Nejste přihlášen/a.
Mám starou grafickou kartu která má 512Mb paměť. Nehraju moderní hry takže mi to delší dobu stačilo. Chtěl bych ale sehnat nějakou starší kartu s 1Gb jestli se povede. Dočetl jsem se ale názor že málokdy karta (pro staré PC a na staré hry - v té době kdy byla XPéčka a začínaly Win 7) potřebuje přes 1Gb paměti. Tak by mě zajímalo na co konkrétně a v jakých situacích ta karta tu paměť potřebuje. Kdysi jsem hrál hru - letecký simulátor který měl v paměti načtenou mapu ČR a ta zabírala dohromady as 22 GB ale samozřejmě že do paměti RAM se načítá jen něco třeba 1-2 GB. Tak mě napadlo jestli by se ta větší paměť tady uplatnila, prostě aby se ty textury terénu stihly rychleji načíst a tudíž s letadlem (civilním) bych mohl letět rychleji. Kdežto při moji 512MB mám ten problém že mohu letě jen menším pomalejším letadlem jinak se to bude sekat.
Dobrý den, já Vám odpovím jen obecně. Pokud má grafická karta větší paměť, tak tím nic nezkazíte - naopak. Problém při kousání a tuhnutí PC nebo sekání a padání her či kousání videa je právě většinou o nedostatku paměti grafiky, která je přetížená a nestíhá (ovšem, může to být i malou a přetíženou pamětí RAM). Pokud si pořídíte "silnější" grafiku, tak nebudete asi létat rychleji, ale snad bez sekání a plynule. Jenom si dejte při nákupu pozor, aby ta grafika pasovala do sběrnice na základní desce v PC - je jich více druhů. A "silnější" grafika si také bere více proudu a více se zahřívá. Zdravím!
Ještě bych se chtěl zeptat: když mám na desce paměti DDR a na kartě je napsáno že mají DDR2 pojede to na mé desce? Tzn. musí to pracovat na stejné frekvenci nebo to nemá nic společného s CPU a northbridgem? Ty data z GK vedou přímo do procesoru karty nebo je to jinak?
Jestli máš ještě DDR a chceš koupit kartu s DDR2 (tedy doooost starou), možná by neuškodilo upgradovat na celý nový počítač. Nějaké AMD APU ti při celkem rozumné ceně nabídne výrazně vyšší výkon i bez samostatné grafické karty.
Ne, upgrade opravdu nepotřebuju. Jen se ptám jestli to pojede nebo ne. Chci kartu s DDR2 ne kvůli frekcenci ale kvůli větší video paměti.
doplněno 28.05.14 18:56:A to je co to AMD APU, to je procesor? Nebo integrovaný grafický čip?
Upgrade na kartu s DDR2 není nic jiného, než jen a jen vyhozené peníze.
APU od AMD jsou procesory s integrovaným grafickým jádrem (Radeon R7) s celkem slušným výkonem, pro tebe více než dostatečným.
To si nemyslím. Jelikož hodlám svůj starý počítač používat ještě minimálních dalších 10 let. Stačí mi to. Nelze tvrdit že to jsou vyhozené peníze, možná by byly pro vás, ale ne pro mě. Já hraju jen staré hry a moderní hry mě nezajímají tak na co nový PC.
Jenže já mám patici na pentium a ne AMD. A nový PC by mě zase vyšlo na majlant i kvůli tomu že na něj nemám náhradní díly takže když se něco pokazí nemám to jak odzkoušet a musel bych za to platit... Plus že když se to pokazí třeba za dva roky tak mi v opravně která u nás ve městě nikde není, řeknou že to je staré a blablabla. Prostě mi stačí staré PC a je to bez problému.
Pokud máš aspoň 300W zdroj a bednu, tak by to bylo deska + CPU + RAM + disk, max. 10k Kč a minimálně několik dalších let by se na něm (zejména po koupit grafické karty) dalo hrát i novější hry ve výrazně vyšším rozlišení.
A na tohle máš díly? Od čeho je podle tebe záruka?
