Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opětovná aktivace USB

Od: zahra* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, nevíte někdo jak opětovně aktivovat USB zařízení, jehož činnost byla řádně ukončena ve WinXP, bez vysunutí a zasunutí onoho USB zařízení. Jedná se konkretně o WiFi adapter pokud nechci být připojen. Děkuji za odpověď.

doplněno 19.03.14 07:52:

Trochu upřesním situaci. Nejedná se o NTB, ale klasický COMP. Přístup k netu chci přes svůj mobil s Androidem (nejde mi o rychlost a v tarifu přístup k netu mam stejne). Takže jsem používám WiFi - USB adapter, konkretně TL-WN722N. Pokud nejsem na netu tak stejně docházi ke komunikaci a tudíž se mi ubírá limit. Pokud zruším "Přenosný přístupový bod" v mobilu tak to stejně bude hledat sítě a zdržovat. Tak adapter "regulérně" odpojím. Pokud ho budu opět chtít připojit mohu jej vyndat a opět zandat a vše bude OK (stejná situace jako správně uvedeno v odpovědi s externím diskem). Jenomže za pul roku budou kontakty při takovém používání nespolehlivé. Tak jsem uvažoval, že při zasunutí něčeho do USB systém scanuje dotyčný bus a nastavuje vše pro použití. Dotaz se týkal toho zda a jak je možné toto scanování (systémovou službu) vyvolat softwarově. Způsob "Zakázat a Povolit" řešením je, ale bohužel ne pro manželku. Té by vyhovovala ikonka na ploše "Opětovně připojit k netu", ale má smůlu - bude se to muset naučit..

Děkuji za již zaslané odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomas11*
hodnocení

2x

Já bych připojení jednoduše zakázal a potom zase povolil když chi být připojen.

pavelv*
hodnocení

1x

Povedlo se mi to udělat ve WinXP takto:

odebrat zařízení, spustit správce počítače, tam rozkliknout řadiče sběrnice usb a u odebraného zařízení bude žlutý vykřičník. Klikněte pravým a dejte odinstalovat. Poté stačí stisknout tlačítko vyhledat změny hardwaru. Takto jsem to udělal cca 5x, pokaždé se mi to ptalo na restart pc, ten jsem odmítl, při šestém pokusu se už zařízení nenačetlo. Zkuste to, třeba Vám to pomůže.

Toto je skutecne asi jedina moznost we Win, ale obavam se, ze je pomerne slozita. Radeji by jsem zarizeni znovu zapojil. Mozna k tomu existuje nejaky SW, ktery to dela automaticky

hodnocení

0x

Pokud jste USB WiFi kartu odebral pomocí ikony "Bezpečně odebrat hardware" na hlavním panelu, tak ji znovu zaktivujete zasunutím do USB portu. Máte-li notebook, bývá na něm tlačítko/posuvník pro vypínání a zapínání WiFi. Jinak se WiFi ovládá příslušným programem, kde jsou zaškrtávací políčka pro zapnutí/vypnutí Rádia nebo pro Deaktivaci celého adaptéru.

doplněno 18.03.14 22:16:

Zdravím @hope ! Dotaz se týká WiFi zařízení. Jak je vypnout a zapnout softwarově jsem tazateli odpověděl v poslední větě. Zkrátka wifinu neodebíráte hardwarově, ale softwarově, pak ji nemusíte znova strkat do USB. U novějších notebooků to by to mělo jít odpojovat přepnutím tlačítka. Myslím, že na to se tazatel ptal, ale křišťálovou kouli nemám. *nevi* K vašemu dotazu - když externí disk "Bezpečně odeberete", zastaví se. Po novém zasunutí USB chvíli trvá, než se dostatne do otáček a načte si svá data. I kdyby šel ovládat jenom softwarově, tak tuto startovací fázi disku neurychlíte. Já to softwarově neumím, ale možná ještě někdo poradí.

doplněno 18.03.14 22:59:

@hope, tu flešku přece nemusíte mít přímo v HUBu. Strčte do HUBu prodlužovačku USB, do jejího opačného konce vražte flash disk a položte si jej vedle notebooku. Pak ji budete moci snadno fyzicky obsluhovat. Totéž můžete udělat s externím harddiskem.

