Nejste přihlášen/a.
Prosím o pomoc, jinak snad nepostoupím do dalšího ročníku. Podle zadání jsem vytvořila databázi se dvěma tabulkami. Pak mám vytvořit 6 dotazů a 7 sestav, přičemž jednu sestavu upravit pak v návrhovém režimu a v hlavičče doplnit o jméno, příjmení, třídu, školu, datum, event. logo školy. Nevím si rady. Provedu jednoduché dotazy, ale jak např. mám provést dotaz"studenti pouze z Prahy", když mám zadanou Prahu 1, Praha 3, Praha 6, Praha 7, atd., tak jsem vedle. Nevím, jak zadat podmínku. Sejně neumím vytvořit dotaz"studenti z ostatních míst", když tam mám třeba 7 dalších měst. No a sestavy jsou hotové neštěstí, protože to na mne křičí, že mám tabulky propojit relací. Když se mi na ploše objeví dvě tabulky, jakým způsobem je propojit - např. - rodným číslem (rodné číslo mám v obou tabulkách). Už jsem měla dávno seminárku odevzdat a dosud jsem v návodu nenašla správný postup. Vím, že pro toho, kdo to aspoň kapku zná, je to brnkačka, ale já jsem měla dvě hodiny výuky, nikdy jsem v Accessu nedělala (a nikdy ani dělat nebudu). Oslovila jsem plno lidí, kamarádů a jsme na tom stejně. Tedy oni to neviděli, o ACCESSU neslyšeli a"nemám jim prý sprostě nadávat". A pomoc typu"máš návod přímo v PC" apod. je mi fakt k ničemu.
Moc díky.
Access neznám, ale v podstatě by všechny DB měly fungovat stejně. Určitě tam bude ekv. k "SELECT * from TABULKA where bydliste like %Praha% " (ev. NOT LIKE).
Tabulky musíš propojovat podle jednoznačného údaje, rč je k tomu výborné!
Propojení není taky nic extra těžkého, např. "SELECT * FROM TABULKA1 LEFT JOIN TABULKA2 ON tabulka1.rc=tabulka2.rc WHERE ...", ale myslím, že Access bude mít grafické prostředí, takže půjde jen o přetažení pomocí myši. Ovšem měl by umět i ruční zápis.
Zatím moooc dík, vyzkouším to přetažení myší (Tvou odpovědí mi totiž blýsklo v mozkovně - že jsem to PŘECE NĚKDE už zaslechla...) , ale s filtry budu nejspíš děsně bojovat dál. Nemůžu to teď hned vyzkoušet, neb jsem na místě, kde ACCESS nemám, musím až odpoledne doma. Ahoj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.