Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Znak and na české klávesnici

Od: len* odpovědí: 21 změna:

poradte prosím, jak napsalt " and " ( většinou v náztvu firem ) na české klávesnici?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

na české klávesnici pravýAlt + C

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, trochu to upřesním - podržte pravý Alt a potom 7 (nikoliv na numerické klávecnici, ale nahoře - tam, kde je "ý"). Zdravím!

doplněno 02.04.14 16:21:

Tak, pokud jste pravák (a ti většinou píší pravou rukou), tak tam, kde je ta píšící ruka najdete i pravou stranu - tedy pravý Alt je ten vpravo od mezerníku (to je taková hodně velká klávesa až největší). To jen pro upřesnění stran. No, já to mám takto funkční v českém rozložení a pod OS Linux. Ale, pravý Alt a následně C funguje také = &. A zavináč jde udělat pravý Alt a pak V.

Asi takto = @. To už je mimo dotaz. A hlavně srovnat ty strany .

len*
hodnocení

zdravím, díky za tip, vyzkoušela jsem raději oba alty ( mám dost probém rozeznat levou a pravou stranu :)

ale nevyšlo to. budu asi používat vložení symbolu. jen že právě přišel šéf, chtěl mi diktovat a divil se, že neumím napsat "and". no toto! :)

monika123*

Zkusila jsem taky a taky mi to nejde...ma byt ceska, nebo anglicka klavesnice?

len*

díky za radu.. alt poznám.jen strany už asi nesrovnám :), jsem " stranově nevyhraněná " a píšu oběma rukama, stejně jako na počítači mohu mít myšku pro obě ruce . nebo šít, nebo krájet, stříhat... akorát člověk nemá nikdy úplnou jistotu, kde je vpravo a kde vlevo:)

ja*

Dobrý den, v příloze zasílám poděkováni za velmi poučné rady.

Znak and na české klávesnici

hodnocení

1x

Otázka je starší, možná to už nikoho nebude zajímat, ale protože mi žádný z výše uvedených způsobů nefunguje, tak doplním: Znak & vznikne napsáním čísla 38 při stisknutém levém "alt". Je to kódování podle "Kamenických" a funguje už od systému DOS prakticky ve všech programech bez ohledu na operační systém.

doplněno 17.07.14 09:06:

bmbx - všechny kódy si samozřejmě nepamatuju, ale mám v šuplíku vytištěnou tabulku, podle které dokážu napsat jakékoliv písmeno či myslitelný znak (i takové, které jsem v životě neviděl), jen pomocí "alt" číselné klávesnice. ;)

doplněno 17.07.14 09:14:

Třeba tohle: Ă, nebo dokonce .

magdon:

přesně tak, je to nejspolehlivější způsob a je dobré, že lze takto napsat jakýkoliv znak pokud si ty kódy člověk pamatuje :)

lmgify

Je to kódování podle "Kamenických"

Příběh je to velice dojemný, naneštěstí je úplně blbě *smich*

Sám uvádíte, že "&" má (ASCII) kód 38. Kódování bratrů Kamenických změnilo znaky na pozicích 128-171 (173), tedy zcela mimo rozsah původní ASCII tabulky (0-127)

Ten znak "&" fungoval uz na tech nejstarsich strojich, funguje na vsech soucasnych i minulych systemech, ktere se byť i jen snazily byt standardni a bude vzdycky fungovat vsude, protoze je soucasti puvodni ASCII sady, stejne jako napriklad tech zakladnich 26 pismen latinske abecedy (anglicke abecedy) nebo mezera nebo Enter.

No tak jo, máte pravdu, až do čísla 127 je to kód ASCII *jasne* , bratři Kameničtí to jen doplnili od 128 dál. Ale myslím, že to na podstatě věci nic nemění.

hop®

Jen doplním, kódy je nutné psát na numerické klávesnici...

lmgify

myslím, že to na podstatě věci nic nemění.
Krome toho, ze to nema nic spolecneho s kodovanim bratri Kamenickych, cestinou a DOSem, tak se opravdu nic jineho nemeni :)

ASCII předchází DOS nejmene o 10 let.

imgify:

ono je "hezké" jak se zde trefuješ do magdona, kód kamenických, ASCII, co čemu předcházelo a kdesi cosi :)

Hlavní téma tohoto vlákna ale je, jak se dostat ke znaku, který není na aktuální klávesnici dostupný ...

