Nejste přihlášen/a.
ahoj už nechci Microsoft Windows a tak chci nějaký free linux,ale jaký?Jaký je najlepší? pc bude na net,video,filmy,fotky,pdf,ofice prostě kancl
vybírám mezi Ubuntu,Fedora,OpenSuSE,PCLinuxOS,atd jaký je ten jen? díky za rady
Zdravím
Osobně používám Ubuntu 12.04. Je to verse s podporou 5 let (LTS) od dubna 2012. Nezabývají se tolik komerčními programy, jako třeba bývalá Mandriva, Red Hat a pod. Mají velmi dobrou podporu komunity. Unity jdou vypnout. Spustit bez instalace samozřejmě jdou. Vyzkoušel jsem několik versí Linuxu a tahle se mě zdá pro běžného uživatele a pro profesiální práci nejlepší. Chce to ale mít na RAM aspoň 1 G. Jede i na 500 M, ale je pomalé.
Na CompaqMini jsem byl nucen nainstalovat si Ubuntu. (Nbook jsem si koupil v zahraničí, řádně proclil, ale když mi jeho WinXP SP3 ULCPC [t.j. že ty Win byly specielně upraveny pro tento nbook] totálně lehly, tak se CZ zastoupení Micros. odmítlo o nějaké pomoci bavit> "ULCPC pro Českou republiku nebyl pro CompaqMini uvažován".) - Na fórech jsem jsem byl nasměrován k Ubuntu. Jako úplnému začátečníkovi se mně instalace podařila na 1. pokus, měl jsem štěstí, že nechyběl žádný ovladač, a už>3 roky vše (včetně WiFi atd.) běží bez jediné poruchy.
Ačkoliv má jen střední vybavení (Intel Atom 1,60 GHz x2 | 1 GB RAM), přesto na něm mohu ZÁROVEŇ například : downloadovat z MEGA | uploadovat na Wuala | poslouchat Český rozhlas | editovat text. Nic se neseká, a když 1 up- či download vypnu, druhý se NEzrychlí.
Přesto linux nedoporučuji nikomu, kdo si nechce se svým OS hrát, ale chce jej používat - hlavně pro roztříštěnost distribucí (sotva někdo zvládne příkazový řádek, považuje za svou morální povinnost vymyslet novou distribuci) a z toho plynoucích problémů s ovladači (výrobci hardware neberou linux vážně), nesmyslné přemisťování ovládacích prvků od jedné verze téže distribuce k vyšší verzi, atd. Viníkem jsou "špičky" linuxové komunity, kteří na podobné připomínky zdola prostě kašlou ...
Tak jsem koupil v bazáči XP a pohoda,jakýkoliv linux jsem vypálil tak po dokončení instalace jen černá obrazovka,je vidět že je linux pro běžné uživatele k h**nu.
Někdo třeba nemá náladu a čas řešit problémy - potřebuje na počítači pracovat a ne si s ním hrát, aby jej donutil normálně fungovat.
Zkus Ubuntu. Jinak v Linuxu můžeš používat Windows
Jinak ti doporučuji čerpat info z Youtube. Mraky návodů step by step
potřebuji Linux protože nemám Windows teda tak za 2 dny nemudu mít Windows protože bych ho musel nějak aktivovat a mebo koupit licenci...
Zkoušel jsem Ubuntu, je pro linuxového laika celkem schůdný.
Ale nic Vám snad nebrání si pod Wokna zdarma nainstalovat virtuální počítač (používám VMWare) a jednotlivé systémy si vyzkoušet. Pro každého je totiž "nejlepší" něco jiného...
Proč už nechcete Windows? Distribucí Linuxu jsou stovky a každá má něco do sebe. Každému vyhovuje něco jiného, takže doporučuji vyzkoušet několik distribucí a zůstat u té, která bude nejlépe odpovídat Vašim potřebám.
Já jsem měla nejradši Mandrivu, nyní uvažuji o vyzkoušení Linuxu Mageia (má navazovat na Mandrivu) nebo Mint.
Zkoušela jsem i další distribuce, ale moc mne nenadchly. Jako jedna z nejhorších mi přišlo tolik propagované K/X/L/EdUbuntu ... Opravdu záleží na tom, co od toho očekáváte, a na HW Vašeho PC/NB.
------- I kdybyste to zkoušel jenom "z nudy" a časem se vrátil k Windows, posune Vás experimentování dál.
Na vyzkoušení Linuxu bez nutnosti instalace a odinstalování po konci pokusů je docela dobrý Slax. Instaluje se na CD nebo flešku. V BIOSu se nastaví bootování z CD nebo u USB média, zasune CD nebo fleška a restartuje počítač. Víc na webu. Kdo je zvyklý na Win, obvykle všechno jiné porovnává s nimi.
Slax je bomba, navíc ho vyvíjí čech a v další verzi dle jeho slov by to mělo startovat raz dva - do dvou sekund.
