Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpomalený počítač

Od: simca* odpovědí: 20 změna:

O štědrý den 24.12. 2013 jsem byla na počítači na internetu a jiných webových stránkách a vše šlapalo jak má. Mám počítač starší windows asi 97 a do ted šel v pohodě. Jen se při zapnutí dlouho načítal třeba 30 minut. ale pak šel. a ted 25. prosince jsme ho zapli a je z ničeho nic ze dne na den zasekaný na internet se nedá ani najet přitom je 100% připojen a funguje i na jiném počítači ale na tomhle se dlouho načítá i okno tento počítač nebo koš. je to prostě zasekaný a pomalý.

Čím to může být?¨volná pamět je z celkové 75 GB asi 45 GB.

Poradte mi jak ho zchopit.

Jestli má někdo nějakou otázku nebo mi chce pomoci pište mi na email - ka.simka@seznam,cz

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nejlepší by bylo tenhle archivní kousek dát do muzea a koupit nový stroj. Můžete zkusit vyčištění programem Ccleaner. Když se to nezlepší, tak nejspíš přeinstalace systému. U volné paměti jste se spletla, máte asi na mysli volné místo na disku.

doplněno 30.12.13 21:40:

Zkuste ještě spustit PC v nouzovém režimu a poté zrestartovat.

simca*
hodnocení

je to windows 98 a mám anivirák avast a s cclearnerem to nejde vyčistit a ani ho stáhnout. ty dvě aplikace se nemaj moc rádi :)

jm*
hodnocení

0x

Ještě provedtě defregmentaci, a pročistěte Pc od virů a jiných havětí. Také jsem názoru, sehnat lepší Pc.

simca*
hodnocení

defragmentaci jsem provedla dneska 45% za 3 hodiny a hrozně pomalo to šlo jak se to sekalo.

a jak se to seká tak vyčištění disku tam naběhly 3 čárky a půl hodiny nic.

Jestli je to procesor se socketem 478, tak zkontrolovat uchycení chladiče. Rády se tam ulamovaly po čase ty plastové retenční rámečky. Chladič se odchlípnul od procesoru a bylo to...

doplněno 30.12.13 22:04:

A ještě budou na stopro fouklý nebo vyteklý kondenzátory u tak starého stroje...

praivo*
hodnocení

0x

Doporučuji zazálohovat data a přeinstalovat Windows. Není to těžké a na mnoho problémů je to nejlepší řešení. Následně nainstaluj nSP (Neoficiální Service Pack).

simca*
hodnocení

a co všechno zálohovat za data?

mám zálohovaný fotky ,videa, mp3 filmy .

a co ještě?

jsem lajk nevím co všechno zálohovat a co bude potřeba

simca*
hodnocení

a jak přeinstalovat windows když je ten krám tak zasekanej že se ani neotevře ikona tento počítač nebo seznam.cz?

na tohle taky nějakou radu prosím?

praivo*

google.cz/... --> jnp.zive.cz/...

U W98 je to skoro stejné.

simca*
hodnocení

tak počítač jsmezkontrolovali chlladič drží jak má, kompresorem jsme počítač vyfoukali a vše se zdá býti v pořádku. tak tedy zkusíme přeinstalovat windows.

mám otázku když se přeinstalace nepodaří je nějaká naděje jak ten počítač ještě zchopit? nebo už je to ztracené?

praivo*

Když se to nepovede, tak to zkusíš znovu - a když pořád nic, tak budeš muset, zjistit, PROČ pořád nic...

simca*
hodnocení

rozhodli jsem se že nainstalujeme windows 7 poradil by mi někdo jaký koupit?

praivo*

Žádný. Počítač s W98 nemá nejmenší šanci rozjet W7.

praivo2

Natočil jsem postup přeinstalování W98, zítra to trochu sestříhám a někam to nahraju.

praivo*

Zvažte, zda PC splňuje alespoň minimální HW nároky, které uvádí Microsoft pro Windows 7: frekvence procesoru 1 GHz, operační paměť 1 GB, 16 GB volného místa na disku a grafická karta schopná zvládnout DirectX 9.0c se 128 MB paměti.
hop®

Třeba OEM verzi v novém compu ;)

Tak zálohu máte a na reinstalaci se vybodněte, když odešel HW což je u starého stroje pravděpodobné, jak jsem psal výše...

praivo*

Podle čeho soudíš, že odešel HW? Mán tu několik podobně starých počítačů a všechny fungují jak mají.

Já nepsal, že určitě. Jen jedna z možností. Pokud to zpomalení započalo náhle... Tvé staré počítače fungují, protože se o ně staráš. Já viděl vnitřky počítačů lidí, kteří se o něj nestarali. Děs. Naposledy nějaký Intel socket 478, chladič byl obalen chuchvalcem prachu, jedna packa jeho držáku utržena, vrtule se netočila. Počitač po spuštění nepracoval, sekal se... Stejné příznaky jako u tazatele.

Jak píšu, jedna z možností, u starých strojů pravděpodobná... Zkrátka, podle mě, než bych něco u staré mašiny dělal se SW, nejprve bych zkontroloval střeva.

doplněno 01.01.14 10:56:

Mám na mysli stroj, který nebyl od instalace XP97 otevřen a jak píše tazatel "doteď šel v pohodě" :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]