Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Win7- licence

Od: damiann odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, moje situace: Teď mám win XP, chci si koupit legálně win7, ale nevím co znamenají ty licence. Koukám na Alze na toto: alza.cz/... to je ta OEM licence, ale potom jsem si všimnul že tam mají taky toto: alza.cz/... Na CZC psali, že OEM licenci je možné prodávat POUZE s novým PC (notebookem) a to buď předinstalovanou, nebo samostatně. Ale vůbec netuším co to má znamenat. Já teď mám XP a chci win 7. Co mám koupit? A proč je to druhé 2x tak drahé? Může mi to někdo vysvětlit? :) Díky

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, je to tak. OEM verze se neprodává samostatně, ale s novým PC - proto je levnější. Pokud někdo kupuje legální OS Windows pro starší PC, které už má doma, tak si kupuje plnou verzi a za plnou cenu. Zdravím!

doplněno 24.02.14 00:25:

Přečtěte si poslední odstavec na stránce viz odkaz. Jinak, verze je stejná, ale licence ne.

alza.cz/...

doplněno 24.02.14 09:10:

tomasek - ano, to je správná připomínka. Chtěl jsem jen upozornit na výklad pojmu licence OEM, ale verzi OS si tazatel musí zvolit dle svého, resp. dle svého PC.

tomasek*

Ten odkaz je Bene dobrý - je to právě tak, jak se tam píše - OEM verze je vázaná v podstatě na konkrétní počítač. Pokud by si člověk koupil nový, už by na něm licenci neměl použít znovu... Ale jde to právě obejít tím, že si k počítači koupím nějaký nový komponent (na jedné faktuře s operačním systémem) a ten operační systém je pak spojený právě s tím komponentem (např. zdroj). Tuším, že jednu dobu stačilo koupit "jenom" myš...

Jen pozor - dával jsi odkaz na Win 64-bit, ale tazatel chce myslím 32-bit.

Proč je ta druhá verze Win7 dražší? Protože to je přenositelná licence - může se použít na určitém PC a potom dát na jiný (když se u toho prvního smaže)...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]