Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Někdo kdo umí mechatroniku

Od: jambulilinkaaaa odpovědí: 3 změna:
ahoj,
nenašla by se tady nějaký skromná duše, co by byla ochotna ztratit pár minut mě vysvětlení několika pojmů, co se učí na vysokých školách?
Jde o mechatroniku a potřebovala bych definovat několik pojmů které jsou pro mě velice důležité ( hledám na internetu a nic a nic ).
Jedná se o definici kombinačních a sekvenčních systémů ( z řízení a mechatroniky )
děkuji :)
výtka
Upozornění od sys strejc 03. 03. 2014 13:05:45
Nezakládejte stejnou diskuzi na více místech!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
hodnocení

0x

VŠ nebo SŠ? Pro SŠ existuje učebnice Mechatronika, ale to je snůška všeho možného.

Sekvenční systémy řízení pracují podle uričitého postupu=sekvence. Například u automatické pračky: zkráceně například start, naplnění bubnu vodou až do seplnutí hladinového čidla, otáčení, vypuštění zase až do sepnutí čidla vypuštění vody, atd... . Řízení podle určitého postupu.

Kombinační... atd. Hodně se toho dá najít na webu pomocí vševědného googlu. Například z VŠCHT jejich e-learningové stránky moodle.vscht.cz/...

jambulilinkaaaa

SŠ - maturita.

Tu učebnici mám ale zrovna k sekvenčním a kombinačním systémům je tam napsáno pár vět které mě příjdou jako příklad a né definice. Jinak děkuji za stránku. Ale co to tak pročítám tak jsem narazila akorát na kombinační logické funkce a nic ke kombinačním systémům, proto sháním nějakého vysokoškoláka co by to měl znát :) my jsme se to neučily a otázky potřebuji mít hotové do pátku :(

host*
hodnocení

0x

Kombinační systémy už podle názvu vyhodnocují několik vstupních proměnných. Stručně řečeno, to jsou systémy, jejichž výstupy jsou závislé jen na okamžité kombinaci vstupních proměnných. Například u PIR čidla pro rozsvěcení světla na dvoře při příchodu do snímaného prostoru se světlo rozsvítí v kombinaci s těmito podmínkami: a) někdo musí vstoupit do prostoru zabíraného čidlem, b) musí být tma, protože za dne je zbytečně aby se rozsvěcelo. To jsou dvě proměnné.

Například u zabezpečení ordinace s laserovým zářením je možné laser spusti pouze v případě, že je a) sepnutý dveřní kontakt, to znamená, že dveře jsou zavřené a kdyby někdo vešel, záření se ihned vypne, b) je zapnutý přístroj pro laserové operace c) je sepnutá spoušť laserového paprsku. Atd.

Čili jsou to kombinace několika proměnných. Jak zapnutí, tak vypnutí, různé logické proměnné, které nabývají stavu 1 nebo 0 případně u fuzzy logiky i další stav, ale to je už jiná kapitola

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]