Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se starat o externí pevný disk

Od: tvojemama odpovědí: 6 změna:

Zdravím

chci se zeptat jak se starat o externí pevný disk, nebo spíš jak s ním zacházet.

Mám Western Digital My Book Elite, vím že HDD patří mezi jedno z nejcitlivějších HW.

Když vím že HDD nebudu dlouhodobě používat tak ho odpojím od bezpečne odpojím od USB, ale v elektrice ho nechám protože když je odpojen z USB tak je nečinný. Na noc disk nechávám připojený k elektrice ale USB mám vytažený protože můj notebook má USB porty pod napětím i když je vypnutý.

Chci se tedy zeptat jestli nevadí když mám disk připojený přes noc v zásuvce i když nic nedělá, a jestli nevadí když je disk 8 hodin v kuse v provozu, nebo je dobré když ho vypínám.

Jedná se o můj první externí disk.

Předem děkuji za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

0x

Paranoia. Klidně ho nech zapojený pořád, jemu to vadit nebude. Dnešní HDD nejsou ani zdaleka tak citlivé, jak někteří tvrdí.

hop®
hodnocení

0x

Rozumný externí disk se při delším nepoužívání přestane točit, pak se neopotřebovávají mechanické součásti - lze to zjistit sluchem, případně podle kontrolky. Elektronika by pod napětím měla vydržet nepřetržitě.

Jinak doporučuji s točícím se diskem nedělat prudké pohyby, já se snažím s ním nehýbat raději vůbec...

tvojemama
hodnocení

Disk bliká pořád, ale netočí se, ani podle zvuku ani když na něj šáhnu. Ale když jsem šel včera spát a nechal ho připojen v zásuvce tak se mi zdálo že trošku vrčí (mám ho hned nad hlavou) takže to byl buď nějaká malý transformátorek, a nebo moje paranoja.

hop®

Pokud občas blikne, tak jen komunikuje se systémem, zjišťuje se, jestli tam stále ještě je, pro případné okamžité použití.

Ale pro klid duše a čisté svědomí ho odpojovat můžete - nic tím nezkazíte, opravdu to není nutné kvůli disku, spíše pro Váš klidnější spánek... ;)

doplněno 21.01.14 20:06:

Když kliknete na Počítač, tak si ten Váš počítač "osahá" všechny periferie, jestli je někdo neodpojil, je to logické i rozumné, aby nezobrazoval třeba flashku, kterou už dávno někdo v kapse odnáší do pryč...

tvojemama
hodnocení

Já jsem to právě zkoušel, dokud jsem byl na webu tak disk nic nedělal, ale jakmile jsem klikl na složku Počítač tak disk okamžitě zareagoval, navíc v programu WD SmartWare lze nastavit po jaké době disk uspat.

Díky moc za odpověď.

host*
hodnocení

0x

U externích disků s napájením přes USB je nejjednodušší disk připojovat pouze když ho chci použít a když ho nepoužívat, tak ho odpojit. Je napájený podobně jako fleška přes USB (5V max 0,5A), takže v nečinnosti má pouze malý odběr. V okamžiku když se disk roztočí si vezme víc proudu, u některých ext.HD někdy jedno USB nestačí a zapojuje se do dvou nezávislých konektorů. Proto se externí disky s velkým odběrem dělají se samostatným napájením, asi to, co máte vy.

Nejjednodušší řešení je pořídit si rozbočku s několika zásuvkami a vypínačem, tak zvaného "psa", prodlužovačku se psem a vypínačem (někdo si pořídí i dražší s ochranami proti přepětí apod.) a když od počítače odcházím tak jednoduše všechno najednou (napájení adaptéru PC, tiskárnu, bedničky, externí HD, případně velký monitor, atd, atd) jediným cvaknutím vypínače vypnout. A je to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]