Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde zapojit více HDD

Od: derrick odpovědí: 26 změna:

Dobrý den,

Nejde mi zapojit do pc více hdd.Na základní desce od gigabyte 12DC1-MCP61AM2-110R mam 4 zástrčky na na SATA kabel.Zkoušel jsem přehazovat kabely i zapojit disk do různých zástrček abych vyloučil špatný kabel nebo nefunkční zástrčku.Když zapojím jeden max.dva disky a v BIOSU pak nastavím disk z jakého mam bootovat system,tak vše jde tak jak má.Zapojovat jsem postupně zkoušel i všechny disky jestli nejsou vadné.Také všechny fungovaly.Tak jsem z toho tedy jelen.Když tedy zapojím 3 nebo 4 disky najde mi to v biosu vždy jenom 2 ale hlavně nikdy ne ten se systemem!

Poradí mi někdo v čem je problém?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir*
hodnocení

0x

Zdravím,

podívejte jestli všechny hučí... mohlo by to být nedostatečným zdrojem a nerozjedou se všechny a zrovna máte smůlu, že se nerozjede ten se systémem.

derrick
hodnocení

Zdroj mam 400W.Disky hučej.

jir*

potřeboval bych přesné označení té desky, pod tím Vašim nemohu nic vygooglit, jen nějaké drivery ... je tam ještě jiné označení?

derrick
hodnocení

Tak toto je typ základní desky:GA-M61P-S3

lmgify
hodnocení

0x

Nepochopil jsem z toho tveho popisu, jestli ti pri zapojeni 1 nebo 2 disku funguji vsechny 4 radice, ale jestli jsi zkousel jen prvni 2, tak si zkontroluj v BIOSu, jestli jsi tam nahodou v "Integrated Peripherials"(nebo tak nejak) omylem nevypnul integrovane radice SATA na desce (obr1, obr2)

derrick
hodnocení

Když zapojim 1 nebo 2 disky tak všechny 4 řadiče jsou funkční.Různě jsem to proházel a šlo to.Když připojim další disk-y tak to najde jen 2 a nikdy ne ten se systemem. Mrknu do toho biosu podle obr.Kdyžtak udělam nějaký screen z biosu.

derrick
hodnocení

Není problém v tomto?našel jsem to u specifikace u zákl.desky:Řadiče disků:
4 x Serial ATA II (max. 4 zařízení)
1 x Ultra ATA 133 (max. 2 zařízení)

lmgify

Ona je otazka, co to znamena.

Znamena to, ze muzu mit max.6 disku v PC? Nebo ze ten ATA radic sdili stejnou adresu jako radic pro 1 (2?) SATA disky a muzu tak mit v systemu max. 2xATA a 2 (3?) SATA disky?

chizuru*
hodnocení

0x

Ahoj,
nebere deska ty disky do RAIDu? Zkuste se podívat v nastavení, jestli tam není v nastavení zapnutý RAID.

derrick
hodnocení

Nejsem moc velkej biosař,tady jsou nějaké screeny.

Pomohl by sata řadič přidat do kompu?Kdyby to nešlo vyřešit jinak.

Nejde zapojit více HDD
Nejde zapojit více HDD #2
chizuru*

No.. podle obrázku 1 je RAID vypnutý.. Ale ty 4 zamknuté možnosti zase že je zapnutý.. Zkuste to zapnout, povypínat ty čtyři možnosti a pak ho zase vypnout, jestli víte jak to myslím.
Případně zkuste odpojit DVD mechaniku, jestli na to nemá nějaký vliv.

derrick
hodnocení

Jo zkusim,dvd mech.jsem hodil na ide konektor abych mohl využívat ty všechny sata porty.

lmgify

Na tom obrazku to ukazuje vsedchny disky momentalne zapojene do pc nebo to ukiazuuje, ze nenasel disk na ide2? Ktery je ten systemovy disk? Mas 3 sata + 1 pata disk nebo nejakou jinou kombinaci?

Muzes poslat screenshot boot menu v biosu?

Pridani dalsi sata karty je zbytecne. Mel bys to rozjet i bez ni. Fungoval ten pc nekdy predtim se 4 disky?

derrick
hodnocení

Se čtyřmi jsem to nikdy nezkoušel.Systemový je ten adata ssd disk.Boot mam na hdd.

derrick
hodnocení

Tak jsem zkusil povypínat ty raidy ze screenu 1 jak psal chizuru a už mi to bere 3 disky viz nový screen1.Ale jak jsem tam zapojil čtvrtý tak mi to zas ukáže jenom 2 viz nový screen2.Co je to:to bootable add-in cards?nedělá tohle nějakou neplechu?

