Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pár otázek z IKT před testem

Od: nameless* odpovědí: 22 změna:

Zdravím, potřebuji pár odpovědí, které jsem nenašel na internetu, na otázky z testu:

1)čím se liší Enter od Zalomením řádku?

2)k čemu slouží vlastní tabulátory?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Enter udělá tvrdá odskok na nový řádek a ten původní nezarovnává, zalomení bývá automatické a dopsaný řádek zarovná i vpravo.

Standardní tabulátory jsou předem nastavené na určité pocice v textu, například po 5ti znacích, vlastní tabulátor si nastavíme na jakoukoli pozici.

Je to jen moje teorie, možná bych ten test neudělal, raději počkejte na daší reakce! ;)

nameless*
hodnocení

Díky, myslím, že to bude ono ;)

A nechci zbytečně zakládat novou otázku - mám na počítači o celkové kapacitě 450GB dvě jednotky pevného disku (konkrétně C a D). Využívám pouze Céčko, Déčko mám čistě jako záložní, aby se mi nesmazaly všechny soubory po zavirování počítače jako minule. Každá jednotka má necelou polovinu kapacity počítače, tedy asi 223GB. Problém je, že na Céčku mám volných 150 giga a na Déčku jen 3 a půl, tak jsem se rozhodl, že si to déčko smažu a založím nové, kde by byla maximální kapacita 50 giga a maximální kapacitu Céčka bych navýšil o těch 173GB. Nevíte jak?

Asi špatně hledám, ale ani toto jsem na internetu nenašel. Našel jsem pouze možnost vyčištění koše, který mám ovšem prázdný na obou discích. Ještě doplňuji, že když rozkliknu disk D a označím všechny soubory, ukazuje mi to, že jejich celková velikost je lehce nad jeden Gigabajt.

hop®

Dík za paleček! ;)

Jsou programy, které umí změnit velikost logického disku na jednom fyzickém HDD, ale jen to podle mne docela nebezpečná operace, ještě jsem to nepoužil a nemohu tedy garantovat funkčnost ani spolehlivost, každopádně bych před podobnou akcí zazálohoval veškerá důležitá data i instalace programů někam mimo comp. K tomu se ale snad vyjádří nějaký kolega, který podobný SW používá...
Na vyčištění compu doporučuji Ccleaner, zdarma na slunečnici, dokáže fakt vykydat dost zbytečného bordelu. Pak se mi osvědčil SpaceMonger, který umí graficky zobrazit velké soubory, díky němu jsem našel pár "ingotů", většinou iso obrazy, na které jsem už dávno zapomněl, že jsem je někdy kopíroval do compu a vypaloval...

luke237
Pro zmenseni D a roztahnuti C pouzij nektery z tech program zminenych v jine otazce.
luke237
Standardní tabulátory jsou předem nastavené na určité pocice v textu, například po 5ti znacích

Standardne jsou TABy nastavene na nasobky 8mi znaku (tedy pri stisknuti skoci na nejblizsi dalsi znak, ktery je nasobkem osmi pocinaje od zacatku radku), ale proc je to zrovna 8, to nevim :( *nevi*

host*
hodnocení

0x

Enter je složený příkaz ještě z dob počátků počítačů a dálnopisu, je složený ze dvou povelů, podobně jako u psacího stroje, když se dopíše na konec řádku, je třeba vrátit válec na začátek řádku a zároveň přejít na nový řádek, aby se nepsalo přes sebe. U strojů IBM tyto příkazy měly zkratku CR - carriage return (návrat vozíku s tiskovou hlavou) a LF - line feed což je přechod na nový řádek (v hexadecimálním kódu 0A a 0D - čti nula á a nula dé) .

Zalomení řádku je automatický přechod na nový řádek při dopsání na konec řádku, není to tvrdý přechod na nový řádek jako v předchozím případě, třeba při psaní básničky se nečeká na konec řádku, ale odřádkuje se podle veršů.

Tabulátory mohou být v textovém editoru pevně nastavené po určitém počtu znaků, nebo si je může nastavit uživatel podle svého rozvržení textu.

luke237
Enter zadny slozeny prikaz neni. Ta klavesa ma (relativne) stejny kod jako kterakoliv jina klavesa na pocitaci. Co s tim kodem pak dela operacni system je jina vec. Nektere mu priradi jeden ASCII kod jako kterekoliv jine klavese (Unix .. 0A, Apple ... 0D), jine mu priradi posloupnost ASCII kodu (DOS ... 0A 0D)

luke237
hodnocení

0x

Teda myslel jsem, ze pocitacum docela rozumim, ale co je "zalomeni radku", to opravdu nevim, co se tim mysli. *sok* *ee* Hlavne nevim, jak se to ma porovnat s Enterem. *ee*

Enter znamena anglicky "Zadat" (ve smyslu "Vlozit") a tak se to take pouzivalo. Na prikazovy radek se napsal prikaz a az stisknutim Enteru se to poslalo operacnimu systemu pocitacu, ktery provedl pozadovanou operaci.

