Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Existuje program na editaci boot.ini/Win XP?

Od: h4ever® odpovědí: 7 změna:

Existuje program, který by uměl zeditovat boot.ini, aniž bych to musel umět a dělat ručně? msconfig (Windows XP) má velkou nevýhodu v tom, že 1) není možné přidat další bootovací položku (alespoň já tam žádné tlačítko nevidím)
2) není možné tam přidat bootování na jiný oddíl se systémem Windows nebo případně i na Linux. A právě sem směřuje má otázka, jestli existuje takový program, který by uměl přidat bootovací položku do boot.ini na základě toho, že si ji prostě vyberu v dialogovém okně, stejně jako to bývá když chcete otevřít soubor, tak máte okno ve kterém hledáte disk nebo složku, tak tady bych chtěl najít ten disk, jen se tam proklikat a nemuset nic psát. Mám totiž několik disků a oddílů já nevím jak by měla ta cesta správně být abych třefil ten správný Windows. Chci udělat dual boot a přidat Windows 7.

Nainstaloval jsem si program EasyBCD, ale u toho jsem nepřišel na to jak to udělat, respektive jak v něm otevřít ten soubor boot.ini. Je tam sice tlačítko Edit Boot Menu, ale po stisknutí jsou všechny možnosti a tlačítka vypnuté a boot.ini tam není. Tedy se ptám, existuje taková utilitka, která by to uměla udělat za vás, jenom byste vybrali patřiční oddíl?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

1x

Co tak ctu, tak mi prijde divne, jak jsi ty W7 instaloval. Podle toho, co se pise na webu, tak by se ti automaticky mel prepsat boot zaznam tim z W7 (tedy ve formatu BCD) a mel by jsi tam mit automaticky i druhou polozku pro bootovani XP. *sok* Proc to nemas, to nevim.

Muzes si sam nastartovat W7 a prepsat si ten boot zaznam ve formatu boot.ini tim formatem BCD a pak pouzit EasyBCD.

Jestli si ale chces nechat ten format boot.ini, tak jsem nasel program XP Boot Editor, ktery by mel boot.ini upravovat. Jak vypada,nebo co umi, jsem nezkousel.

Kdyz ti nebude vyhovovat, tak jeste dalsi sance, ktera me napada, co muzes udelat, je poslat sem screenshot obrazovky s otevrenym Spravcem disku, na kterem jsou videt oddily na tvem disku a my ti napiseme, co by jsi mel do boot.ini napsat.

hodnocení

Takže už chápu proč ten program nenašel ten ini soubor. Psal jsem ale, že se jedná o bootovací zavaděč Windows XP (druhá věta). Windows 7 už jsem měl v kompu nainstalovaný, já ale přidal nový disk, kde jsem si nainstaloval XPéčka a na tento disk jsem si udělal zavaděč od XP. Tak je pochopitelné, že Windows 7 XP neobsahuje, jejich zavaděč je na jiném disku a nemůže o XP ani vědět. Ale asi to nechám být tak jak to je. Fakt je ten, že ten Windows 7 asi nebudu téměř používat. XP jsou lepší.

Prý do XP zavaděče Windows 7 nepřidám, protože XP ho nezná. Podle správce disků je Win 7 na disku 0 a druhý oddíl. XP jsou na disku 2 a druhý oddíl. v boot.ini je ale toto:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Windows XP" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer

Takže si nejsem jistý, jestli ten správce disků dokáže nějak pomoct. Bootovací flag je nastaven na disku s XP.

lmgify

Tak opravdu pry nejdou W7 pridat do boot.ini *sok*

Dela se to tak, jak jsem navrhoval uz nahore. Do bootu se nainstaluje ten BCD z W7 a prida se tam polozka pro XP. Popis (anglicky) treba zde.

hodnocení

OK, dík, ale nebudu to tam instalovat. Win 7 jsem měl jen na zkoušku abych se v tom naučil dělat, a víc mi vyhovuje XP.

mimon
hodnocení

0x
hodnocení

Kdybys četl pořádně tak bys věděl, že EasyBCD jsem už zkoušel a nešlo mi to. Tak si to přečti ještě jednou co jsem napsal.

lmgify

EasyBCD umi editovat jen bootovaci zaznam ve formatu BCD, ktery pouziva Vista a novejsi (W7/8). XP a starsi pouzivaji ten boot.ini.

O editoru pro boot.ini jsem jeste neslysel, ale ani jsem se po tom nikdy nekoukal. Kazdy to editoval v Notepadu :)

Podivam se po tom.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]