Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jedou obě jádra?

Od: krosina* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, prosím Vás, jak s jistotou zjistím, že mi procesor Intel E6600 jede na obě jádra? Dočetl jsem se, že pokud u Windowsu XP osadím základní desku dvoujádrovým procesorem namísto původního jednojádrového, tak že je nutná reinstalace Windows, že se systém jakoby tváří že pracuje s dvěma jádry, ale ve skutečnosti pracuje jen s jedním, s oběma prý začne pracovat až po reinstalalci... Ve správci zařízení v položce Počítač je kolonka Víceprocesorový osobní počítač s rozhraním ACPI. Po stisknutí Ctrl+Alt+Delete v záložce výkon je Historie využití CPU zobrazeno ve dvou grafech (tak to ale bylo i předtím u toho jednojádra), tak si právě nejsem jistý, zda to mi proesor pracuje jak má. Jak to teda 100% zjistím? Díky moc za odpověď

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Není potřeba přeinstalace. Jestli jsou oba grafy rozdílné, tak jedou obě jádra. Jinak na internetu jsou ke stažení hromady utilit monitorující práci procesoru-jader.

Jedou obě jádra?
krosina*
hodnocení

Díky za rady. Ale mám pochybnosti o těch grafech. Právě jsem se byl mrknout na jiném pc o kterém vím že v něm je jednojádro. Když se tam mrknu na graf historie využití CPU, tak tam jsou také dva grafy a hodnoty v nich jsou odlišné, stejně jako u mého dvoujádra. Jak to tedy je? SP3 nainstalovaný mám.

,,...V BIOS Setupu nemáš nic blokovaný pro 2 jádra?...´´ Které kolonky by to měli být?

chizuru*

Některé procesory mají takzvaná virtuální jádra. Potom se jednojádrový procesor tváří jako dvoujádrový, dvoujádrový jako čtyřjádrový, čtyřjádrový jako osmijádrový a tak dále.
Kolik jader má procesor se dá zjistit například programem CPU-Z který vypíše detailnější informace o CPU (a i dalším Hardware). Dole jsou pak napsána Cores (Jádra) a Threads (Vlákna), respektive jejich počet.
Proto může jednojádrový procesor mít v Task Manageru (Tam jsou ty grafy) dva grafy.

krosina*
hodnocení

Díky za příspěvek. Program CPU-Z mi hlásí Cores - (2) a Threads (2). Takže je jasné že mi pc pracuje s oběma jádry?

praivo*
25.01.14 13:29

kangaroo*
hodnocení

0x

Máš instalovaný SP3 (service pack 3)? V BIOS Setupu nemáš nic blokovaný pro 2 jádra?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]