doplněno 19.03.14 13:31:

@hop: ... a nemám v NB milión ÚeSBéček... Nevím, kde jste k tomu přišel, já to netvrdil. Na vaše dotazy správně odpověděl rádce @pavelv - to je řešení pomocí myši, jestli vám to vyhovuje, tak jej používejte. Já zůstanu při klasice.

hop®

Tohle asi tazatel nechtěl slyšet ! :(

Zkusím dát podobný příklad - dotaz:
Mám připojený externí disk přes USB, a pokud chci exterák (s ext napájením) vypnout aby zbytečně neběžel, nejdříve ho odeberu. Pokud si ale vzápětí vzpomenu, že si tam ještě pro něco chci "sáhnout", musím ho vypnou a znovu zapnout, aby se znovu přihlásil. Raději bych ho znovu přihlásil a načetl softwarově přímo z windows. Ale jak?!

Chápete už dotaz a problém?

doplněno 18.03.14 22:33:

@kimba: nejde mi o rychlost, ale o zbytečnou manipulaci s fyzicky méně přístupným USB připojením nebo vypnutím a znovuzapnutím disku.

Ale opět to byl příklad, zkuste odpovědět na následující teoretický dotaz:
Doma na stole pro NB mám flashdisk připojený do USB hubu, který používám jako zálohovací a který mám fyzicky špatně dostupný, takže jeho fyzické odpojení nebo připojení je problém. Před odpojením NB od USB kabelu (na kterém visí hub s flashkou, tiskárnou, myší, klávesnicí, DVD vypalovačkou...) odeberu flashku a pak ji chci opět připojit. Bez toho, abych odpojoval celý USB hub od NB.
TAK JAK NA TO?

doplněno 18.03.14 23:18:

@kimba opět neodpovídáte na dotaz !

... a nemám v NB milión ÚeSBéček, PROTO mám hub !

Tak ještě jednou, naposled:
Když jen s pomocí myši bezpečně odeberu nějaké USB zařízení, jak ho JEN s pomocí myši opět připojím? JEN klikáním ve Woknech?

A nehledejte, prosím, žádné náhradní varianty jako restart systému !

Děkuji...

zahra*
hodnocení

Trochu upřesním situaci. Nejedná se o NTB, ale klasický COMP. Přístup k netu chci přes svůj mobil s Androidem (nejde mi o rychlost a v tarifu přístup k netu mam stejne). Takže jsem používám WiFi - USB adapter, konkretně TL-WN722N. Pokud nejsem na netu tak stejně docházi ke komunikaci a tudíž se mi ubírá limit. Pokud zruším "Přenosný přístupový bod" v mobilu tak to stejně bude hledat sítě a zdržovat. Tak adapter "regulérně" odpojím. Pokud ho budu opět chtít připojit mohu jej vyndat a opět zandat a vše bude OK (stejná situace jako správně uvedeno v odpovědi s externím diskem). Jenomže za pul roku budou kontakty při takovém používání nespolehlivé. Tak jsem uvažoval, že při zasunutí něčeho do USB systém scanuje dotyčný bus a nastavuje vše pro použití. Dotaz se týkal toho zda a jak je možné toto scanování (systémovou službu) vyvolat softwarově. Způsob Zakázat a Povolit řešením je, ale bohužel ne pro manželku. Té by vyhovovala ikonka na ploše "Opětovně připojit k netu".

Děkuji za odpovědi.

tomas11*

No snad máte ikonu připojení na liště ,rozkliknout pravým myšítkem a vybrat povolit nebo zakázat se naučila i moje důchodkyně , to by neměl být problém.

Hope, jako podekovani za radu, ktere jsem jiz vyuzil jsem na internetu vykopal toto:

pcworld.cz/...

To by mohlo Vas problem vyresit asi nejlepe. Osobne ale nemam vyzkouseno! Co me mate, ze je tu napsano freeware, ale na jinych strankach je to uvedeno pouze jako zkusebne zadarmo, jinak je potrebne zaplatit licenci. Takze zvazte, jestli se Vam to vyplati.

Toto by melo byt free:

stahuj.centrum.cz/...

hodnocení

0x

používám sice placený USB Safety Remove, ale můžete použít free USBDeview v2.30

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]