Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je tohle možné v Excelu?

Od: excelak odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

mám nějaký eshop, v něm nějaký ceník v Excelu. Vím, že v Excelu jde dělat různé kouzla, ale myslíte, že by v něm šla udělat i následující operace?

produkty (10tis) mají ve sloupci nějaké EAN kódy, 1 produkt, 1 Ean...a v řádku za produktem je také cena... Potřeboval bych vzít druhý excel, kde jsou stejné eany u produktů, ale jiné ceny...potřeboval bych, aby ten excel podle Eanu našel starou cenu a upravil ji za tuhle novou...dokáže to nebo bude nutné udělat všech 10tis produktů ručně?

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Máte dvě tabulky, kde je stejný EAN kód. Seřadila bych si v obou tabulkách EAN kódy vzestupně a vložila jako první sloupec. Vedle tabulky, kde chcete zjistit novou cenu, bych do buňky v 1. řádku s daty vložila funkci SVYHLEDAT (VZORCE-VYHL.a REF-SVYHLEDAT). Zadá se HLEDAT, co - odkaz na 1. EAN v tabulce, kde chceme měnit cenu, Tabulka - oblast kde bude hledat EAN s novou cenou, SLOUPEC - číslo sloupce, z kterého má při najití shody EAN vypsat hodnotu (ve Vašem případě pořadí sloupce v tabulce s novou cenou), TYP NEPRAVDA. V případě nalezení stejného EAN Excel do buňky doplní novou cenu. Pokud EAN nenalezne, objeví se hláška, že není k dipozici nebo křížky podle verze Excelu

Abyste mohl prohledat celou tabulku, je potřeba před kopírováním funkce do celého sloupce upravit funkci, aby se řádky neposouvaly a neměnila se oblast, v které vyhledáváte. Tj. je třeba doplnit do funkce před čísla prvního. a posledního řádku tabulky, v které se vyhledává, značku dolaru (např. vyhledání v sloupci N2:N36 doplnit na N$2:N$36). Zkopírujete funkci do celého sloupce. Pak už stačí jen přiřazené nové ceny přes ctrl C a vložit jinak jako hodnoty zkopírovat do sloupce s původní cenou.

figurek*
hodnocení

2x

Pro tak rozsáhlé přenášení dat potřebujete cyklus. V tomto cyklu pro přenášení bude nepochybně ještě jeden další cyklus pro vyhledávání, protože položky v tabulkách nebudou řazeny přesně stejně a přesně za sebou a určitě jich nebude stejný počet.

Cyklus dostanete do Excelu jedině přes makro. Rozumíte makrům?

zabu
hodnocení

0x

Asi ano. Přes kopírování buňky s novou cenou na původní, podle výsledku vyhledání stejné hodnoty v buňkách EAN. Ale: Nevím jak nové verze excelu umějí pracovat s připojenými tabulkami. Já tu mám starou 2000. Ta to neumí. Takže potom jedině nakopírovat nové ceny na další listy. a z nich to dát dohromady. Jednodušeji by se to asi dělalo v Accessu.

excelak
hodnocení

Děkuji vám moc za rady, jsou perfektní, až tak moc perfektní, že jim vůbec nerozumím :)

Ne vážně, jde vidět, že to nebude jen tak jednoduché, já do tohoto nedělám, excelům nerozumím a makrům už vůbec ne :)

Proto se chci zeptat, dali byste mi na sebe kontakt? Až bych potřeboval tuhle úpravu udělat, udělali byste mi ji? Ne zadarmo samozřejmě.

Děkuji

Zaregistrujte se a já Vám do vnitřní pošty pošlu kontakt. Zas tak složité to není - práce do čtvrt hodiny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]