Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maximální dosažitelná rychlost wifi 5 GHz

Od: bankman odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

jaká je reálně dosažitelná maximální rychlost wifi připojení na 5 GHz? Jde mi o to, že mám přes wifi připojený internet a můj poskytovatel mi tvrdí, že 8 mbps je max. dosažitelná hodnota, kterou mi může dát. Lže nebo je to pravda?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pravda to být může. Jedna věc je maximální reálně dosažitelná rychlost fyzického spoje v daném místě, druhá věc je konektivita do internetu a počet klientů, kteří se o ni dělí. Pokud poskytovatel chce, aby to rozumně fungovalo, nemůže to tlačit do extrémů, ale musí brát ohled na počet současně připojených klientů na stejném AP, vlivy počasí u dlouhých spojů, kapacitu internetového připojení s ohledem na očekávané vytížení sítě a další faktory. Pokud poskytoval tvrdí to, co píšete, tak bych mu věřil.

Jinak - mám tady soukromý spoj pouze pro mé účely na vzdálenost 1 km dle normy 802.11n a TCP/IP přenosy jedou naprosto spolehlivě 100 Mb/s full duplex. To jsou ovšem pouze lokální přenosy, nikoliv připojení do internetu.

opredat

@kovis: Můžeš poradit, jak realizovat přes wifi full duplex? Děkuji.

hodnocení

0x

8 Mbps rozhodně není maximum, co WiFi (5 GHz) dokáže. Základ IEEE 802.11a má přenosovou rychlost shodnou s 802.11g a to 54 Mbps, vyšší 802.11n až 600 Mbps.

Ovšem taky záleží na vzdálenosti přenosu a kvalitě signálu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]