Když už, tak mezi vznikem ASCII a DOS je období téměř 20let, ale obávám se že vyvolání znaků pomocí ALT NUM se nedatuje zavedením ASCII :-D

lmgify

Moje prispevky v tomto vlaknu maji byt jen takove stouchnuti do Magdona. Rozhodne to nema byt nejake napadani a vysvetlovani, ze tomu nerozumi. Je to spise takove vysvetleni, ze mu to funguje, i kdyz vlastne poradne nechape proc.

S tim rozdilem 20 let ASCII (1963) a DOS (1981) musim v podstate souhlasit. Ja vychazel popaměti z let 1967 (coz je podle toho, co ted ctu, az druha verze standardu, ktera se vice podoba soucasne verzi) a 1980 pro DOS (IBM teprve uzavira smlouvu s Microsoftem o dodani noveho OS).

ASCII uz v tom roce 1963 ziskala tu svou zakladni podobu (rozřazení do skupin po 16) tak, jak je známa dodnes. Další změny jsou prakticky jen v řídících kódech.

Podstatou tech mych odpovedi je, ze ta cisla, ktera se vytukavaji na numericke klavesnici, jsou standardni ASCII kody daneho znaku. Staci tedy znat tu tabulku a clovek dokaze naklepat co chce. Stejne tak jsem slysel, ze jdou naklepat i Unicode kódy. Nezkousel jsem to.

Ten pristup pres pravy Alt, to nevim, odkud se vzalo, jestli je to vynalez Windows.

Jasně, já to jako šťouchnutí taky bral, s tím pravým altem bych to viděl na Win, tam se to liší podle klávesnice, třeba na noťasu mám českou, ale jsou tam ještě další německé a ty mi fugují s pravým altem, kromě ostatních znaků které fungují na všech PC stejně.

k2
hodnocení

0x

"pravy ALT+7" vznikne &

Tak jen na okraj bych poznamenal, že znak & se jmenuje ampersand, ale to není podstatné. A k tomu psaní, ono záleží nejen na tom, jakou mám klávesnici, nejen zda českou či anglickou, ale i při té české, zda je to qwerty nebo qwertz, nebo případně česká programátorská.

Já mám nastavenu qwerty a ampersand píšu, jak to tu někdo uvádí, jeko pravý alt (někdy označený šedě, grey, někdy je na ní nápis AltG, případně ten alt, co je blíž numerické klávesnici, prostě sláma na rozdíl od levého alt – seno) + alfanumerické 7 (prostě na té horní klávese, na které je ten znak nahoře vlevo). Nebo taky ctrl + alt left +7, ale ctrl + altG + 7 mi funguje taky a tak je jedno, zda to píšu vpravo či vlevo. A zavináč píšu jako Alt grey + 2, nebo ctrl + alt left + 2. Když se přepnu na qwertz, tak mi to udělá ampersand pomoci alt grey + c, nebo ctrl +alt left + c. Ale vyzkoušejte si to. Já už mám v tom taky trochu zmatek, jak to tu furt píšu a zkouším.

(btw při qwertz mi to píše zavináč pomocí crtl + alt + v, nebo altG + v.)

kartaginec:

ALT Grey? ALT G nebo ALT Gr - ALTERNATE GRAPHICS

Nebo tak.

For what its worth, I worked at Sun during the development of the Ultra 5/10, and as a linguist by education and programmer by trade, my opinion was always that "Alt Gr" stood for "Alternate Grapheme." There were others present who shared this opinion (and some who didnt), and there were more than a few lunchtime debates about IBMs thought process. Either way, theres the $0.02 of someone who was there to see it put on the keyboard.

I always thought AltGr stood for Alt Grey because they used to be in darker grey colour than the other keys --

hodnocení

0x

Zdravím Vás,

pokud máte zájem i o další psaní znaků, mohu zaslat tabulku.

internet je plný tabulek ASCII kodů v nejrůznějších podobách...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma alfanumerické znaky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]