Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Používání více operačních systémů

Od: lopuch odpovědí: 11 změna:

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jaké možnosti existují, když chcete používat pro rozličné účely na svém PC více OS. Vím, že existují virtuální mašiny, ovšem provoz v nich má daleko od plnohodnotného používání systému či PC. Chtěl bych mít několik OS, napříklád pět na jednom disku nebo dokonce na externím disku. Dvě sedmičky, vistu, osmičku.x64.. atd. Prostě se nejlíp mezi nimi přepínat. Jeden systém by byl v ramce, nežral by ale výkon procesoru - aktivujete jeden, jiný deaktivujete. Nejlépe systém se speciálně vyhrazeným prostorem, který nebude kolidovat se souborovým systémem...2x program files a podobně.Jde mi o používání více systémů na jednom PC s co nejsnazšími a nejrychlešmi možnostmi přepínání mezi nimi ale bez ztrát výkonu procesoru a dalších limitací. Hodí do placu někdo tipy?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, myslím, že Vaše představa není reálná. Pokud má OS plně fungovat, tak musíte jeden ukončit a jiný nabootovat - takže, restart PC. Řešit to můžete přes zavaděč GRUB a uděláte si multiboot. Po startu PC si vyberete vhodný OS ke spuštění, ten potom ukončíte a při restartu si zvolíte zase jiný.. OS v RAM by mohl být OS Linux, ale nejsou ukládat změny. OS Windows se bude z externího zařízení bootovat asi obtížně, protože je primárně určen pro HDD. OS Linux můžete bootovat i z mechaniky nebo USB flashky. Jsem zvědav, zda někdo najde jiné řešení. Zdravím!

horak*

nenachazim. Nevim proc ne treba VMWare

lopuch
hodnocení

VMWare. Stále to není jako plnohodnostný systém, například dx nedpstatečný.

Takže virtualizace na serverech jsou krok zpět? To co si představuješ tak leda přes virtualizace, nebo multiboot.

hodnocení

0x

Nevidím smysl v tom, proč mít v PC tolik systémů. Nehledě na to, že by jeden pevný disk musel být rozdělen na X oddílů, pro každý systém jeden. Chápal bych 2 systémy (třeba Win, Linux), ale jestli je to kvůli testování jednotlivých verzí Win, tak bych to určitě dělal na těch virtuálních PC, třeba ve VirtualBoxu.

doplněno 20.12.13 15:52:

Když to řekneš takhle, tak už mi to zase nepříjde tak nesmyslné.

lopuch
hodnocení

Samozřejmě - kvůli testování ale programů na bázi directx. Virtuální mašina - VMWARE 10 - horko těžko podroruje dx9, takže nějaké odlaďování dx 10, 11.. je naprosto nereálné.

luke237
Jestli chces takhle rychle prepinat plnohodnotne systemy (jako treba prave to DirextX), tak ti asi nezbyde nic jineho nez multiboot. Multiboot muzes urychlit tak, ze misto vypinani operacnich systemu je budes nechavat zmrazit na HDD a pri bootu je jen z toho zmrazeni vytahovat. Je to rychlejsi nez boot, protoze se natahuje jen primo obraz pameti pres zmrazenim. Jak to ale rozdejcha grafika, to je docela otazka (je dost tezke obnovovat interni stavy externich pameti - jako treba registru v grafikach nebo sitovkach apod.). Dost to zalezi na tom, jak spolupracuje hardware.
blbablondyna*

Kdyz delate sw servis atd, zakaznika opravdu nebude zajimat, co pouzivate vy, chce, aby sw chodil u nej. Tudiz multiboot potrebovat budete! To, ze vy neco nevyuzijete je jedna vec, proc to chce/musi vyuzit druhy druha. Nehlede na to, ze u nekterych zakazniku, kteri se k pc chivaji jako prasata bych v multibootu zavedla dva systemy, nemusela bych sebou tahat xy flashek pro obnovu systemu, zhroucenych disku atd (nejlepe povinne disk navic, to co jsou lidi schopni provest je snad nekdy uz paranormalni jev!). Osobne ale mam i na osobnim pc vic systemu, pro zmenu to takto potrebuji do skoly, neco proste pod linuxem jde lepe a hlavne se to lepe naucite.

hodnocení

0x

Taky nechápu, pořid si bud WMware anebo VirtualBox ... to co požaduješ je nereálné a když už tak šíleně náročné...

solenza*
hodnocení

0x

Na starém PC mám disk (120 GB) rozdělený na 3 části. Na C mám Win 2000 dříve Win 98 a na D mám Win XP. Na E mám dokumenty a všechno ostatní. Všechny oddíly v systému NTFS to byl taky důvod, proč jsem vyměnil 98ky z FAT 32 za 2000ky. Při spouštění pc se mi počítač zeptá, jaký operační systém se má spustit. Pokud jsem v jednom a chci do druhého, dám start a restartovat a PC se mě pak znovu zeptá, jaký OS zvolit a ten se pak načte.

luke237

Tohle je klasicky multiboot. Puvodnimu tazateli se ale zda, ze prepinani neni dostatacne rychle (nutno jit pres kompletni restart pri zmene OS).

Navic nastavit multiboot s mnoha verzemi Win je udajne strasny vopruz. Naproti tomu Win od W7 uz se tak moc nebrani byt "jen" dalsim OS na disku vedle jinych, takze je to pry vyrazne jednodussi nez to byvalo drive.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]