Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci se zeptat proč mě poslední dobou skoro každý den chcípne počítač tzv. modrou smrtí? Co dělat aby to přstalo? A proč se to děje? Děkuji za odpovědi.
Závada může být HW nebo SW. Hlavně si zazálohujte důležitá data, pokud to ještě trošku funguje.
Zkuste si z netu stáhnout nějaký SW, kterýb třeba monitoruje teploty v počítači, možná zjistíte,m že stačí vysavač či kompresor k vyčištění chladících průchodů-
Potom bych zkusil reinstal operačního systému.
A na závěr servis, nebo podle stáří computeru šrot...
Jak je počítač starý? Může to být cokoliv, rádcové již skoro vše vyjmenovali, já bych ještě dodal zkusit vizuálně zkontrolovat, zda nejsou "nafouknuté" elektrolytické kondenzátory - většinou tmavý váleček nahoře stříbrný. Pokud je ta stříbrná část vyboulená, má to za sebou a musí se vyměnit (přepájet) nebo vyhodit celá deska nebo grafická karta, podle toho kde bude. Možná se přehřívá třeba čipset, nebylo by od věci změřit teploty uvnitř bedny nebo alespoň prstem zkusit jak je co horké. Některý chladič třeba správně nedrží a tím pádem nefunguje a součástka, kterou má chladit se přehřívá. Může to způsobovat i problém ve zdroji - opět se v něm často poškodí kondenzátory a zdroj je potom nestabilní.Nejlepší je měnit komponenty - jakmile to přestane dělat, měl by být viník nalezen.
Tak já přihodím ještě několi důvodů z praxe. Vadný HDD, zanešený chladič procesoru nebo grafiky prachem. Už jsem viděl i tak zaprasený MB, že se dost nečekaně objevovala modrá smrt. Vadný zdroj, kterej fungoval až na druhý spuštění. Bohužel uživatel nerespektoval doporučení k výměně, a stálo ho to kromě zdroje, navíc ještě nový procesor,MB a paměti.
Chci tím říci, že je potřeba na to přijít co nejrychleji. Mohlo by se to prodražit.
@zabu - ano, ale přiznejme si, že nejdůležitější na celém compu jsou ta naše data v něm, nikoli deska, paměti, ...
doplněno 30.01.14 20:03:@fido, já bych to nesrovnával. Pokud mám alespoň trochu aktuální data a odejde mi comp do věčných lovišť, mohu si koupit nový počítač a data tam nasypat. Pokud přijdu o důležitá data, nepomůže mi k jejich získání ani deset funkčních počítačů. Proto jsem zdůraznil ono zazálohování dat před dalšími "operacemi" s počítačem. Tohle doporučení asi nepochopí jen člověk, který jen brouzdá po internetu a nepoužívá počítač například k účetníctví. Ale myslím, že kdo jednou přišel o nenahraditelné soubory, ví o čem mluvím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.