je rozlišení Vašeho monitoru, větší to nebude, není to vektor :)

doplněno 01.08.14 16:05:

Png je zrovna pro prtsc zbytečné, určitě stačí .jpg, .bmb jsem naposled použila před 10-ti lety :)

doplněno 01.08.14 16:06:

*oprava .bmp :)

doplněno 01.08.14 17:31:

Dobrý den HM - za deset let praxe jsem se s tím nesetkala, můžete ukázat příklad? :)

hm*

JPG bych nepoužil. JPG je dobrý na fotky. Loga, texty a grafika typu printscreen vypadá po kompresi JPG hrozně - je to otřepané a chlupaté.

doplněno 02.08.14 15:34:

Pro @ria: Zde je ukázka (jestli se povede vložit). První obrázek je komprese jpg, velikost souboru u mě na disku 15454 bajtů. Druhý obrázek je komprese gif, velikost 13592 bajtů, tedy soubor ještě o poznání menší. Uznávám, že komprese je zbytečně silná, chtěl jsem tím ale ukázat rozdíl a neduhy. JPG zachovává barvy, ale rozchlupatí (není to chyba, je to princip komprese). GIF omezí počet barev (a některé upraví), ale tvar obrazu zachová mnohem lépe. Při kompresi fotky by byl naopak GIF dneska prakticky nepoužitelný, JPG to zvládá výborně. PNG jsem nezkoušel, je novější, než GIF, možná by dosáhl výsledků nejlepších. Samozřejmě lze použít kompresi slabší, kde i JPG bude koukatelné, ale proč nepoužít to, co je vhodnější?

doplněno 02.08.14 15:37:

Ve druhé ukázce je už taky vidět trochu chlupacení, ale to je proto, že poradte.cz obrázek přeformátovalo na menší a samozřejmě použilo ... JPG. Původní GIF má písmena a všechny čáry naproto ostré bez chyb.

doplněno 02.08.14 15:43:

Zajímalo by mě, proč se na mé obrázky nedá kliknout, aby se ukázaly v původním tvaru. :-|

Kvalitní printscreen
Kvalitní printscreen #2

Ale u toho jpg jsi nastavil příliš velkou kompresi. Kdybys ji měl v rozumných mezích, tak by ten jev nenastal (resp. nebyl by tak patrný).

hm*

U GIFu jsem použil kompresi ještě větší.

Však jsem psal, že jsem to zkompresil víc, aby byly ty chyby zřetelné. Někdo níž dal svůj JPG zkomprimovaný méně, vypadá proto samozřejmě lépe, ale i tam jsou puntíky kolem textu.

Ale hlavně - původní dotaz byl na "kvalitní printscreen". Proto jsem psal, že když má být kvalitní, tak bych určitě nepoužil JPG. Jestli někdo za "kvalitní" považuje opuntíkovaná (i když třeba málo) písmenka a vůbec všechno, pak ať si používá, co chce.

ria*

Dobrý den, tak pak je otázka, proč je za potřebí mít až tak zkomprimovaný obrázek:). Zajímavé je, že když tvořím flash bannery (já vím, formát za zenitem, ale ještě o ně zájem je :)..) Tak bývá celá animace menší, než je velikost vloženého .jpg - kvalita zůstává stejná. :)

doplněno 02.08.14 22:47:

Tak to možná bude opravdu tím programem, já používám ps, někdy word a problém nemám, nebo alespoň svůj .jpg vidím stejně, jako na monitoru.

doplněno 02.08.14 22:48:

Tak se omlouvám, poraďte si to tady komprimuje samo :))

Kvalitní printscreen #3

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
screeny obrazovky si dělám poměrně často. Někoik zkušeností:
- na screeny používám program (v mém případě MWsnap - umožňuje kromě jiného ukládání screenu v různých formátech, což je rozhodující pro kvalitu screenu)
- screeny, kde je hodně písma a potřebujum aby toto bylo čitelné, používám ukládání do formátu .png - datově menší než ukládání do .bmp, hrany písma na rozdíl od uložení do .jpg jsou ostré a písmo je tak čitelnější
- screeny, kde jsou fotky, ukládám do formátu .jpg - hrany nejsou ostré, fotka pak vypadá lépe
- program pro tvorbu screenů používám také proto, že na rozdíl od klasického printscreenu mám možnost udělat screen jen třeba části obrazovky, kterou potřebuju a pokud ho potřebuju někomu poslat, tak není na screenu ten balast okolo (který třeba ani nechci nikomu ukazovat - otevřená další okna, programy, záložky atd.)

nějaké info k formátům grafiky např. zde

figurek*
hodnocení

0x

hm. Já dělám printscreen tím způsobem, že ho přes schránku vložím do malování a uložím jako jpg. Raz dva tři a jsem hotový. Používám původní nastavení, do ničeho nezasahuji a výsledek je úplně vyhovující.

Kvalitní printscreen #4

hodnocení

0x

používám WinSnap 1.1.10, je free, nové verze jsou placené, ale tato bohatě stačí na běžné kopírování, třeba ke stažení tady

filehippo.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]