Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení otáček ventilátorů

Od: prog* odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer,chci se zeptat jestli někdo neznáte nějáký program pro regulaci otáček ventilátorů v pc.můj pc dělá totiž velký hluk ale není to kvůly přehřívání.teplota v pc je 35 stupnů.děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
26.06.14 19:48
hodnocení

0x
SpeedFan

jen dodám, že samozřejmě záleží na tom, jak je ventilátor zapojen a jestli deska regulaci otáček podporuje.

U mě si procesor, grafika i zdroj řídí otáčky podle teploty, přídavný ventilátor 120mm mám na třípolohový přepínač VYPNUTO-5V-7V

je ticho a chladno

doplněno 26.06.14 19:52:

oprava: VYPNUTO-7V-12V, na 5V měl někdy problémy s rozběhem. V 99% ho mám zapojen na 7V a absolutně není slyšet, na výkonu chlazení se ale projeví

tanker32*
hodnocení

0x

Doporučuji používat 3 vodičové ventilátory (tzn. s ovládáním otáček). Většina novějších mainboardů má 2 - 5 konektorů, pro ovládání ventilátorů. A pak záleží, jestli necháte ventilátory ovládat přes BIOS desky (u mé desky ASUS P6T DELUXE 2 mám v BIOSu nastavenou hodnotu SILENT u konektorů CPU, SYSTEM, MAINBOARD, a k tomu všemu ještě používám software k mainbordu ASUS AI Suite, kterým se dají ovládat jak hodnoty otáček ventilátorů, tak i přetaktování CPU a další nastavení. Grafická karta (u mne ATI RADEON HD5870) má svůj ventilátor, řízený kartou, ale dá se přes ovladače ATI AMD CATALYST CONTROL CENTER v sekci "VÝKON" "AMD OVERDRIVE" nastavit konstantní rychlost otáček ventilátoru grafické karty. (od 10% -100%). A ještě k chladiči CPU. Ten bývá většinou 4 vodičový.

hodnocení

0x

Jak zde bylo napsáno, ventilátory lze řídit pomocí nějaké aplikace anebo ručně potenciometry, které se dají na trhu sehnat.

Jenže. Ztišení počítače není jen o otáčkách ventilátorů ale i o jejich velikosti, kvalitě, stáří, o tom, jaké mají mřížky, jak je uspořádán vnitřek bedny o její čistotě...

Doporučuji vhodně svázat kabely, koupit co největší ventilátory (např. zn Arctic cooling), upevnit je na gumové úchyty a upravit jejich průduchy. Pokud je teplota taková ,kterou uvádíš, lze počítač tímto způsobem ztišit na hladinu hluku středně zatíženého notebooku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]