Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je prolomení cizí wifi nezákonné?

Od: ak12 odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, je prolomení cizí wifi nějakým programem nezákonné? Díky.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ti, co tvrdí, že je to nezákonné, by měli napsat konkrétní číslo zákona a paragraf.

Mohlo by se jednat o užívání cizí věci, ale to se týká jen věcí větší hodnoty (a jakou má vůbec hodnotu připojení? Cena nemusí být totéž co hodnota, a je vůbec připojení "věc"?) Podle mě se na to dá aplikovat akorát odpovědnost za vzniklou škodu, nicméně je otázka, zda a jaká škoda vůbec dotyčnému vznikla.

hodnocení

2x

Na to mysli paragraf 230 trestniho zakona.

To je sice pravda, ale taky musí podle §12.2 existovat nějaká společenská nebezpečnost, a ta je v takovémhle případě nepatrná (něco jako když si utrhneš sousedovo jabko z větve, co jde přes plot - i když i na tom je někdo ochotný prosoudit grunt :) ).

cuca*
hodnocení

1x

No tak to by melo.

Pokud ti jde o pripojeni k internetu, porid si svoje.

Doufam ze na to zakony jsou...

Pokud nekdo ke mne prijede na navstevu, klidne mu sve pripojeni poskytnu,o tom zadna...

jara147

pokud sousedovo wifi zasahuje můj dům,bydliště či dokonce ložnici kde spím,chová se špatně a nemorálně on..Sít ,kterou si ke mě ,bez mého souhlasu kdokoliv natahuje at už drátově či bezdrátově si můžu používat jak chci ...stejně jako můžu trhat jablka ze stromu,který je sice v něčí zahradě,ale větve přesahují na ulici,nebo do mojí zahrady...připojení není věc,nelze poškodit,navíc wifi záření škodí zdraví...Hulvát je ten kdo výkonem své wifi přesahuje zdi svého domu,ničí zdraví sousedům,škodí lidem v okolí i těm,kteří bezdrátové připojení nepoužívají...Takový hulvát nemá na nic právo a přesah jeho sitě je samozřejmě naprosto volně použitelný...

Tak to bych vás chtěl vidět, jak byste chtěl udělat, aby vaše wifi pokryla jen váš byt/dům, nevím, co je na tom za hulvátsví, že něčí wifi zasahuje i k vám, myslím, že vás to nijak neomezuje. To by byl pak hulvát každej.. Televize, Rádio, Řidiči automobilů projíždějících okolo, atd... Mně třeba do bytu dost silně zasahuje několik AP ze základní školy, a nevšímám si, že by mne to nějak omezovalo, nebo dokonce vadilo...

ladinpraha*

§ 230

Neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací

(1) Kdo překoná bezpečnostní opatření, a tím neoprávněně získá přístup k počítačovému systému nebo k jeho části, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

(2) Kdo získá přístup k počítačovému systému nebo k nosiči informací a

a) neoprávněně užije data uložená v počítačovém systému nebo na nosiči informací,

b) data uložená v počítačovém systému nebo na nosiči informací neoprávněně vymaže nebo jinak zničí, poškodí, změní, potlačí, sníží jejich kvalitu nebo je učiní neupotřebitelnými,

c) padělá nebo pozmění data uložená v počítačovém systému nebo na nosiči informací tak, aby byla považována za pravá nebo podle nich bylo jednáno tak, jako by to byla data pravá, bez ohledu na to, zda jsou tato data přímo čitelná a srozumitelná, nebo

d) neoprávněně vloží data do počítačového systému nebo na nosič informací nebo učiní jiný zásah do programového nebo technického vybavení počítače nebo jiného technického zařízení pro zpracování dat,

bude potrestán odnětím svobody až na tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

... a další

zakonyprolidi.cz/...

figurek*
hodnocení

1x

nevím jestli je prolomení cizí wifiny nezákonné, ale rozhodně je neslušné. Jak se označuje ten, kdo používá cizí věc bez vědomí majitele? V lepším případě hulvát, v horším zloděj.

kangaroo*
hodnocení

1x

Pokud wifi není zabezpečená, tak je to legální a blbost majitele, ale pokud nějak zabezpečená, tak je to nelegální :-D

filipeew*
hodnocení

0x

Myslím že jo.

hodnocení

0x

Je to nezákonné a nemorální. Slušného člověka taková zhovadilost ani nenapadne.

amidamaru*
hodnocení

0x

Jasné,že to je nezákonné.Ale kdo se to doví?Vždyt jsou i programy a návody,jak prolomit sousedovic vifi.Jedna věc.Když si někdo dá vifi router,musí počítat,že tok dat bude mít poloviční.A vy vlastně mu berete pouze z toho,co jde do eteru.Pokud se nepřekecnete,tak se nikdo nic nedoví a nic nebude trestné.Není žalobce,není soudce.

"Když si někdo dá vifi router,musí počítat,že tok dat bude mít poloviční.A vy vlastně mu berete pouze z toho,co jde do eteru."
Tak to mi prosím vysvětlete ;)
amidamaru*

Vysvětlím.Když někdo používá internet z kabelovky a dá si připojit wifi router,aby nemusel být připojen na tvrdo,ale třeba v jiné místnosti,tak musí počítat,že rychlost Se mu sníži o polovinu.Jak pak zjistí,že se mu někdo ze sousedů napojil na něho?Router od kabelovky,i whfirouter bliká stejně.Na prolomení hesla wifiny existují programy.Ale pokud jsem zjištoval,jedou pouze pod sedmičkou.Xp,ani osmička je nevezmou.Ale nebudu tady psát,které to jsou.

wogoos*
hodnocení

0x

Ano, je to nezákonné asi jako když se při přezouvání opřu dlaní o sousedovi dveře.

syn

Tak to asi těžko, spíš jako když zkoušíte kliku jestli má zamčeno (pokud má nezaheslovaný přístup), případně pokud mu strkáte do zámku šperhák/planžetu/jinou pomůcku abyste zkusil "jak dobrej má zámek".

virgill
hodnocení

0x

zalezi taky jestli pouze kradete internet nebou primo neci data pak by taky mohl platit § 182 Porušení tajemství dopravovaných zpráv

hodnocení

0x

Je celá řada "nadšenců" (řekněme hackerů), kteří mají své připojení (cizí nepotřebují), nikomu na data nesahají a snaží se na cizí wifi připojit jen ze sportu (těší je, když se jim to povede) a jsou-li úspěšní, "jdou na další" :)

Ale do jaké míry to je nezákonné a proč, by mě zajímalo také (např. u auta se rozlišuje krádež vs. užívání cizí věci (a asi i jiné))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]