Nekdy se Enter na klavesnicich oznacoval i jako Return (anglicky "Navrat"), zrejme pro lidi, kteri travili vetsinu casu u pocitace v nejakem textovem editoru, kde opravdu stisknuti teto klavesy zpusobilo prechod kurzoru na novy radek (tedy jeho navrat k levemu okraji, odkud standardne zacinal).

Tabulator je znamena anglicky "Tabulkovac" a na psacich strojich (ze kterych se klavesnice pocitace a pocitace vyvinuly) slouzil ke psani tabulek nebo jineho textu zarovnaneho na ruznych radcich "pod sebe". Clovek psal, zmacknul Tabulator a dalsi znak, ktery na klavenici stiskl, ze napsal na presne stanovem miste. Nemusel tak mackat spousty mezer aby "vyplnil" nepouzite misto. Udelal to za nej psaci stroj, ktery ta mista preskocil. Na pocitaci to funguje uplne stejne, jen je to pochopitelne realizovano jinak (na psacim stroji to byla ciste mechanicka zarazka), na pocitaci jsou ty zarazky nastavitelne, menitelne, libovolne velke atd.).

hop®

@luke, host má pravdu, dříve byly dva příkazy - návrat na začátek řádku a přechod na nový řádek, a Enter obě funkce kombinoval. Bavím se třeba o řídícím bytu pro starou tiskárnu. Host je pravděpodobně pamětník dřevních dob výpočetní techniky a ne jen studentem techniky dnešní nebo historie na wiki...

Jste velmi chytrý chlap, ale v tomhle on má fakt pravdu, věřte mi...

doplněno 15.01.14 22:15:

... vlastně jste si odpověděl sám, 0AH + 0DH = Enter... ;)

doplněno 15.01.14 23:42:

NE "dodneska" !

Už tenkrát bylo možné nastavit, jestli, jestli LF je jen LF nebo CR+LF, třeba staré CONSUL jehličkovky na to měly povel, kterým se to SW přepínalo a fungovalo to do vypnutí tiskárny, pak se to vracelo do standardu...

...myslím ještě ty staré, do kterých se dávala role papíru, traktory na dírák se dokupovaly za dost peněz...

...bajvočko okolo L.P.1984...

doplněno 16.01.14 00:04:

@luke - fakt se nechci hádat, ale já se bavím třeba o konverzni tabulce z EBCDIC do ASCII, aby tiskárna tiskla správné znaky ze zdroje v jiném kódu, psáno ve strojáku, protože kompilace z assembleru byla pomalá. Tím myslím tu historii...

luke237

Ja samozrejme chapu rizeni zobrazovacu, ktere maji kurzor (tiskarna, terminal) a pouzivaji CR a LF pro jeho pohyb, ale presto bych si stal za tim, ze Enter neni slozeny prikaz. Jak jsem psal, Unix a snad i Apple dodneska pouzivaji jen jeden kod ("prikaz") pro nej.

Vice k tomu ma povidani na Wikipedii: Newline

luke237
Jak to, ze ne do dnes? Vytvoril jsem textovy soubor se dvema radky a je jasne videt, ze obsahuje jen 0Ah.
Pár otázek z IKT před testem
luke237
Je to na Unixu (Linux).
luke237

Ja vim uplne presne co myslis tim CRLF nebo konverzi z ebcdic. Taky jsem si par konvertoru a prevadecu kodovani v asembleru napsal, ale to, co se posila te tiskarne, neni Enter. Je to posloupnost 2 formatovacich kodu, ktere vyzaduje tiskarna. To je jako se kdysi tiskly ceske znaky - napr. misto kodu pro "ř" (na tiskarnach s ceskou ROM to je 1 znak), ale na tiskarnach s US ROM se posilalo "r" + znak_kurzor_zpet + znak_hacku a pritom nikdo netvrdi, ze "ř" je slozeny prikaz. Je to ulozeno v pocitaci jako 1 znak.

Jak je z meho screenshotu videt, i dnes se Enter uklada v nakterych pripadech (Unix) jen jako 1 znak.

luke237
Je to posloupnost 2 formatovacich kodu, ktere vyzaduje tiskarna.

Vlastne jsi to sam potvrdil tim, co jsi napsal. Nektere tiskarny se daly prepnout mezi rezimem CRLF a LF. To ovsem nijak nemenilo to, jak uz byl drive v napriklad textovem souboru ten Enter ulozen nebo jak putoval mezi klavesnici a pocitacem pri stisknuti.

Navic kdyz je tiskarna v rezimu LF, tak z toho plyne, ze v tom pocitaci je zrejme Enter ulozen jako LF, tedy jako jeden znak a ne jako "slozeny prikaz", coz je presne to, co jsem psal.

luke237
hodnocení

0x
Premyslel jsem nad tou otazkou, co je to Enter a dosel jsem k zaveru, ze je treba rozlisovat 3 ruzne veci:

1. Enter jakozto jednu z tlacitek na klavesnici
  2. ASCII znak(y) CR, LF, RS, ...
  3. reprezentaci znacky EOL (End-Of-Line, konec radku) na ruznych systemech

Myslim, ze to je hlavni duvod, proc jsme se tady nemohli shodnout na tom, co to vlastne Enter je. Kazdy k tomu pristupoval z jineho uhlu pohledu. To je take myslim odpoved na autorovu otazku.

