Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

MS ACCESS 2003 - složitější dotazy

Od: kalamajka* odpovědí: 5 změna:

Prosím o pomoc, jinak snad nepostoupím do dalšího ročníku. Podle zadání jsem vytvořila databázi se dvěma tabulkami. Pak mám vytvořit 6 dotazů a 7 sestav, přičemž jednu sestavu upravit pak v návrhovém režimu a v hlavičče doplnit o jméno, příjmení, třídu, školu, datum, event. logo školy. Nevím si rady. Provedu jednoduché dotazy, ale jak např. mám provést dotaz"studenti pouze z Prahy", když mám zadanou Prahu 1, Praha 3, Praha 6, Praha 7, atd., tak jsem vedle. Nevím, jak zadat podmínku. Sejně neumím vytvořit dotaz"studenti z ostatních míst", když tam mám třeba 7 dalších měst. No a sestavy jsou hotové neštěstí, protože to na mne křičí, že mám tabulky propojit relací. Když se mi na ploše objeví dvě tabulky, jakým způsobem je propojit - např. - rodným číslem (rodné číslo mám v obou tabulkách). Už jsem měla dávno seminárku odevzdat a dosud jsem v návodu nenašla správný postup. Vím, že pro toho, kdo to aspoň kapku zná, je to brnkačka, ale já jsem měla dvě hodiny výuky, nikdy jsem v Accessu nedělala (a nikdy ani dělat nebudu). Oslovila jsem plno lidí, kamarádů a jsme na tom stejně. Tedy oni to neviděli, o ACCESSU neslyšeli a"nemám jim prý sprostě nadávat".*zed* A pomoc typu"máš návod přímo v PC" apod. je mi fakt k ničemu. *plac*Moc díky.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Access neznám, ale v podstatě by všechny DB měly fungovat stejně. Určitě tam bude ekv. k "SELECT * from TABULKA where bydliste like %Praha% " (ev. NOT LIKE).

Tabulky musíš propojovat podle jednoznačného údaje, rč je k tomu výborné! *palec*

Propojení není taky nic extra těžkého, např. "SELECT * FROM TABULKA1 LEFT JOIN TABULKA2 ON tabulka1.rc=tabulka2.rc WHERE ...", ale myslím, že Access bude mít grafické prostředí, takže půjde jen o přetažení pomocí myši. Ovšem měl by umět i ruční zápis.

kalamajka*
hodnocení

Zatím moooc dík, vyzkouším to přetažení myší (Tvou odpovědí mi totiž blýsklo v mozkovně - že jsem to PŘECE NĚKDE už zaslechla...) :), ale s filtry budu nejspíš děsně bojovat dál. Nemůžu to teď hned vyzkoušet, neb jsem na místě, kde ACCESS nemám, musím až odpoledne doma. Ahoj.

al bunda*

Nezakládej více otázek se stejným tématem. Nic neurychlíš.
Hezký den.

kalamajka*

Dík za upozornění. Dnes jsem tento web našla poprvé, proto jsem v jednom případě napsala, že to píšu na více míst. A nechápala jsem, proč mi to vždycky odkudsi zmizí a je to zase jen jednou (e-mail jsem si totiž přečetla mnohem později o tom, že byl dotaz zařazen do jiné rubriky, než jsem zadala sama.) Protože se mi nedařilo sehnat pomoc, myslela jsem, že někdo chodí do "školy", ale nechodí na "programování", někdo chodí na "ostatní" a nechodí na "programování" a na "školy" apod. No a že nic neurychlím, to já vím - bezmoc je mrcha. :(Taky se měj fajn.
al bunda*

V pohodě. To bylo jen upozornění. A ty další dva dotazy jsem smáznul, opravdu by tu jen zabíraly místo a tříštily reakce.
Jinak vidím, že jsi registrovaná, takže veškeré změny od poslední návštěvy po novém přihlášení uvidíš.
Zachovej nám přízeň.
Hezký den a hodně zdaru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]