Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Synchronizace času, protokol NTP, jak na to?

Od: anzionka® odpovědí: 8 změna:

Zdravím, potřebovala bych nějak jednoduše vysvětlit jak mám udělat tohle, vůbec to nechápu: Pro synchronizaci času svého počítače můžete použít protokolu NTP a NTP serveru Fakulty informatiky MU ( návod), proti kterému je synchronizován i IS.

Všem děkuji za rady. Anzionka.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

capri*
hodnocení

3x

Zdravím,

spíše než přes příkazový řádek pro Vás bude asi jednodušší když to provedete následujícím způsobem. Pakliže máte Windows což předpokládám tak klikněte pravým tlačítkem myši na hodiny na hlavním panelu a dejte "Upravit datum a čas" přepněte se na kartu "Čas v Internetu" a dále klikněte na tlačítko "Změnit nastavení". Do řádku "Server:" Zadejte...

time.fi.muni.cz

...a klikněte na tlačítko "Aktualizovat nyní" a v okamžiku byste měla mít čas synchronizovaný s "muni". Pak už jen stačí vše potvrdit tlačítkem "OK". :)

hm*

V XP je zmíněná záložka "Čas v Internetu" odlišná, ale celkem intuitivní. Stačí dostat se do ní a dál už to půjde samo (zaškrtnout "Automaticky synchronizovat ...", pak přepsat adresu serveru a stisknout "Aktualizovat").

capri*

Máte pravdu a díky za upozornění. Mířil jsem to především na Windows 7 a na jeho předchůdce Vista a nástupe 8. S XP už jsem se nepotkal cca 3 roky tudíž mi úplně vypadlo, že je to tam trochu odlišně a nesouhlasí to přesně dopodrobna.

hodnocení

Moc a moc děkuji. *palec*

capri*

Není vůbec zač. Rádo se stalo. :)

hodnocení

A stačí to synchronizovat jednou a je to navždy?

capri*

Je to navždy... Tedy dokud nastavení zase nezměníte. :) Automatická aktualizace bude standardně provedena vždy po týdnu. Častější interval pak jde nastavit v systémovém registru.

hm*

Jen doplním, že ta synchronizace času není životně důležitá. Jedná se o běžnou internetovou službu. Existují spousty časových serverů, ty si nějaký můžeš vybrat (v tomto případě ten z muni) a počítač si podle něj občas seřídí hodiny (a případně datum :) ), pokud bude funkční spojení. Kdyby byl počítač třeba rok mimo připojení k internetu, nic moc by se nedělo, jen by se mu asi o trochu zpozdily nebo předeběhly hodiny (a pořád by bylo možné je seřídit ručně), zkrátka jako v předinternetových dobách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]