Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvalitní monitor k stolnímu pc

Od: monitorek odpovědí: 24 změna:

Poradí někdo s výběrem monitoru k pc? pro běžného uživatele a pro sledování filmů..co nejmenší formát a co nejlepší obraz...pokud možno ne černý...nebo nej Značka? díky

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mám perfektní LG Flatron IPS231. Monitor vybírám vždy podle kvality obrazu. Černou matnou barvu rámečku považuji za ideální - nic se neleskne a neruší. Kupovat "načančaný" monitor s bílým rámečkem a nekvalitním TN panelem nepovažuji za rozumné.

Je to 23" IPS panel s LED podsvitem, cena kolem 4000 Kč. Nic horšího, resp. menšího už dneska nemá cenu kupovat.

lendak*
hodnocení

proc ne mensiho,...ne velky display vadi

ben®

Dobrý den, já bych pro nákup monitoru volil už jen značku Dell. Velikost si kupte podle své potřeby. Je rozdíl, když někdo dělá na PC např. grafiku nebo jen brouzdá po internetu.

Jenom upozorním, že větší monitor má i větší spotřebu elektřiny. Barvu si zvolte podle chuti a podle barvy ostatních komponent k PC, aby to bylo estetické. Zdravím!

doplněno 01.05.14 13:59:

lendak - to nemůžete asi srovnávat. V monitorech bych jim věřil. A také záleží na "poštelování".

Ale, možná je řešit značku zbytečné. Já preferuji monitor s matnou obrazovkou. Není to příjemné při práci nebo sledování filmů "být v tom obraze", jako u lesklé obrazovky.

doplněno 01.05.14 14:06:

lendak - pokud přecházíte ze "skleněnky" na panel, tak ta kvalita obrazu jde dolů. Černá barva už není černá a tím je horší kontrast a i zobrazení jiných barev. To je stejné jako u přechodu ze staré TV na "placku". Člověk to vnímá chvilku a potom si oko zvykne. Panel prostě svítí a barvy jsou "naředěné".

lendak*
hodnocení

bene ale mám DELL notebook mini...a kvalita obrazu je žalostná:/

zwiki*
hodnocení

0x

Zdar.

Mám dobré zkušenosti s monitorem zn. Benq.Vyberete si benq.katalogmonitoru.cz/...

jofa*

Podle mých zkušeností, monitory v ceně kolem 4-6 tisíc jsou na stejné úrovní . Měl jsem Benq 19", iiyama 24" a LG. Na sledování filmů a běžnou práci postačující. Pro solidnější práci s fotgrafií to nestačilo a tak přišel na řadu Eizo. Pokud chcete monitor hlavně na sledování filmů, tak dost dobře nerozumím, proč co nejmenší. Pro mne byl na toto optimum na stůl 24". Jinak iiyama byl dobrý.

lendak*
hodnocení

ahoj jofo:chci nejmenší páč ho mám na stole blízko a velká obrazovka je tudíž nepraktická...doted jsem měla starý typ monitoru HYUNDAI...TAková ta velká stará krabice..ale obraz perfektní.čistý,hladký,bezva barvy i kontrast...tak nechci jít k horšímu...

jofa*

Tak kvalitní monitory jsou, ale to jsou pěkné pálky. Jestli chcete v kategorii do 5 tisíc, tak dávám typ na iiyamu 19". iiyamu monitor jsem měl a tehdy splňoval moje požadavky. alza.cz/... . Jinak v této kategorii je jich povíc.

lendak*
hodnocení

jofo: přesně tohle hledám..někoho kdo měl tuhle IIyamu...potřebovala bych ji srovnat ještě s těmato dvěma...jaký byla ta iiyama co se do kvality a ostrosti obrazu týče..podání barev..kontrastu...budu na tom i upravovat fotky...dělám grafiku a v této cen.kategorii jsem vybrala tyto tři..ale netuším který zvolit a nechci šlápnout vedle...posílám foto...

Kvalitní monitor k stolnímu pc
jofa*

Mně před 5 lety stačila IIyama 24" TN. Upravoval jsem fotky i koukal na filmy. Dalo se to považovat za velice dobrý. No na fotky mi to po nějakém čase přestalo vyhovova a pořídil IPS EIZO 230. To je le někde jinde, než výše monitory. Šel bych do toho NECu IPS pokud to budete mít i na grafiku.

lendak*
hodnocení

JOFA:...ale ten Dell je taky IPS...a píšou u něj na grafiku..nemužu se rozhodnout mezi tím NECEM a Dellem:(d

jofa*

Neviděl jsem v provozu ani jeden, ale pokud bych měl pro sebe definitivně rozhodnout který, tak Nec. Má mírně menší odezvu a repro, což se může hodit a také se mně zdá masivnější podstavec. Není nic horšího, než když se člověk na to bojí sáhnout. Je to na Vás, ale věřím, že budete v této cenové hladině spokojena.

jghj
hodnocení

no myslím,že budu mít rozum a přece jen zase pořídím tu tlustou krávu Monitor CRT..))...co jsem tak koukala po LCD tak je to všechno na jedno kopyto...špatné podání barev..text kostičkovenej.někde mázlej,jinde ostrej ale pořád viditelně pixelovanej a zubatej...což u mýho starýho monitoru CRT vůbec nebylo...ve srovnání LCD za 10 000,-..a CRT monitoru ..vychází kvalita podání a obrazu jako mnohem ,mnohem lepší u CRT...nedá se to vůbec srovnávat...LCD technologie je podle mě krok k horšímu..marná sláva..jediná její výhoda je nízká hmotnost.,ale to je tak vše...

