Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Migrace dat

Od: h4ever® odpovědí: 13 změna:

Existuje nějaká utilita zdarma, kterou bych mohl použít když chci přesouvat velké množství dat z jednoho disku na druhý? Souborů řádově desetitisíce až sta tisíce, takže si myslím že by bylo efektivnější, kdyby to ten program přesouval jako větší bloky dat než po jednotlivých souborech. Nebo se pletu? Jde o přesun z disku SATA na ATA.

doplněno 20.07.14 20:43:

Postupně zažívám problémy při tom kopírování. narazil jsem na články, které jsem si uložil v linuxu a dostali se tam znaky jako otazník a dvojtečka, které jsem musel v linuxu přejmenovat (tedy reboot do linuxu - zdržovačka jak prase než jsem to našel, přejmenoval atd.). Dvojtečky se mi sice povedlo opravit, ale u otazníku nastal problém. Soubor se zdál bý přejmenovaný (udělal jsem to v bashi). Ale teď jsem zjistil, že ten adresář ve kterém ty soubory a adresář ležel nelze zpřístupnit. Prostě Windows tu složku vůbec nevidí.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím,
na tyto a podobné akce používám dlouhodobě k naprosté spokojenosti a tím pádem mohu jen doporučit program FastCopy ( slunecnice.cz/...).
Umí kopírovat třeba celé složky, filmy, jednotlivé soubory. Umí jak kopírovat (používám nejčastěji, protože třeba v případě výpadku el. energie zůstanou původní soubry zachovány), tak přesuny, tak mazání, ale i vytváření záloh. A jeho hlavní přednost je, že je velmi rychlý.

hodnocení

Zajímavý program. Dík. Fajné, že mi zobrazuje ty hlášky s vadnými názvy souborů, takže si je mohu rovnou zkopírovat

Jako alternativa se osvecila Robocopy. Na se sikovne naskriptovat

hodnocení

Přišlo mi to fakt super rychlý, ještě výrazně rychlejší než Total Commander, ale i spolehlivější. Neotravuje pořád s nějakýma chybovýma hláškama, ale hlášky vypíše. To je dobrý. Jen jsem nevychytal jednu věc a to, že mám připojenou DVD-ROM na jednom kanálu s diskem ATA a tak to zřejmě nejelo na plný výkon. I tak hodně rychlý. Kolem 7 až 10 Mbs a kolem 200 souborů za sekundu max.

doplněno 21.07.14 16:26:

toto je reakce na FastCopy. Ostatní jsem nezkoušel.

doplněno 21.07.14 16:28:

Má to jedinou vadu, a to je že pokud chcete označit více adresářů a jiné vynechat tak to tam udělat nelze. Je tam sice filtr exclude ale ten je jen na názvy souborů. To je taková situace, kdy nechcete zkopírovat celý oddíl, ale trochu změnit strukturu, takže jeden podadresář nakopírujete na jeden oddíl a ostatní adresáře chcete do jiného oddílu. Toto pak jsem teda musel dodělat v Total Commander.

lmgify
hodnocení

2x

Proc to nekopirujes v Linuxu? Tam na to zadny zvlastni program nepotrebujes. Jen pouzijes ten trik se zabalenim do TARu a kopirovanim pres rouru.

tar c /cesta/k/originalnimu/adresari/na/SATA | tar x /cesta/k/adresari/zalohy

Muzes tam na konci dat "&", aby se to provadelo na pozadi, muzes TARu dat parametr "v", aby zobrazoval nazvy souboru, na kterych prave pracuje, ...

Jestli kopirujes jen urcite soubory, ktere nejsou pod jednim adresare, ale jsou rozhazene po disku, tak ten TAR muzes dat jako parametr do prikazu FIND (find / -iname maska_souboru -exec tar ... )

lmgify

tar c /cesta/k/originalnimu/adresari/na/SATA | tar x /cesta/k/adresari/zalohy
Sorry. Nejak se mi to nepovedlo.Melo byt:

tar c /cesta/k/originalnimu/adresari/na/SATA | (cd /cesta/k/adresari/zalohy ; tar x )

hodnocení

tar jsem zkoušel ale jen kvůli těm souborům s neplatnými názvy NTFS. Mám za to, že to byl bug v mozille, takže při ukládání stránek se na ntfs-3g ukládali neplatné znaky. Ale ten trik s tarem na linux + total comander na windows je dobrý, protože i když linux zabalí ty znaky tak jak je má, total commander je při zobrazení ve Windows přejmenuje na platné znaky (asi podtržítka). Celkově ale psaní příkazů tar apod. na mě je moc pracné a zdlouhavé. Mám raději klikání. Je to jednodušší. Navíc ten Linux neovládám tak dobře jak by bylo třeba takže je pro mě rychlejší to udělat ve Windows. Třeba jsem dlouho tápal nad tím jak zabalit adresáře a soubory které začínají na 011 a dát je do taru. Nakonec jsem našel jeden skript s find a -exec který jsem si upravil a povedlo se, ale zabralo to asi 15 minut! Takže raději Windows.

rv*
hodnocení

0x

Na obdobné věci i zálohy, porovnávání složek používám Treecomp. Freeware, nezabírá moc místa a funguje i bez instalace.

hm*
hodnocení

0x

Kopíroval bych normálně v nějakém souborovém manažeru. Nebo v DOSu/WIN třeba pomocí příkazu xcopy.

Jinak záleží na tom, jaké máš disky. Kdyby SSD, tak nějaké deseti- až statisíce souborů, na tom v podstatě nezáleží. Přesouvat po větších blocích jen tak nejde, protože soubory jsou poházeny po disku a přečíst velký blok, tak se neví, co v něm přesně je. Ale rozumné operační systémy stejně čtou z disků určité bloky, využívají vyrovnávací paměti a zapisují se zpožděním zas nějaké bloky, takže výsledek může být i docela fofr.

kangaroo*
hodnocení

0x

Spojil bych to s nějakých zálohovacím a synchronizačním programem v jednom. Kvůli přehlednosti a automatizaci úkonu. Programů je dost, ale ty nejlepší jsou placený :(

doplněno 20.07.14 15:27:

Přesun ze SATA na PATA (IDE) je pravda jít proti IT proudu

hodnocení

Ale není. Je to jen záloha.

hm*
hodnocení

0x

Když kopíruješ soubory z Linuxu, proč to děláš ve WIN? Kopíruj v Linuxu a nemusíš řešit blbosti (neschopnost cizího souborového systému).

hodnocení

Já nekopíruju soubory v linuxu, nevím jak si na to přišel. Windows je přehlednější, jednodušší a rychlejší na ovládání než linux. Linux používám jen na zálohování a obnovu systému. Na nic jiného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]