Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená tato hláška?

Od: terw456 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

prosím o radu, používám v telefonu prohlížeč Opera Mini a službu webnwalk k připojení k internetu. Když se chci přihlásit k emailu nebo Facebooku tak vyskočí hláška: Aplikaci Opera Mini není doporučeno používat k odesílání cotlivých dat, neboť přenos není šifrován po celé trase. Co to znamená? Existuje nějaké nebezpečí? Mám zkusit jiný prohlížeč nebo to bude to samé? Díky za odpověďi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomasek*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Nejsem si 100% jistý, ale myslím, že Opera Mini funguje tak, že zadáte nějakou stránku a na serverech Opery se stránka načte a k Vám do mobilu doputuje "zkomprimovaná" (upravená pro prohlížení v mobilních zařízeních - zmenšené obrázky apod.). Ta hláška nejspíš znamená, že celý tento proces (nebo jeho část) není šifrovaný a teoreticky by se k posílaným datům (nejspíš i heslu) někdo (nějaký "hacker") mohl dostat. Otázka je, jak velké to je riziko - osobně myslím, že moc velké ne, ale člověk nikdy neví.

luke237

Neco na tom bude. Z Opera Mini FAQ vyrobce:

Is there any end-to-end security between my handset and — for example — paypal.com or my bank?

Opera Mini uses a transcoder server to translate HTML/CSS/JavaScript into a more compact format. It will also shrink any images to fit the screen of your handset. This translation step makes Opera Mini fast, small, and also very cheap to use. To be able to do this translation, the Opera Mini server needs to have access to the unencrypted version of the webpage. Therefore no end-to-end encryption between the client and the remote web server is possible.

tomasek*

luke237 - jojo, takže je šifrovaný přenos skutečně problém. Jen je otázka, jestli to Opera Mini neumí, nebo to jen není dostatečně zabezpečené... Možná bych si stáhnul do mobilu ještě Opera Mobile a na ty zapezpečené transakce používal jí...

doplněno 17.02.14 11:12:

luke237 - asi máš pravdu. Přiznám se, že se mi to nechce zkoumat podrobněji :). Mě jen zmátla ta hláška (kterou popisuje tazatel) "Aplikaci Opera Mini není doporučeno používat k odesílání cotlivých dat, neboť přenos není šifrován po celé trase.". Z toho bych pochopil, že přenos možný je, ale není doporučován. Smysluplnější by byla hláška, že není možné využívat šifrované přenosy...

Nicméně mi z toho vyplývá, že pro běžné sufrování bych používal Operu Mini a pro ty zabezpečené přenosy bych používal např. Opera Mobile. Sám mám v telefonu nainstalovány obě verze..

luke237

V tom FAQ se jasne pise, ze sifrovana spojeni uz z principu cinnosti Opear Mini nemuze fungovat. Kdyz je to sifrovane, tak ta cache nerozpozna obsah (obrazky, html, ...) a nemuze tak komprimovat, coz je zakladni princip funkce te cache pro Mini.

Mini neni prohlizec jako treba ta Opera Mobile. Je to jen zobrazovac sezvykanych dat, ktere mu posle na cache. Ta cache je ten vlastni "prohlizec".

Podrobne se o tom pise v tech FAQ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]