Tak jsem nainstaloval Ubuntu nejnovější verzi tuším 14,4 a pohoda je to dost použitelné akorád mám jedinej problém a to že mi nejde změnit rozlišení obrazovky,mužu dát jen 1024x768 a nebo pak 800x600 a je tam napsáno neznámý displej potřebuji rozlišení 1680x1050 jak to nastavit? mám integrovanou grafiku intel v CPU připojení přes DVI tuším,(ta modrá koncovka)
díky za radu
zkus tohle :
http://rysmir.net/blog/2012/05/ubuntu-zmena-rozliseni-a-reseni-zmeny-rozliseni-po-restartu-pocitace/
Trochu jsem bádal na googlu a našel jsem postup jak přidat chybějící rozlišení (příkazy za $ zadej do konzole):
$ cvt 1680 1050 60
Ta 60 je frekvence v hz (nevím co máš tak dosaď správnou nebo nech tak. Ten cvt příkaz vypočítá nastavení různých jiných ptákovin nutných pro doplnění rozlišení).
následný výpis může vypadat nějak takhle (příklad z mého počítače):
# 1680x1050 59.95 Hz (CVT 1.76MA) hsync: 65.29 kHz; pclk: 146.25 MHz
Modeline "1680x1050_60.00" 146.25 1680 1784 1960 2240 1050 1053 1059 1089 -hsync +vsync
Takže se vezme ten výstup a použije se příkaz pro přidání rozlišení (za --newmode se zkopíruje zbytek řádku co byl za modeline - opět příklad z mého počítače):
$ xrandr --newmode "1680x1050_60.00" 146.25 1680 1784 1960 2240 1050 1053 1059 1089 -hsync +vsync
Teď se dozvíme ke kterému výstupu jsme připojeni:
$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 16384 x 16384
DFP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
...
...
DFP6 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) ...
Vidíme, že jsme připojeni k DFP6 (můj případ, DFP je digital flat panel tedy LCD, pokud si připojen přes VGA bude tam něco jiného jako "connected").
Nyní přidáme rozlišení k aktivnímu výstupu (v mém případ DFP6)
$ xrandr --addmode DFP6 1680x1050_60.00
Nyní už by zmíněné rozlišení mělo jít přepnout v seznamu rozlišení obrazovky (nemám ubuntu, nevím kde hledat), případně se dá rozlišení rovnou aktivovat (opět v mém případě DFP6, v tvém asi něco jiného):
$ xrandr --output DFP6 --mode 1680x1050
Uff, snad to s tímhle půjde
Jako nedávno konvertovaný linuxák mohu doporučit Linux Mint. Nejnovejší verze má vyjít koncem května. Já na Mintu začínal a byl jsem s ním spokojený.
Teď už sice používám jinou distribuci, která je mnohem náročnější na instalaci a údržbu, ale pro nováčka bych rozhodně doporučil Linux Mint. Je to takové Ubuntu bez divného prostředí "unity".
Zdravím
Jenom doplním. Třeba HP tiskárny mají podporu hardweru pro linux perfektní. A mnohé třeba účetní programy mají distribuce i pro linux i pro windows. Jenom je potřeba si vybrat dobrého výrobce a dobrou firmu. Ti dobří myslí s dobou. Stejně většina v současnost vyvíjených programú jede na přenositelných platformách, např JAVA, takže je spustíte na čemkoliv. Linuxu se není třeba bát. Strašení příkazovou řádkou je jenom strašení. To je jenom bonbónek na dortu. V Linuxu pracuje drtivá většina serverú a stále více velkých firem. Jenom se o tom moc nepíše v médiích, protože to zřejmě někomu moc není vhod. Třeba Rusko, Čína a Indie jedou na Linuxu. A to je masa lidí. Takže ty procenta, které se udávají je jenom reklamní tryk.
Rusko, Čína a Indie - co se týká koncových uživatelů - nejede masově na Linuxu, ale na kradených Windowsech. Což sice i sám Microsoft vnímá jako problém, ale moc proti tomu nečiní, protože si takto lidé na jejich produkty alespoň zvyknou a do budoucna sází na to, že i nelegální instalace se jim podaří alespoň částečně eliminovat.
Jinak to, že se Linux masově používá na serverech (asi máte na mysli webové servery, protože v enterprise sféře se zase tak masově nepoužívá) neznamená, že bude přívětivý pro uživatele. Mnoha lidem ale určitě bude vyhovovat - tedy pokud budou mít to štěstí a budou disponovat podporovaným hardwarem. Tady nic proti.
Osobně provozuji linuxové stroje pro různé věci, ale na koncový počítač bych si jej tedy nedal. Jednak proto, že mi rozhraní Windows vyhovuje, druhak i proto, že jako dodavatel software vím, že mezi lidmi a firmami drtivě vládnou Windows a prostě se tento minoritní systém nevyplatí podporovat, pokud k tomu nemám konkrétní důvod. To platí nejen u domácích, ale i zahraničních zákazníků. Na nějaké procenta statistik kašlu, tohle je realita.
Zdravím
Určitě máte pravdu. Ale. Strávil jsem pár rokú na montážích na Ukrajině. Trochu znám tamní poměry. Rusko, Čína a Indie jsou monitorované pouze sledovacím systémem Windows. Každý uživatel má doma špióna. Radši si zalepte Web kameru izolačkou. Linux obecně špionáž neprovádí. Takže skutečnej počet uživatelú Linuxu je pouhý hrubý odhad, snad i řádově. Vy jako dodavatel softwaru budete určitě chválit svoje zboží. Je to logické a pochopitelné. Trochu ale nechápu tu přívětivost. Pracuju s Linuxem 10 let. Před tím jsem pracoval na Windowsech, začínal jsem na 3.1, což asi už málo kdo. Opravuju počítače, ne jako profik, ale trochu do toho vidím. Nepovažuju se za profesionála, ale přívětivost mě spíš chybí u Windows. Já jsem jako uživatel Linuxu za deset let neměl žádný pád systému, žádný vir a ani korunu nákladú. Určitě má Linux svoje chyby. Komunita je ale dost pružná a když chyby odesílám, jsou většinou odstraněny. Nakonec kdybych měl zásadní problém, múžu si otevřít zdroják a co se mě nelíbí si opravím sám. To berte samozřejmě jako hec, ale třeba u počeštění to zas tak velký problém není. Ale jinak vaše odpověď je kvalitní a přeji hezký den.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.