Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Flashdisk a obraz souboru

Od: bmbx® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, prosím poraďte mi jakým způsobem uložit na flashdisk obraz zouboru?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

Co je to obraz z(s)ouboru? Znám jen obraz třeba CéDéčka...

doplněno 25.06.14 19:40:

Aha, to Atárko asi potřebuje mít soubor v nějakém Atárkovském formátu, teď je otázka, co to má být za soubor (nějaký boot?) a v jakém formátu, podle toho by se možná dal najít na netu i konvertor. Ale řešíš docela zajímavý problém :-D

doplněno 25.06.14 20:01:

Šmarjá, co je to za link? *sok* :-D

hodnocení

Jen tak pro legraci jsem vyštrachal 8 bitové Atari a připojil jsem k němu čtečku na SD karty co se má chovat jako disketová jednotka, na kartě má být nahrán ovladač pro tu čtečku a procesor té čtečky si jej má načíst, čtečka je živá, ale k načtení nedochází. V manuálu je nakopírujte obraz souboru xxx do kořenového adresáře SD karty, tak to asi bude nějak jinak :)

doplněno 25.06.14 19:50:

To je všechno co jsem k tomu našel, tak nevím jestli něco chápu ne zcela správně:

raster.infos.cz/...

doplněno 25.06.14 19:58:

Už začal nabírat správný směr, tak se snad se někam dohrabu. Ono je potřeba někdy "nakopnout":-D

lmgify

Z toho, co se tam pise ( spravny odkaz), by melo jen stacit naformatovat tu kartu na FAT16 a do korenoveho adresare umistit soubor SDRIVE.ATR

Moc pekna vecicka to je. Velice jednoducha a plne open-source, takze si to kazdy muze postavit. Jine pocitace maji podobne nebo lepsi interfacy, ale kdyz je to na 4-vrstvem plosnaku vsechno v SMT, tak to si doma nikdo nepostavi a moc lidi si to za $100 nekoupi :(

hodnocení

To jsem udělal, ale nic se neděje. Možná zkusím jinou kartu, jsou tam vyjmenované karty z kterýma to chodilo / nechodilo, podportuje to jen klasické SD, takže jen do 2GB a těch moc nemám :)

doplněno 26.06.14 14:33:

Zatím jsem v pokusech nepokračoval, ale trochu mě zaráží, že na kopírování obrazu disket je v odkazu ukázkové video, tak to asi nebude jen obyčejné zkopírování, problém je, že ty odkazy na videa jsou nefunkční...

lmgify

Ty obrazy disket se asi bude tykat jen vytvareni obrazu originalnich disket. Ty obrazy pak jen prekopirujes na to SD a z neho to pak bude Atari cist, jako by to cetlo z originalnich disket.

hodnocení

Tak napadá někoho z vás co mám teda ještě vyzkoušet? Prostě mi to nechodí :(

lmgify

Mas spravne postaveny ten propojovaci kabel? Mackas to tlacitko BOOT? Sviti ti pritom vsechny 4 zlute LEDky? Stahnul se ti spravne ten soubor SDRIVE.ATR z netu?

Vzdycky je moznost, ze neco kolem toho SIO portu po letech odeslo. Funguje Atari normalne nebo treba i s originalni disketovkou?

hodnocení

Kabel mám správně, ono tam zase moc drátů není, zem, +5, data in, data out, a comand. Jestli mám správně stažený SDRIVE.ATR snad ano, nebo taky ne... SIO port chodí, stařičká 5,5´mechanika maká jak o život a kupodivu čte všechny diskety co jsem k tomu objevil. Když to zapnu tak blikne zelená-čtení a pak se rosvítí jedna ze žlutých, podle polohy DIP switche a to je všechno...

lmgify

Podle toho, co jsem cetl, musi clovek zmacknout to tlacitko BOOT, aby se mu natahl ten program SDRIVE.ATR. Zaroven pritom sviti i ty 4 zlute LEDky. Co ti to dela, kdyz zmacknes ten boot?

lmgify

Nevim, jak presne XE/XL ma bootovat z disketovky, ale predstavoval bych si neco takoveho: zapnout Atari, vlozit SD kartu, zmacknout BOOT, resetovat Atari (ma reset tlacitko nebo nejake jine tlacitko, ktere rika "nabootuj z disketovky"?) a melo by se nabootovat z te SD karty. *nevi*

lmgify

Sorry, ted jsem si vsiml, ze ta krabicka ma RESET tlacitko *zed*

Takze zapnout Atari, vlozit SD kartu, jestli tam jeste neni, zmacknout tlacitko BOOT, pustit, pak zmacknout RESET tlacitko a na monitoru by se ti mel objevit ten obsluzny program. Jinak opravdu uz nevim :(

hodnocení

To jsem všechno zkoušel, navíc RESET tlačítko na Atari nefunguje zcela jako reset, pro BOOTování z originál dosketovky se nic nemačká a po zapnutí počítače se natahne Basic a DOS , pokud se před bootováním stiskne OPTION vyřadí se Basic.

Každopádně ty ledky a tlačítka, DIP switch dělá to co má, ale z té karty se nic nenatahne, prostě myslím, že finta bude v tom uložení na kartu i když ten obslužný program by nemělo číst Atárko do sebe, ale ten Atmel a ten začne komunikovat SIO protokolem, takže Atárko to pobere bez nějakého speciálního obslužného programu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]