Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zformátování disku s W7 a Ubuntu

Od: sejny* odpovědí: 4 změna:

Potřebuji kompletně smazat a zformátovat disk, který je rozdělen na dvě části. V pc je špatně nainstalovaný Windows 7 (který bohužel notebook nezvládá) a dále Ubuntu. Oba systémy potřebuji smazat a mít tak kompletně čistý a zformátovaný disk, na který si budu moct nainstalovat Windows XP. Problém je, že mi zformátování nejde ani s jednou instalačkou. Co s tím? Předem díky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Z linuxu programem GParted.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Ani Windows, ani Linux nezformátuje sám sebe. Kdo by je formátoval, kdyby tam nebyly. A celkem nechápu, proč by měl OS vyžadovat zformátovaný disk. On si ho sám zformátuje při instalaci. Aspoň tak to funguje u Ubuntu. Možná něco umí BIOS, ale nevidím žádný důvod, proč to dělat. Pokud máte Windows a Ubuntu, tak řízení přebírá Ubuntu a Windows zabalí jako soubor. Takže bych otevřel Ubuntu, smazal soubor Windows a pak bych legálně odinstaloval Ubuntu. Možná mě někdo znalejší doplní.

luke237
hodnocení

0x
Zadne formatovani se delat nemusi. Jestli presto neco chces delat, tak muzes smazat tabulku oddilu ("MBR"). Tohle se ale da udelat i z instalatoru operacniho systemu (OS), kde ti to nabidne, jestli chces pro dany OS vytvorit novy oddil.

hodnocení

0x

Sice jsem to nikdy nedělal, ale asi by stačilo life verzi nějakého linuxu na CD a zformátovat ten disk programem GParted.

Nebo si vybrat přímo nějaký linux a nainstalovat na ten špatný disk, při instalaci zatrhnout použít celý disk a zformátovat před instalací.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]