Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlastní NAS

Od: jiristransky® odpovědí: 3 změna:

nevíte někdo o desce, která má integrovaný CPU, nějaké ty USB porty, SATA konektory a ethernet konektor ideálně i integrovanou ramku? Pokud taková deska existuje, chtěl bych jí použít pro stavbu svého NAS serveru. Nemám na mysli klasickej motherboard, ale něco malého a kompaktního (ideálně jen a pouze pro tyto účely), deska by se měla vejít do krabice, která je rozměrově velká cca 25cm x 20cm

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, myslím, že nic menšího (a s tím, co požadujete), než Mini-ITX základní deska, neexistuje. Můžete si vybrat podle chuti viz odkaz - s ventilátorem nebo s pasivním chlazením. Moduly RAM nejsou snad intgrovány do žádně základní desky.

Přesný rozměr desky bych Vám napsal zítra - musím rozdělat PC, kde ji mám. Zdravím!

P.S. Tyto zákl. desky se používají při stavbě domácích serverů nebo mediálních center.

alza.cz/...

doplněno 29.01.14 01:04:

Tak jsem dohledal, že zákl. deska Mini-ITX má rozměr 17 cm x 17 cm.

doplněno 29.01.14 01:20:

Ještě mám doma tuto věcičku (s OS Android) viz odkaz, ale to by asi nebylo řešení pro Vás.

alza.cz/...

doplněno 29.01.14 01:28:

Jo Jo, já jsem si s tímto udělal z "blbé"TV tu "chytrou"TV - smart TV. A z karty tam dostanu i OS Linux.

doplněno 29.01.14 01:46:

Přiznám se, že s NAS nemám vlastní zkušenost. Možná si vyberete již z hotových NAS.

alza.cz/...

doplněno 29.01.14 01:56:

Tak si ještě počkejte na jiné rady a třeba Vám někdo poradí lépe. Já jsem již uondán. Dobrou noc.

hodnocení

S rozděláváním case si nedělejte zbytečnou práci. zatím to je ve fázi teoretické. vpodstatě jsem měl na mysli nějakou podobnou destičku: svethardware.cz/... původně jsem totiž zamýšlel, že pořídím raspberry pi, ale z toho nakonec sešlo z těchto důvodů:

1) nemá sata connector
2) chybí 1000Mbit LAN (tuším že raspi má jen 100Mbit)
3) nalezl jsem lepší zažízení než raspi. např: cdr.cz/... (včetně sata konektoru)
cíl tohoto řešení není ani tak multimediální centrum, ale spíš dostupná záloha online. disky si samozřejmě zálohuji ještě na další externí disky, abych měl data v suchu. nemůžu si dovolit ztrátu dat, kde mám spoustu důležitých souborů. Tento "NAS"by měl sloužit s jedním - dvěma HDD, kam bych ukládal jen ty data, které bych chtěl mít při ruce online a zároveň by mi nevadilo, kdybych o ně přišel. Proto mi přijde zbytečné používat tuto desku co jste poslal

hodnocení

o téhle krabičce co jste poslal jsem přemýšlel, ale spíš k TV než pro nas. přecejen mít USB externí disk který bude zapojený USB<->LAN není uplně ideální řešení.

doplněno 29.01.14 01:27:

jak to tak zvažuji, tak bude skutečně nejlepší použít tu desku co jste posílal odkaz na alzu. Je malá a měla by splňovat veškeré požadavky

doplněno 29.01.14 01:35:

Já bych spíš potřeboval z méně chytrého HDD udělat o trochu chytřejší tím, že ho připojím do sítě :D druhá věc proč toto chci realizovat je fakt, že mám nutkání něco podobného vytvořit a v neposlední řadě mi přijde celkem vhod skutečnost mít některé data furt po ruce. místo toho aby to někde po serverech uploadovat a pak zpětně dohledával a nebo u sebe nosil flashku která už takhle vypadá jako po druhé světové válce

doplněno 29.01.14 01:53:

na hotové jsem již koukal. Tam se mi prostě nezdají ty ceny - sice to je řešení "na míru", ale stále je to určený jen pro tu jedinou věc, pro kterou byl nas vyrobený.

doplněno 29.01.14 01:57:

děkuji za odpovědi
dobrou noc :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]