Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosil bych o radu.
Mám stolní PC. Na přední čelní i zadní straně mám uvolněné audio zdířky, takže připojení je nekvalitní, přerušované.
Zdá se, že jedná o lapálii, která lze jednoduše opravit. Ale technici renomovaných firem mě dost udivili. Prý se musí koupit
a nainstalovat celá základní deska, protože zdířky jsou její součástí. Utáhnout je údajně nejde. Nějak se mi nechce věřit,
že by to nešlo opravit bez výměny desky třeba předpojením výstupu a vyvedením mimo skříň nebo podobně.
Prosil bych o názor, jestli se snad jedná o tak složitý problém a nebo neochotu provádět snad tak lacinou opravu.
Měl jsem technika, který posoudil stav se závěrem, že to nepůjde, vzal si 500,- kč a šel.
Děkuji
Samozřejmě to opravit jde. Přední konektory jsou jen usazeny v čelním panelu skříně, od nich vedou dráty na front audio k pinům základní desky. Zadní konektorový blok dokáže pomocí páječky a odsávačky vyměnit i elektronik amatér s IQ houpacího koně. To, že vám "technici renomovaných firem" sdělili, že je potřeba vyměnit celou desku vyplývá z toho, že výměna desky je pro obchodníka poněkud lukrativnější záležitostí, než přepájení konektoru.
Technik renomovanych firem vetsinou ani pajet neumi a ve firme to nedelaji, proto je pro nej jedinym znamym resenim vymena cele desky.
Je to stejne jako v autoservisu. Nekde vam vymeni cely montazni celek za novy a pritom vam ten stary "nefunkcni" dokaze zrucny automechanik opravit za cenu materialu v hodnote 20 korun
Jak uz radili prede mnou, predni konektory jsou brnkacka, protoze jsou pripojene k desce jen kabelem. Zadni konektory jsou zapajene v desce, takze se asi budou muset vymenit, pokud jsou dost vyzvejkane (typicky se levne konektory vyrabi jen pro relativne maly pocet zasunuti/vysunuti. Pred par dny jsem cetl o nejakem konektoru na nejakou znamou sbernici, ktery ma projektovany a garantovany pocet spojeni jenom 50. Pak uz vyrobce negarantuje, ze dojde ke spolehlivemu a trvalemu propojeni obou casti spojeni ). Jak je to u audio-jacku tohoto konkretniho vyrobce (vyrobcu jsou desitky), netusim.
Normalne se opravuji u mobilu poskozene mikroUSB konektory a konektory na napajeni, tak nevim, proc by neslo vypajet a napajet par audiojacku. Zkusenejsi opravar elektroniky to zvladne. V nejhorsim to vezmete do servisu, kde normalne opravuji elektroniku (TV, radio, mobily, ...), ale neinzeruji "opravy" zakladnich desek. Pro ne to bude pajeni stejne jako libovolne jine pri oprave moderni elektroniky s huste osazenymi deskami.
Na Youtube je spousta navodu jak to delat.
To se mi moc nezdá. Porucha bude v konektorech - a ty jsou součástí počítačové škatule a ne na desce. Z desky k nim vede kabel. Zřejmě budete muset vzít pájku, koupit female konektor a přiletovat ho k příslušným drátkům. Ze zadní strany počítače to nebude vadit...
doplněno 07.09.14 21:52: Teď jsem si uvědomil, že vzadu to vlastně opravdu je na desce. Takže bych to vytáhnul z předního konektoru skrz skříň dozadu k novému konektoru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.