Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

DOS a BIOS

Od: deviljack odpovědí: 11 změna:
11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, nejlepší pro "studium"tohoto budou odkazy. Zdravím!

cs.wikipedia.org/... cs.wikipedia.org/...

jabraka*
hodnocení

0x

My,vlastníci domácích počítačů Sinclear a jejich domácích verzí,jsme si systému DOS užili!Mohl bych o tom vyprávět.BIOS byl pak prvek obsluhy hardware.Ještě také fungoval v mém PC 286.To už ani není pravda.

JABRAKA

jabraka:

dovolím si poopravit Sinclair,

já ještě udržuji v provozu Atari Portfolio, jeden z nejpovedenějších kapesních PC s DOS 3, který měl ve své době o malinko rychlejší takt procesoru než tehdejší stolní PC :-D

Namačkal jsem do něj větší operační paměť a RAM disk, slot na paměťové karty mám upraven na CF karty a přidělaný podsvit displeje elektroliminiscenční fólii a malou externí FDD vlasní výroby.

Je to skvost :)

jabraka*

Ano,ano,Sinclair je správně.Na DOS mám ještě i knihu příkazů pro 8.bit procesor.8088.

JB

lmgify

Ktery Sinclair mas, ze ma DOS? Pokud nepocitam ty ROMky v pozdejsich rozsirujicich modulech (FDD, IDE, ...), tak Sinlair mel "OS" (spise BASIC) ve sve ROMce.

A proč jen Sinclair? Můj první PC, který byl osazen Pentiem o taktu 100 MHz byl provozován ma MS DOS 6.22... jo, to byly časy...

lmgify

Tomu se rika "mrhani procesoru" *smich* Chudak Pentium se ani neprepnulo do chraneneho rezimu a pracovalo jako i8086, jen na 100MHz :) Doufam, ze jsi na tom provozoval alespon nejake aplikace, ktere bezely v extenderu.

V dobe P100 uz byly k dispozici Windows 95®. Kamarad to tak provozoval. Vim to. Chodil jsem mu to okukovat, nez se dostala kopie W95 i ke me a ja to rozbehl na sve 486 *smich*

Nu když jsem PC koupil, tak Win95 ještě nebyly... vyšly až v srpnu 1995. Takže jsem několik měsíců jel na MS DOS 6.22, pak si asi 14 dnů hrál s Windows 3.1 a pak přešel na Win95.

misabalu*

Dovolím si podotknout, že BIOS se používá na počítačích PC dodnes! Takže jaká že to BYLA pravda. To ještě pravda JE a dlouho ještě bude. Sice se začal objevovat UEFI (což by měla být náhrada BIOSu), ale z toho, co má přinášet za novinky je jen jedna, která se snaží prosadit tzv. Secure boot pro omezení konkurenčních operačních systémů a DRM - kvůli ochraně autorsky chráněného obsahu proti kopírování.

host*
hodnocení

0x

předchozí rádce jen velmi stručně doplním

BIOS je program nahraný v pevné paměti v patici na základní desce počítače. Umí počítač oživit, napsat písmenka na monitor a přečíst znaky z klávesnice, a pár dalších základních oživovacích funkcí.

DOS je dnes už opuštěný program pro práci s disky (harddisk - namontovaný v počítači, floppy disk - výměnný, zastrkává se do škvíry v mechanice pro čtení disket). Diskový operační systém umí zobrazovat, kopírovat, mazat, adresáře se soubory, atd, atd. Není pevnou součástí počítače, při spuštění počítač se načítá z harddisku nebo z diskety.

buss
hodnocení

0x

A jám mám pčitadlo PP06, kde je PP DOS.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]