Nejste přihlášen/a.
prosím o pomoc manžel mi odblokoval heslo pro přihlášení počítače, nutně ho musím zablokovat aby mi tam nechodil, jak tomu mohu zabránit, aby jej nemohl odblokovat úplně
Když ho zaheslujete a on neví heslo tak se tam nedostane,pokud mu ho neřeknete.
doplněno 27.03.14 16:44:Tak to nevím v práci zapomněli na jednom PC heslo a ani ajťáci se tam nedostali museli zformátovat disk.
To si jenom myslíš. Pokud s počítači trochu umí, dostane se tam za pár minut.
Softwaru pro zrušení/změnu hesla je plno (např. Trinity Rescue Kit) a pokud by to náhodou nešlo, Linuxu je nějaké windowsácké heslo ukradené.
Pokud k harddisku z PC máte fyzický přístup (mohu jej vyndat a připojit k jinému PC) tak jste schopen heslo pomocí nástrojů výše popsaných vynulovat a do pc se dostat až na pár vyjímek a ty jsou pokud je systém zašifrovaný. Dále existují nástroje na lámání hesel, kde zjistíte heslo uživatele, takže uživatel nic netuší a vy se do PC dostanete (to je ještě zákeřnější). Je to jenom o schopnostech a znalostech. Pokud chcete systém opravdu zabezpečit nezbývá než šifrovat, ale pozor ! Při dostatečně dlouhém hesle, když heslo zapomenete se už asi k obsahu nedostanete. Jedině vyzkoušet všechny kombinace (brute force, metoda hrubou silou), ale těch při dostatečně silném hesle je tolik, že k úspěšnému provedení budete potřebovat stroj času.
Pokud vám heslo odblokoval, je stav takový, že se všichni dostanou na vaše nastavení? Nejdřív si zajistěte emailovou schránku tak, že zadáte Nástroje-Možnosti-Zabezpečení a zrušíte zaškrtnutí Pamatovat si na serverech hesla. Tím se sice budete muset pokaždé přihlašovat, ale nikdo se vám do emailu nedostane. Stejně bych pak ale ještě to heslo změnil. Pak se musíte kouknout kdo je administrátorem PC. To najdete vlevo dole po kliku na Start, pak Ovládací panely, Uživatelské účty. Zkuste se stát sama administrátorem a manžela nechat jen jako uživatele. Nebo zrušit jeho účet úplně. To ale bude sakra prskat!
Jak jsem psal již výše pokud se k HDD dostaneš fyzicky role user, nebo administrator nemá žádný význam. Vymontuju HDD, připojím k pc, kde jsem administrator a s připojeným HDD můžu dělat co chci, reset hesla administratora potom šup HDD zpět přihlásím se na administrátora změním si heslo a změním třeba hesla všem uživatelům. Pouze šifrování HDD je bezpečné.
Jak se zminujete lze zasifrovat cely HDD, ale to by jsem v tomto pripade povazoval za extrem. Ja si nedovedu predstavit, ze by jsem manzelce mazal hesla, nebo slidil v jejim notebooku ikdyz k tomu mam potrebne znalosti, natoz odstranovat hesla (pravdepodobne provedeno pres administratorsky ucet).
Proto se ptam, jestli je notebook tazatelky a jestli na nem dela sama. Potom reseni samozrejme je
doplněno 28.03.14 14:37:Souhlas. Jinak je jeste moznost nabootovat notebook z nejakeho live CD / DVD linux, nebo lze i Win a pracovat takto. Po vypnuti notebooku v nem zaruzene zadna data nezustanou a nemusite se bat ani zadnych key logeru a podobnych programku.
Dalis moznost jak nenechavat stopy v PC je pracovat se Sanboxii, jeden cas jsem to pouzival. Data lze smazat velmi snadno. Jen neochani pred key loggem
Pockame si, co napise tazatelka, takto muzeme radit jeste par dni. Toto hadam bude chtit reseni " na miru"
Souhlasím s vámi dakon® je to extrem, ale asi jediná bezpečná volba jak uchránit citlivá data před nechtěnými zraky pokud musím sdílet PC s jinými oosobami myslím tím fyzicky ( na jednom pc pracuje několik lidí ). Pokud mám fyzický přístup k HDD, nebo v PC mohu nabootovat do jiného OS je celkem jedno co máte v PC za OS a hesla si smažete. Potom už záleží na konkrétní osobě zda své dovednosti využije a pomůže kamarádovi resetovat zapomenuté heslo, nebo zneužije a bude někoho šmírovat. Ještě mě napadlo zašifrovaná data nejsou zabezpečená proti smazání takže v extrémní situaci můžete narazit na to, že k datům se útočník nedostal, ale to ho tak naštvalu, že všechno smazal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.