Nejde zapojit více HDD #3
Nejde zapojit více HDD #4
chizuru*

Když tak koukám na ty screeny, tak se stále neukazuje disk na Ch2. Zkuste tam místo toho disku co tam dávate teď zapojit jiný (prohodit je). Když tentokrát pojede disk co předtím nešel a nepůjde ten, co je s ním prohozený, bude chyba pravděpodobně v řadiči.. A když pořád nepůjde ten disk co předtím nešel bude pravděpodobně chyba v něm. Pokud nepůjdou oba.. bude nejspíš chyba v obojím.. A pokud to půjde.. tak je vyřešeno.. Další možnosti mne nenapadají, ale řekla bych, že ty co jsem vypsala jsou nejpravděpodobnější. A ještě na něco jsem si vzpomněla. Nemáte nějaký špatný kabel? Uvnitř přerušený nebo zkratovaný?
A Bootable add-in cards jsou přídavné karty ze kterých jde bootovat, takže SATA a IDE řadiče..

chizuru*

Ještě jsem si vzpomněla a nestihla doopravit v limitu..
Bootable add-in Cards se tam ukazuje i když tam žádná přídavná karta není zapojena.. Prostě to tam je vždycky.

derrick
hodnocení

Napadá ještě někoho něco?budu asi muset pořídit ten řadič.

chizuru*

A jak dopadlo to co jsem psala předtím? (V 18:13)
Zkoušel jste to?

derrick
hodnocení

Jo to už jsem zkoušel na začátku jak jsem psal:Zkoušel jsem přehazovat kabely i zapojit disk do různých zástrček abych vyloučil špatný kabel nebo nefunkční zástrčku.Opravdu již nevim co s tím.

lmgify

Kolik se tam snazis maximalne zapojit disku do toho PC? 3 HDD a 1DVD?

Zapoj to DVD na Ch0(master), ten ADATA na Ch2, WDC na Ch3 a Hitachi na Ch4 a posli sem, co ti to pise.

Prekvapilo me, ze pri zmene toho RAID se to chovalo jinak. RAID jsi mel v te volbe vypnuty, takze by zmena parametru jednotlivych kanalu uvnitr nemela mit na nic vliv.

Add-in cards jsou pridavne karty, ze kterych jde bootovat. Krome tech vyse uvedenych IDE/SATA, jsou to hlavne SCSI a Ethernetove karty s BootROM. V tom menu to bude asi pokazde, i kdyz zadnou takovou pridavnou kartu v pocitaci nemas.

lmgify

Ctu jeste jednou celou diskuzu a koukam, ze se snazis pripojit 4xSATA HDD a 1xPATA DVD.

Divne je, ze kdyz obsadis Ch0,3,4,5, a pridas Ch2, ze se ti neukaze Ch2 a Ch5 *sok*

Zkus to zacit obsazovat od Ch0, pak pridej Ch2 (ADATA), pak Ch3, atd. a napis, kdy to prestane detekovat nove pridany HDD. Je to opravdu nejake divne.

Jeste me napada vyhodit tu DVD a zkouset obsazovat jen ty SATA, postupne od Ch2 a divat se, kdy to prestane detekovat nove pridany disk.

jir*

dle mého jsou jen další tři možnosti:

1. upgradovat bios na poslední verzi z webu výrobce

2. nejsem HW odborník, ale zkusil bych se ještě podívat na jumpery na HDD, jeslti nevyžadují nějaké nastavení, když jich je více (ze svého staršího PC pamatuji, že bylo třeba nastavit disk jako MASTER nebo jako SLAVE, a správně to napojit.)

3. reklamace

chizuru*

V bodu 1 bych asi souhlasila, to by mohlo pomoci.
Co se týče bodu 2, tak to nepůjde, jelikož ty HDD jsou SATA a ty žádné jumpery nemají.

derrick
hodnocení

Tak je asi nakonec lehce vadný ten jeden disk ze čtyř.jednou jde-jednou ne!Ostaní už šly vždycky tak jak mají i když jsem je porůznu prohazoval.Ten disk je asi 10 let starej tak že žádnej div.Asi mi to vždycky nějak celý rozhodil jak je načnutej...Se zbývajícími třemi je vše ok.Díky za rady.

derrick
hodnocení

Jestli můžu ještě trochu otravovat:přestal mi bios vydávat jakýkoliv zvuk,at již pípnutí při spuštění pc nebo když jsem předtím lezl do biosu kdy cvrdlikal nepřetržitě.Zvuky přestal vydávat asi v půlce řešení problému-viz výše.Kompík ale jede bez problémů tak nevim jestli to je na závadu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]