praivo*

Co se týče barev - u všech se dá vyvážení barev upravit, stejně jako kontrast a jas. Text vypadá jak má, pokud si rozlišení nastavíš na maximum, co monitor umí (tzv. nativní rozlišení). Pokud je dost vysoké (HD Ready - 1366×768 - a výš, pixelymoc vidět nejsou, rozhodně ne víc než u CRT). Jediná nevýhoda moderních monitorů oproti CRT je delší odezva.

jofa*

No nevím, kde ty chyby hledáte nebo vidíte, jestli v titulcích u filmu nebo tam může bý nastaveno malé rozlišení atd. Tento text zvětším na 400% a žádné kostičkování nevidím a mázlrej vůbec ne. Co to kde sledujete nebo děláte na pc, že to vidíte tak nekvalitní? Konkrétně barvy mám na monitoru ( EIZO CS230) velmi dobré a budete je mít na NECu taky dobré. Musím se téměř "drze" zeptat, co to na novém monitoru chcete dělat, že Vám nevyhovuje žádný?

doplněno 04.05.14 19:06:

Pro - jghj

ladinpraha*

Já myslím, že to moc řešíš, protože všechno je o zvyku a tvé požadavky splní každý. Když mi odešel HP 22", tak jsem vybral na netu podle poměru parametry/cena 24" AOC. Navíc jsem byl překvapen matnou obrazovkou, protože tohle nikde v popisu neuváděli a já nepočítal s tím, že se dá vůbec sehnat. Díval jsem se i po 30", ale ty už byly téměř o polovinu dražší. Takže co chci říct, mám širokoúhlý 24" monitor, vedle něj druhý 19", ale 4:3. Oba jsou na výšku zhruba stejné. Pokud tedy koupíš širokoúhlý 19", pak bude jeho výška poměrně malá. A obraz jsem měl na všech těchhle plackách vždycky bezvadný. Pokud tedy zrovna nepřehrávám film ve formátu mp4.

praivo*

Na filmy tohle neee, zvol něco s poměrem stran 16:9. Já mám na stole starý 19"HP w1907v a celkem se na něj dá dívat, i když bych radši měl něco co umí FullHD..

doplněno 04.05.14 16:35:

Za mě alza.cz/... kvůli formátu (na filmy výrazně vhodnější), kontrastu a DVI. Není to sice přesn 16:9, ale pořád lepší než 5:4.

jjhggg
hodnocení

jde mi o grafiku...ale nejen o to..co jsem tak koukala na monitory LCD v prodejnách a prošla jsem jich nejmín 5..tak ty novodobý monitory byly všechny horší než moje starý CRT Hyundai...nejvíc se to projevuje na textu...je kostrbatý,zubatý,(pixely)..stejnou kostrbatost mám i na svém notebooku.a .je to strašně protivný...namáhá to oči...což u starého CRT nebyo...pozorovací uhly u LCD jsou katastrofa..vypadá to všechno jak pod vodou...barvy ani nemluvě..ty jsou uplně mimo..nemají hloubku, probarvení.,sytrost...všechno je to jak zředěný ...hruza...na starej CRT se dobře dívalo..všechno bylo vyvážené...pixely v textu nebyly znatelné..obraz byl hladký a čistý... .barvy super...prostě kvalita zobrazení je nesrovnatelná...tekutý krystaly mě nepřesvědčily...a nejsem sama,dle některých diskuzí na netu...

jjhggg
hodnocení

ještě doplním,že nepotřebuju širokou placku..poměr stran širší než delší mi nevyhovuje...než očima přejdu celou plochu obrovskýho monitoru je poledne...navíc mi přijde obraz u těch širokouhlých zbytečně nataženej do šířky..(viz muj notas)... velká šířka a na výšku mi chybí cm potřebný pro rozbalení celých funkcí grafic.programu...děs běs...menší plocha mi daleko víc vyhovuje

jofa*

Fakt já nevím, co kde vidite na písmu kostrbatý (pixely). Teď jsem pro zkušku v grafickém editoru napsal text na černém pozadí 30 cm na délku a 10cm výšku, koukám na to z cca 60 cm a nevidím sebemenší "kostrbatost" hran v textu. Jinak rozměry monitorů mají různý. Tak musíte si připlatit a koupit kvalitní monitor. Jak jsem psal, mám EIZO cs230 a s žádným CRT bych neměnil ani náhodou. Pozorovcí úhly vůbec nemusím řešit. Opravdu nevím co je špatně. Kdyby jste byla poblíž, tak Vám řeknu ať se jdete podívat a ještě večer jej objednáte.

jofa*

...nejvíc se to projevuje na textu...je kostrbatý,zubatý,(pixely)..stejnou kostrbatost mám i na svém notebooku.a .je to strašně protivný...namáhá to oči...co

Při rozlišení monitoru 1920x1080, ani při zvětšení na 400% tento text v poradně neuvidíte z normálně pozorovací vzdálenosti kostrbatý. Tak nevím co to kde vidíte tak nekvalitního v textu.

jjhggg
hodnocení

JOFA: a při rozlišení 1280 x 1024 pixelů ?

jofa*

Samozřejmě, že bude při normálním zobrazení 100% kvalitní. Nebo to kvůli zraku potřebujete zvětšit 200-400% a i tak perfektní.

praivo*

Jedině že by měla vypnuté vyhlazování textu (ClearType)...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]