Když se ti pokazí to, co máš teď, tak ti taky rovnou nabídnou nový počítač...
doplněno 28.05.14 20:18:I to moje pitomé Pentium za 1.400 Kč má vyšší výkon, než to tvoje. Celý počítač mě nestál ani 7.500 Kč (resp. měl jsem pevný disk z notebooku, takže jsem dal celkem asi 6.000 Kč)...
doplněno 28.05.14 20:24:A vím, o čem mluvím, počítače, podobné tomu tvému, mám doma asi tři (P4 2.66 GHz, 1 GB DDR2, Radeon 9600 + 2× P4 1.8 GHz, 512 MB DDR a int. GPU)...
A jak staré je to tvoje pentium? Kdy si ho kupoval? To já přeci mohu říct taky, že bych si ho dneska mohl pořídit za 3000
A když budu chtít tak si mohu koupit 3 počítače jako mám doma za 9000 a co jako z toho? Nepotřebuju to, tak nevím co tu frajeříš.
doplněno 28.05.14 22:46:Záruka ti funguje 2 roky, ale ten počítač mám už 10 let. Nebudu přece kvůli záruce kupovat každé 2 roky nové pc... Takže ty za těch 6000 dneska koupíš fungl nový pc nebo repasovaný / používaný?
Staré je skoro přesně rok (+/- pár týdnů).
doplněno 28.05.14 22:46:Byl bych rád, kdybys už konečně pochopil, co se ti tady snažím vysvětlit - že upgradovat takto starý počítač nemá nejmenší smysl. Potvrdí ti to každý, kdo se v hardwaru aspoň trochu vyzná. Počkej, až tohle najdou ostatní rádci...
doplněno 28.05.14 22:49:Počítač jsem si poskládal kompletně nový a teď z něj píšu. Během toho roku dostal jen další disk a větší bednu (z Aukra za 150 Kč). Po prázdninách, jestli budou peníze, chci upgradovat na i5 4670k a tohle nechat rodině.
No a v tom je ta pointa. Ty si koupil starý počítač za pakatel. Já si pořídil nový počítač (neříkám nejmoderněšjí, ale ne zastaralý) v té době. Když bych chtěl koupit to co máš ty tak ho koupím levně, ale když budeš chtít koupit nový, zaplatíš mnohem víc. Tak o čem se tu vlastně bavíme? Před deseti lety bylo všechny díly mnohem dražší. Tak si to přepočítej zpět na rok 2004 kolik by si v té době zaplatil za pc s mojím pentiem 4 2.000 + 1250 Mb RAM a disk ATA. Pak jsem ještě přikoupil ATA ale já to měl nové za 10.000.
Oprava: Pentium 2.4 Ghz
Tak ještě jednou: Počítač jsem poskládal z nových komponent (ještě mám někde fakturu) v květnu 2013, tj. skoro přesně před rokem. A 6k pro mě jako pro studenta bez brigády (zatím) není zrovna pakatel.
Jo, ale to je v roce 2013. V roce 2004 by si za něj dal třeba 20.000 A já ho měl za 10.000 Už to chápeš o čem se bavíme? Je něco jiného poskládat počítač v roce 2004 a něco jiného v roce 2013 DNESKA Kdybych neměl ten svůj počítač a chtěl bych investovat za dobrý pc ale levnější, tak mi bude stačit těch 6000 píšeš.
U mě to není upgrade v tom smyslu že bych potřeboval vyšší výkon. U mě je to upgrade protože chci ze současného pc dostat víc z paměti co do kapacity, ale nechci kupovat nový protože nepotřebuju vyšší výkon.
Běžné věci: Hraní středně náročných her (LFS, R3E, Race 07, ETS čas od času GRID nebo něco podobného), základní úpravy videa (Wondershare Video Editor), zvuku (Audacity) a grafiky (GIMP, občas ZPS), sem tam virtualizace (VirtualBox). Ale to i5 chci zejména proto, abych měl CPU, který tak 2-3 roky vydrží (pak bude zase upgrade).
No vidíš, ale já hry vesměs nehraju takže proč bych měl kupovat počítač na hraní her (ten co máš ty), když akorád programuju a občas si zahraju prehistorickou hru? Je fakt, že je ještě jedna jediná hra ta je novější, ale tam potřebuju akorád dostatek operační paměti, a ta videopaměť, kdybych měl 1Gb tak by mi to bohatě stačilo. Nic víc nepotřeuju. Jestli za deset let budu potřebovat tak pak si samozřejmě koupím rovnou 64 bitový. Ale člověk neví co bude za deset let, tak proč to řešit. Nyní to nepotřebuju.
