Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomalý počítač

Od: mrblackstar* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

mám počítač HP ProBook 4510s - Intel Core 2 Duo 2x 2GHz, 4GB, ATI HD Radeon. Počítač jsem koupil před necelým rokem na aukru, měl jsem na něm Win 8 - počítač se mi ale zdál pomalejší, nebyl to vyloženě šnek ale některé bežné operace mu trvali déle, po asi 8 měsící jsem počítač přeinstaloval na Win 7. Systém pracuje asi stejnou rychlostí jako Win 8, s tím rozdílem že počítač strašně pomalu startuje Windows - než se načte uvitací obrazovka může to trvat cca 2 minuty.

Vždy jsem si říkal že může být něco s pevným diskem. Když jsem před měsícem počítač rozebíral abych ho vyčistil, objevil jsem takovou malou prasklinku, z čehož jsem usoudil že počítač bývalému majiteli spadl. Hned mě napadlo že to mohl odnést disk a mohou tam být vadné sektory. Myslíte tedy že když koupím nový disk a přeinstaluji systém zlepší se to? Přes vlastnosti mi to ukáže že zařízení pracuje správně a kontrolu sektorů se mi dělat nechce. Další problém by mohl být v BIOSu/ UEFI ale to asi méně pravděpodobné.

Budu rád za Vaše rady a postřehy.

Děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kangaroo*
hodnocení

1x

Uvedená sestava by měla jet svižně. Možná bych koupil SSD disk a nebo vyměnil systém za Linux :)

mrblackstar*
hodnocení

Tak nad Linuxem jsem nikdy neuvažoval. Měl jsem Lenovo Think Pad Edge s Intel Pentium a normální HDD a internetové prohlížení na něm bylo plynulejší než tady ten s Core 2 Duo. Zajimavé je že ten počítač v pohodě utáhne Hitman Absolution, ale když chci přehrát video kterém mám v prezentaci tak to někdy na zabití. Spíš mé problémy vyřeší Mac.

pravdomluvny*
hodnocení

1x

To, co činí počítač pomalým, je většinou jeho uživatel, který zanedbavá jeho čistění a údržbu. Teď nemám na mysli vysávání prachu a dotahování šroubků. Občas projet počítač nějakým programem na čistění registrů a odstranění zbytečností a defragmentovat disk není rozhodně na škodu. Pomalý start je způsoben hlavně startem dalších aplikací při startu systému, takže zbytečnosti povypínat.

mrblackstar*
hodnocení

Problém je v tom že počítač je pomalý od začátku hned po reinstalaci, není pomalý kvůli že by byl svičník kvůli registrům atp.

praivo*
hodnocení

0x

Stáhni si HD Tune a nech si zkontrolovat disk. Ale podle mne je v pořádku.

kangaroo*
hodnocení

0x

A provedl jste čistou instalaci nebo tu prasá-kou reinstalaci přímo ve woknech?

mrblackstar*
hodnocení

Když jsem ten počitač vybalil tak na něm nebyl žadný OS tak jsem tam dal Windows 8 a ty už byly pomaly, když jsem tam daval Windows 7 tak rychlost se nezmenila a provadel jsem cistou reinstalaci s formatem celeho HDD.

kangaroo*

A ovladače HW jste si stáhnul aktuální ze stránek výrobce notebooku?

doplněno 03.07.14 21:11:

Možná taky systémem máte už předem na notebooku nastaven režim maximální úspory a ten zrovna není nijak rychlý s ohledem na nízkou energii :)

mrblackstar*
hodnocení

V tom případě je ale takový režim asi nastaven v BIOSu?

doplněno 03.07.14 21:41:

Ale zase kdyby byl nastaven řežim maximálni uspory nerozjedu hry jako Mafia 2, Burnou paradise, Hitman Absolution.

pilivoj*
hodnocení

0x

Vadné sektory - to by vám to spíš nešlo,než šlo pomaleji.

Zlepší se to přeinstalací i na tomto starém disku.Protože bude systém čistý bez nainstalovaných ostatních programů.

Ted´ taky může být defragmentovaný disk.Malá prasklinka na disku?To je tak masivní,že to snad ani nejde.

Když upadne disk vypnutý, tak jsou čtecí hlavičky zaparkované.Při chodu se múže disk poškodit.

Jak bylo řečeno, defragmentovat a prohnat to čístiči : nějaké Cleanery a zkontrolovat, zda neběží něco co nemusí a zbytečně to zpomaluje chod.

hodnocení

0x

Mám 9 let starý počítač s původním HDD,múže být příčina lenosti takto starý disk,i když HD tune žádný vadný sektor nenajde?Počítač je měsíčně udržován (defragmentace,CCleaner,Glary Ut.).

XP 32/proc.1,6GHz,4GB RAM

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]