Jinak by me opravdu zajimalo, co je spravna odpoved na ten puvodni dotaz "Jaky je rozdil mezi Enterem a koncem radku". Mohl by sem tazatel poslat spravnou odpoved? Nebo ofotir mobilem z ucebnice odstavec, kde se o tom mluvi? Dost by me to zajimalo. Diky.

nameless*
hodnocení

Zdravím, naše výuka probíhá jedním několika minutovým výkladem a pak do zbytku hodiny si děláme zadané práce (v současnosti ve Wordu). Ptal jsem se spolužáků, prý je to tak, že zalomení řádku pouze ukončí řádek a následuje na další řádek, kdežto Enter ukončí celý odstavec. Vzdálenost mezi řádky je po Enteru prý vyšší, respektivě mezi posledním a novým řádkem. No, jetli je to pravda nevím, abych řekl pravdu, tak jsem to ani nezkoušel.

hop®
To mozna ano, ale to uz je zalezitost jednotlivych edtoru. I tady na poradne je rozdil mezi Enter a ShiftEnter...
luke237
zalomení řádku pouze ukončí řádek a následuje na další řádek, kdežto Enter ukončí celý odstavec

To, co popisujes, je opravdu veci konkretniho editoru, jak uz pise @Hop.

Pri psani a naslednem formatovani textu je vhodne vedet, kde konci odstavec a zacina dalsi, aby se mohl text jednoho odstavce spravne rozlit od jedne strany stranky az ke druhe a pripadne se rozdelit slova na konci radku. Editory berou, ze vsechno az do Enteru je jeden odstavec a s textem uvnitr mohou libovolne manipulovat.

S odstavcem se pak podle typografickych pravidel nebo nastaveni editoru chova tak, ze se od predchoziho odstavce opticky oddeli trosku vetsi mezerou (to je to tvoje "Vzdálenost mezi řádky je po Enteru prý vyšší"). Dela se to pro vetsi citelnost textu, ale je to ciste vec konkretniho editoru, jak moc dokaze pracovat se strankou. Takovy Word nebo jiny DTP muze text umistit libovolne. Naproti tomu editor nebo zobrazovac, ktery pracuje s monospaced (jak se tomurika cesky?) fonty, muze pismena umistit jen do predem dane mrizky.

host*
hodnocení

0x

Takže to zjednodušíme pouze na textový editor, o který vám asi ve škole jde.

U běžných textových editorů se řádky po určitém počtu znaků samy zalamují na nový řádek, dokonce po celých slovech, nedělí slova uprostřed (dělení slov je v něktrých editorech také možné, ale většinou se nepoužívá). Takže vynucování přechodu na nový řádek stiskem tlačítka Enter, tam, kde nepatří je chyba, kterou dělali v začátcích lidé, kteří byli zvyklí při psaní na psacím stroji na konci řádku nebo odstavce kratšího než řádek pákou vrátit válec na začátek, a zároveň rohatka pootočila kolečkem válce a papír se posunul na nový řádek.

Text se tedy píše volně a na obrazovce se text sám plynule zalamuje a Enter se použije pouze na konci odstavce. Nebo konci řádku, když další text MUSÍ začínat na novém řádku, například u psaní veršů. To, že někdo text "od-entrovává" se snadno pozná když se při nějakých úpravách textu (vkládání nebo mazání písmen, slov nebo větších částo), nebo při změně šířky textu najednou text rozseká na nedokončené řádky právě v místech, kde byl stisknutý Enter.

Zalomení řádku je u textových editorů obvykle automatické.

U některých editorů, například pro psaní programů, například u HTML souborů pro tvorbu webových stránek mohou být řádky dlouhé tak, že se celé nevejdou na obrazovku a při čtení nebo editace se musí postupně jít i "za roh". Na to je v editorech pomůcka - tlačítko, kterým je možné řádky pro zobrazení a ne ve skutečnosti zalamovat, ohýbat, funkcí Zalamovat řádky (wraped). Pak se i dlouhé řádky zobrazí na monitoru několika řádcích a je možné je kontrolovat nebo upravovat (editovat).

nameless*
hodnocení

Tak díky za odpovědi vám všem. Z textu jsem nakonec dostal 1-. Myslím, že tím to asi můžeme uzavřít. Nečekal jsem takovou reakci, díky ;)

hop®
Jo, podarilo se Vam trosku pichnout do vosiho hnizda!
Kazdopadne gratuluji k uspesne znamce z testiku!
luke237
Z textu jsem nakonec dostal 1-.

Za co jsi dostal to minus?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]