Víš co, a co takhle napsat, co je to za hru a jakou kartu chceš (nevím o kartě s 1 GB DDR2)?
doplněno 28.05.14 23:55: Jo a to moje rozhodně není počítač na hry, spíš kancelářský.Podle mě pokud jde o tu frekcenci a kompatibilitu, já si myslím, že by to mělo jet, protože i kdyby měla ta grafická paměť frekvenci já nevím třeba DD5 tak prostě jde o to na jaké frekvenci a šířce běží ten slot. Vlastně jednoduché selské uvažování. Že slotem 128bit nemůže projít nic co má vyšší frekvenci než na co byl stavěn... ne?
1. GDDR5 je, stejně jako DDR2, typ paměti, s frekvencí nemá nic společného.
2. Šířka pásma ovlivňuje propustnost paměti, ale s frekvencí rovněž nemá nic společného. Např. Paměť s 256bitovou sběrnicí propustí při stejné frekvenci dvakrát tolik dat co paměť se sběrnicí 128bitová.
Dobrý den, normálně jsem skoro uronil slzu. Můj první PC byl Pentium 1 MMX 166 MHz, HDD WD 3,1 GB, RAM 32 MB, mechanika CD-ROM 8x, grafika ATI 2MB, zvukovka Sound Blaster a 2x FDD.
K tomu monitor, klávesnice, myš a jehličková tiskárna. Rok 1997 a cena 70.000,- Kč. Jo, minulý týden jsem ho sešrotoval. Ale, na tom HDD mám OS Linux a nyní z něho píši. Zdravím!
doplněno 28.05.14 23:30:h4ever - no, také pěkná sestava. Pamatuji, že první čistá vypalovací média CD stála 500,- Kč za 1 kus. To bylo smutku, když se vypalování nezdařilo .
praivo - já jsem ho neměl puštěný léta a i monitor dosloužil už před časem. Stále mám tu tiskárnu Epson, klávesnici na DIN, myš na seriál port, zvukovku Sound Blaster, grafiku ATI, 2x FDD, CD-ROM 8x a moduly RAM. A třeba to někomu nabídnu.
A já koupil někdy v roku 1998-2000 taky svůj první byl to Celeron asi 250Mhz? HDD snad 3GB? Paměť možná tak 32MB. Ale v té době mi disk maximálně stačil a já si neuměl představit že bych někdy mohl potřebovat více Dal jsem za to málo, nevím kolik snad do 8-1000 tisíc, ale měl jsem to i s tiskárnou. Monitor zvlášť a byl drahý jak prase snad kolem 8000-1000. Ceny jsou jen orientační, hele tady to mám zdokumentované:
datum zboží cena
3.4.1998 Schubert 16-bit stereo sound card 698
14.8.1998 RAM Simm 16 MB 685
17.10.1998 32 MB SIMM 1479
17.10.1998 CD-ROM 32x Lite-On 2040
17.10.1998 kabel pro CD-ROM 110
6.3.1999 Grafická karta S3 Virge DX 4 MB PCI 950
2.5.2000 CPU PII Celeron 366 MHz 128kb, 370 pin+redukce 4980
2.5.2000 RAM DIMM 64MB SDRAM PC 100MHz 2820
2.5.2000 M/B Soyo, Intel BX 443, PII-PIII 300-600MHz 3200
2.5.2000 Grafická karta Diamont G480, 8MB AGP + TV karta PCI 2800
2.5.2000 HDD Seagate 3.2 GB Ultra ATA 33.3MB/s, PIO4 128Kb, 5400/min. 2900
23.10.2000 Monitor NEC - MultiSinc 75F 13085
23.10.2000 vypalovací mechanika TEAC 4x/4x/32x 7515
26.10.2000 Tiskárna Lexmark Z31, black and white 4600
celkem za rok 1998-1999 5 962 Kč
celkem za rok 2000 41 900 Kč
celkem 47 862 Kč
No, tak tohle jsi pos... Nějaký sběratel by ti za něj možná dal celkem dost peněz (těchto počítačů je už dnes jenom málo)...
doplněno 28.05.14 23:44:Vždycky jsem smutný, když vidím, jak lidi ničí tyhle historické kousky Taky jsem jeden měl (asi ještě starší), ale nakonec jsem ho dal jednomu pražskému sběrateli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.